Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τα πάντα για τον ενεργό άνθρακα!

activated charcoal

Ένα προϊόν της φύσης που έχει κλέψει το ενδιαφέρον για τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του, είναι ο ενεργός άνθρακας, γνωστός από την αρχαιότητα αλλά και χρήσιμος στην ιατρική του σήμερα. Ας μάθουμε ποιες είναι οι αλήθειες και ποιοι οι μύθοι γύρω από τον ενεργό άνθρακα!

Ο ενεργός άνθρακας έχει την ιδιότητα να φυλακίζει χημικά συστατικά και τοξίνες, αποτρέποντας την απορρόφηση τους από τον οργανισμό. Για αυτό ακριβώς τον λόγο χρησιμοποιείται σε περίπτωση δηλητηρίασης από συγκεκριμένα τοξικά συστατικά, για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και με πολλές καλλυντικές χρήσεις. Βέβαια πολλές χρήσεις του ενεργού άνθρακα δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες αλλά εμπειρικά επιβεβαιωμένες.

Πρόκειται για μια πολύ λεπτή, άοσμη μαύρη σκόνη. Προέρχεται από την υπερθέρμανση φυσικών πηγών άνθρακα όπως είναι το ξύλο, το πριονίδι, η τύρφη και ο φλοιός της καρύδας, και δεν έχει καμία σχέση με την τοξικότητα του κάρβουνου.

Ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί δεσμευτικά σε τοξικές ουσίες, μέταλλα και χημικά, λόγω της ισχυρής απορροφητικότητας του, αλλά δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας. Με αποτέλεσμα να φυλακίζει τοξίνες οι οποίες αποβάλλονται από τον οργανισμό μαζί με τον ενεργό άνθρακα, αφήνοντας το σώμα μας καθαρό.

Θεραπευτικές χρήσεις

Ο ενεργός άνθρακας λαμβάνεται από το στόμα για αντιμετώπιση δηλητηρίασης, την πρόληψη διάρροιας από φάρμακα που χορηγούνται για αντιμετώπιση του καρκίνου, την μείωση της φωσφατάσης σε περιόδους αιμοκάθαρσης και την αντιμετώπιση της χολόστασης κύησης (προβλήματα ροής της χολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Η εξωτερική χρήση είναι θεραπευτική για γρηγορότερη επούλωση πληγών και επίμονων ελκών χωρίς να αφήσει σημάδια.

Τα ανωτέρω στοιχεία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και χρησιμοποιούνται στην ιατρική σήμερα.

Χρήσεις θεραπευτικές επιπλέον που θα συναντήσουμε αλλά δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένες είναι:

Η μείωση της χοληστερίνης, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση της κακής χοληστερίνης και αύξηση της καλής χοληστερίνης μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Η αντιμετώπιση του μετεωρισμού, δηλαδή τη μείωση των εντερικών αερίων. Ακόμα η μελέτη βρίσκεται σε βρεφικό στάση, δείχνοντας πως πιθανό ο ενεργός άνθρακας να μπορεί να εξουδετερώσει τα αέρια, αντιμετωπίζοντας τον μετεωρισμό.

Η αποτοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα. Εφόσον έχει την ιδιότητα να απορροφά κάποιες ουσίες, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να δεσμεύσει βαρέα μέταλλα στον οργανισμό μας και να τα αποβάλλει μαζί με τον ενεργό άνθρακα ο οργανισμός. Η αποτοξίνωση συμβάλλει και στην σημαντική μείωση της γήρανσης του οργανισμού και της επιδερμίδας μας.

Η χρήση για ανακούφιση από τσιμπήματα εντόμων και ειδικά με δηλητήριο που δημιουργούν επίμονες και επίπονες μολύνσεις. Μια πάστα από ενεργό άνθρακα ανακουφίζει άμεσα και αποτελεσματικά.

Μύθος βέβαια είναι ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να αποτρέψει το hangover. Μπορεί να φυλακίσει αρκετές τοξίνες, αλλά δεν λειτουργεί καλά με το αλκοόλ, όσο και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά το hangover. Πιθανό να νιώθουν τα άτομα που καταναλώνουν ενεργό άνθρακα μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ, λόγω της απορρόφησης άλλων τοξινών.

Ο ενεργός άνθρακας δεν μπορεί να απορροφήσει αλκοόλ, λίθιο, προϊόντα πετρελαίου, διαλυτικά χρωμάτων, κάποια προϊόντα καθαρισμού, καυστική σόδα.

Καθημερινή χρήση

Καθαρισμός νερού. Θα συναντήσετε τον ενεργό άνθρακα σε πολλά οικιακά φίλτρα. Έχει την ιδιότητα να απορροφά μεγάλη γκάμα τοξινών, φαρμάκων, βακτηριδίων, μυκήτων και χημικών που περνούν στο νερό από σωληνώσεις, κακή συντήρηση ή κακή ποιότητα νερού.

