Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Πράσινες στέγες με βοτανα στο κέντρο της πόλης!

Ecology - green roofs

Οι πράσινες στέγες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ένοικοι πολυκατοικιών αποφασίζουν να αξιοποιήσουν τις ταράτσες τους δημιουργώντας λαχανόκηπους και καλλιεργώντας βότανα! Εννοείται ότι η ιστορία μας δείχνει παραδείγματα αντίστοιχης αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα με ένα από τα σημαντικότερα έργα, τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αλλά πριν αναφερθούμε στα οφέλη προς το περιβάλλον, θα αναφερθούμε πρώτα στα προσωπικά οφέλη ώστε να γίνει λίγο πιο δελεαστική η ιδέα αξιοποίησης της ταράτσας μιας πολυκατοικίας!

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της πράσινης αξιοποίησης μιας ταράτσας, είναι η μείωση των αναγκών ψύξης και θέρμανσης, καθώς τα φυτά μειώνουν αισθητά τις απώλειες θέρμανσης μέσω της φυσικής μόνωσης και διατηρούν σε ομαλά επίπεδα της ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες της ταράτσας. Αποτέλεσμα βέβαια, είναι το καλοκαίρι το διαμέρισμα να είναι πιο δροσερό, ενώ το χειμώνα να είναι επιπλέον προστατευμένο από υγρασία και κρύο. Αυτομάτως αυτό μεταφράζεται σε οικονομία για ψύξη και θέρμανση του χώρου σας.

Η μόνωση που προσφέρει βέβαια στη ταράτσα, δεν περιορίζεται σε βελτιστοποίηση ψύξης – θέρμανσης, αλλά και σε προστασία του κτιρίου από καιρικές συνθήκες και φθορά. Τα έξοδα συντήρησης μειώνονται και περιορίζεται η καταπόνηση του κτιρίου.

Παράλληλα, το πράσινο έχει την ιδιότητα να απορροφά τον ήχο, οπότε μειώνεται αισθητά η ηχορύπανση, καθώς στο κέντρο της πόλης η ηχορύπανση μπορεί να καταλήξει ανυπόφορη. Η λύση του πράσινου τόσο στη ταράτσα, όσο στο μπαλκόνι σας μειώνει αισθητά τους ενοχλητικούς ήχους της πόλης, βελτιώνοντας τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου.

Το κτίριο αναβαθμίζεται αισθητικά, το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση εμπορικής αξίας, καθώς αναβαθμίζεται ενεργειακά το κτίριο, ενώ είναι καλαίσθητο και παράγοντας έμπνευσης για γειτονικές πολυκατοικίες! Το κυριότερο βέβαια πλεονέκτημα, είναι η καλλιέργεια λαχανικών και βοτανόκηπων στην ταράτσα της πολυκατοικίας σας!

Τα οφέλη προς το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικά, καθώς το πράσινο φιλτράρει τον αέρα της πόλης, και συγκρατεί σωματίδια και σκόνη, βελτιώνοντας τον αέρα που αναπνέουμε και προστατεύοντας από αλλεργίες και άσθμα. Απορροφά το θόρυβο και την ηλιακή ακτινοβολία αντί να την αντανακλά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, και τέλος, περιορίζει τις πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις, καθώς οι ρίζες συγκρατούν μεγάλο μέρος των όμβριων υδάτων.

Πριν ξεκινήσετε να κατασκευάσετε μια πράσινη στέγη, λάβετε υπόψη σας ότι πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η στατική αντοχή και η στεγανότητα του κτιρίου σας. Αν ο πολιτικός μηχανικός επιβεβαιώνει ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο ταρατσόκηπος, ξεκινάνε τα δύσκολα, καθώς καλείστε να επιλέξετε αν θα το κάνετε μόνοι σας με προσωπική μελέτη και κόπο ή αν θα το αναθέσετε σε μια εταιρία που ειδικεύεται σε αυτό τον τομέα.

Το κόστος ανάθεσης δεν είναι υψηλό, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα βέβαια. Σε περίπτωση προσωπικής έρευνας και κατασκευής, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι κατασκευές πρέπει να είναι ελαφριές, να τοποθετηθούν σε σημεία που δεν εμποδίζουν την είσοδο στη ταράτσα ή κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου, η εγκατάσταση να μη γίνει σε ευαίσθητα στατικά σημεία και να προβλεφθεί σωστή αποστράγγιση των υδάτων.

Τα φυτά και δέντρα που θα διαλέξετε θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο μεσογειακό κλίμα, ενώ μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε το δικό σας κήπο και να καλλιεργήσετε τα βότανα και τα λαχανικά της προτίμησης σας!

ανακύκλωση, βιοκλιματική αρχιτεκτονική, βότανα, βότανο, θεραπευτικά βότανα, καλλιέργεια βοτάνων, κηπουρική, οικολογια, πράσινες στέγες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.