Βότανα για το κρυολόγημα και τη γρίπη
Όπως η φύση πάντα προβλέπει για όλα, έτσι προβλέπει και την ανάγκη του ανθρώπου να προστατεύει τον οργανισμό του από κρυολογήματα και μικροβιακές λοιμώξεις. Δεν είναι λίγα τα βότανα λοιπόν, που προσφέρονται, όχι μόνο για πρόληψη και προστασία του οργανισμού από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά και για αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων τους, σε περίπτωση που ο οργανισμός υποκύψει.
Ξεκινάμε από το πιο ενοχλητικό, ίσως, σύμπτωμα ενός κρυολογήματος, το οποίο δεν είναι άλλο από το συνάχι, με όλα τα παρελκόμενα: μπούκωμα, καταρροή, πόνο στα ιγμόρεια κα. Για την αντιμετώπιση του μπουκώματος, μπορούμε να εμπιστευτούμε όλα τα πικάντικα βότανα ότι θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της μύτης, ενώ παράλληλα, όταν συνοδεύεται από πυρετό το κρυολόγημα, βοηθούν να πέσει ο πυρετός χωρίς χρήση φαρμάκων. Άλλα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση, είναι το κάρδαμο, η μέντα, το κρεμμύδι, το κριθάρι, το σέλινο, και το θυμάρι. Όχι τόσο διαδεδομένα αλλά εξίσου αποτελεσματικά, είναι η μολόχα, το γλυκάνισο, το αδιάντο, ο άκορος, το τζίντζερ, το ροδάκινο και το αιθέριο έλαιο πεύκο. Η χρήση χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες. Η πρώτη είναι η κατανάλωση, η δεύτερη είναι η χρήση αιθέριου ελαίου ή δρόγης σε συσκευή αρωματοθεραπείας για εισπνοές και η τρίτη είναι χρήση εγχύματος. Η χρήση βάμματος γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού, οπότε δεν το προτείνουμε ως σπιτικό γιατροσόφι.
Για το κρυολόγημα και τη γρίπη υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία αντιμετωπίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ επίσης η φύση προσφέρει βότανα και καρπούς με ιδιότητες αντιβιοτικές που δυναμώνουν και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η χρήση μπορεί να γίνει όπως αναφέρουμε στην αντιμετώπιση του συναχιού, ενώ προστίθεται και η εντριβή είτε με οινόπνευμα είτε με έλαιο. Βότανα που χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική με αντιβιοτική δράση και ισχυρή ενίσχυση του οργανισμού, είναι το θρούμπι, ο κουρκουμάς αν και είναι πικάντικος, η μαντζουράνα, το μάραθο, η ρίγανη, η γλυκόριζα, η μέντα και το γλυκάνισο. Τα πρωτεία κερδίζει με διαφορά η ρίγανη από τα ανωτέρω βότανα.
Στη συνέχεια, λίγο πιο ιδιαίτερα βότανα, τα οποία δεν διαθέτει κάθε νοικοκυριό, είναι ο σαμπούκος ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός και προσφέρει προστασία στον οργανισμό από εισβολές μικροβίων, το βερμπάσκο, η εφέδρα με ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία, το αδιάντο, η μποράντζα, το ευπατόριο και το τζίντζερ το οποίο μπορεί να καταναλώνεται και για προστασία από κρυολόγημα και γρίπη. Το αιθέριο έλαιο αγγελικής, η αχιλλαία, η αλθαία και η υδραστίς προστατεύουν το ανοσοποιητικό ενώ η υδραστίς θεωρείται ότι ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια. Από βρώσιμους καρπούς και ρίζες το μαρούλι βοηθάει στο κρυολόγημα, η πατάτα και περισσότερο από όλα το κρεμμύδι και το σκόρδο ως ισχυρά αντιβιοτικά.
Ιδιαίτερη μνεία με ήδη γνωστή τη δράση τους, αξίζουν τα εσπεριδοειδή, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C, και η εχινάκεια, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και λειτουργεί προστατευτικά από μικρόβια και λοιμώξεις. Καλό είναι η χρήση της εχινάκειας να περιορίζεται σε περιόδους που νιώθουμε ότι μας πλησιάζει ένα κρυολόγημα ή όταν έχουμε πολλούς αρρώστους γύρω μας και όχι καθημερινά.
Βότανα όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πάρα πολλά με ευεργετικές δράσεις κατά του κρυολογήματος και των συμπτωμάτων που το συνοδεύουν. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση όλων των βοτάνων, όπως επίσης ένα σπάνιο βότανο, δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο από κάτι που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο χρήσης και τη συχνότητα για να έχουμε αποτελέσματα, αρκεί ποτέ να μην υπερβάλουμε. Διαλέγουμε λοιπόν, ότι ταιριάζει καλύτερα στο δικό μας οργανισμό και πορευόμαστε.
αγγελική, αδιάντο, άκορος, αλθαία, αντιβιοτικα βοτανα, αχιλλαία, βερμπάσκο, βότανα, βοτανα για ανοσοποιητικο συστημα, βότανα για γρίπη, βοτανα για καταρροη, βοτανα για κρυολογημα, βοτανα για λοιμωξεις, βοτανα για μπουκωμα, βοτανα για πυρετο, βότανο, γλυκάνισο, γλυκόριζα, εσπεριδοειδή, ευπατόριο, εφέδρα, εχινάκεια, θρούμπι, θυμάρι, κάρδαμο, κουρκουμάς, κρεμμύδι, κριθάρι, μαντζουράνα, μάραθο, μαρούλι, μέντα, μολόχα, μποράντζα, πατάτα, πεύκο, πικάντικα βότανα, ρίγανη, ροδάκινο, σαμπούκος, σέλινο, σκόρδο, τζίντζερ, υδραστίς