Καθαρισμός αέρα. Θα συναντήσετε τον ενεργό άνθρακα και για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από μικροσωματίδια και χημικά. Προστατεύει από αλλεργίες που οφείλονται σε ακάρεα και σκόνη και απορροφά της μυρωδιές.

Καθαρισμός από μούχλα. Η μούχλα είναι επικίνδυνη. Μάλιστα είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει πληθώρα ασθενειών, από κατάθλιψη, έως αναπνευστικά προβλήματα. Μαζί με τον ενεργό άνθρακα για επαρκή καθαρισμό της μούχλας, μπορείτε να δοκιμάσετε σόδα, μηλόξυδο, βόρακα και φυσικά αιθέριο έλαιο tea tree για πλήρη απολύμανση.

Καλλυντικές εφαρμογές

Φυσικό αποσμητικό. Ο ενεργός άνθρακας όπως αναφέρουμε παραπάνω, απορροφά τις οσμές με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως ένα πολύ καλό αποσμητικό για πόδια και μασχάλες.

Μάσκα βαθύ καθαρισμού και αποτοξίνωσης. Μπορείτε να κάνετε μάσκες ενεργού άνθρακα σε συνδυασμό με άργιλο της επιλογής σας. Απορροφά και φυλακίζει ρύπους, τοξίνες, σκόνη, βατήρια από τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, απελευθερώνοντας τους φραγμένους πόρους. Αφήνει την επιδερμίδα εμφανώς καθαρή, απαλή και έτοιμη για σωστή ενυδάτωση.

Αντιμετώπιση ακμής. Η αντιβακτηριδιακή δράση του ενεργού άνθρακα σε συνδυασμό με την αναπλαστική δράση ης αλόης κάνει θαύματα σε μια ακνεϊκή επιδερμίδα. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας μάσκα με αλόη και ενεργό άνθρακα και να χρησιμοποιείτε 2 φορές την εβδομάδα.

Φυσική λεύκανση δοντιών. Ο ενεργός άνθρακας απορροφά τοξίνες και λεκέδες από την επιφάνεια των δοντιών. Θέλει βέβαια προσοχή ώστε να μην τραυματίσουμε το σμάλτο, οπότε μια φορά το μήνα μπορείτε να τρίψετε τα δόντια σας με ενεργό άνθρακα για φυσική λεύκανση, αλλά με τα δάκτυλα και όχι με κάποια σκληρή οδοντόβουρτσα. Παράλληλα καθαρίζει την γλώσσα και αποβάλλει τοξίνες από την στοματική κοιλότητα. Αφήστε για 3 λεπτά και ξεπλύνετε καλά.

Επίλογος

Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα μέσο σημαντικής αποτοξίνωσης και αποβολής βλαβερών βακτηριδίων. Μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι έχει την ιδιότητα να “ξεχωρίζει” τα κακή βακτήρια από τα ευεργετικά για τον οργανισμό μας, χωρίς να αφήνει εκτεθειμένη την χλωρίδα του εντέρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορούμε χωρίς την επίβλεψη γιατρού να καταναλώνουμε ενεργό άνθρακα αλόγιστα ή να λαμβάνουμε παράλληλα προβιοτικά.

Προτιμήστε ποιοτικό ενεργό άνθρακα για εσωτερική λήψη αλλά και για καλλυντική χρήση.

Προφυλάξεις

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: ο ενεργός άνθρακας θεωρείται ασφαλής στη χρήση για μικρό χρονικό διάστημα αλλά είναι σημαντικό πρώτα να συμβουλευτούμε τον προσωπικό μας ιατρό κατά την διάρκεια του θηλασμού και της εγκυμοσύνης.

Μη καταναλώνετε ενεργό άνθρακα αν υποφέρετε από δυσεντερία και ποτέ μη καταναλώνετε ενεργό άνθρακα παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή, καθώς μειώνει την δράση του φαρμάκου. Αν θεωρείτε απαραίτητη την χρήση ενεργού άνθρακα, καταναλώστε τουλάχιστον μια ώρα μετά την λήψη φαρμάκου ή συμπληρώματος διατροφής ώστε να έχει προλάβει να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Όταν λαμβάνετε ενεργό άνθρακα από το στόμα, είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, από 2 λίτρα και πάνω.

αποσμητικα βοτανα, βότανα, βότανα για ακμή, βότανα για αποτοξίνωση, βοτανα για καθαρισο νερου, βοτανα για λευκανση δοντιων, βοτανα για μουχλα, βοτανα για πληγες, βοτανα για τσιμπηματα εντομων, βοτανα για χοληστερινη, βοτανα για χολοσταση, ενεργός άνθρακας, ενεργος ανθρακας για λευκανση δοντιων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.