Βότανα κατά της τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει άντρες και γυναίκες. Οι παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση είναι πολλοί: γονιδιακή προδιάθεση, ορμονική διαταραχή, κακή διατροφή, κακή ποιότητα ύπνου, έλλειψη βιταμινών, στρες ή θεραπείες με δυνατή φαρμακευτική αγωγή.
Είναι γεγονός ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, διότι αποδεδειγμένη θεραπεία που προκαλεί αναγέννηση της τρίχας, δεν υπάρχει. Μπορεί τα βότανα να έχουν κάποιες θαυματουργές ιδιότητες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν θαύματα!
Υπάρχουν βότανα που δυναμώνουν το θύλακα της τρίχας και την ίδια την τρίχα ευνοώντας την ανάπτυξη, βότανα που δίνουν λάμψη και ελαστικότητα στα μαλλιά, βότανα που αντιμετωπίζουν την ξηροδερμία, την πιτυρίδα και τη λιπαρότητα. Όλες αυτές οι ιδιότητες των βοτάνων, είναι παράγοντες που προστατεύουν από την τριχόπτωση.
Όσο λοιπόν και αν φαίνεται περιττό, η προστασία του τριχωτού της κεφαλής και της ίδιας της τρίχας είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων όπως η τριχόπτωση. Μάλιστα, η πρόληψη της τριχόπτωσης δεν έχει τόσο σχέση με αισθητικούς λόγους όπως οι περισσότεροι νομίζουν, όσο με την ψυχολογία του ίδιου του ανθρώπου που υποφέρει από τριχόπτωση.
Ξεκινώντας από τα πιο διαδεδομένα βότανα για την φροντίδα των μαλλιών, το δεντρολίβανο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την προστασία και ενδυνάμωση τους. Τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και ευνοεί την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Η καρυδιά είναι γνωστή για την τόνωση των μαλλιών και την λάμψη που τους δίνει, καθώς επίσης πολλοί θα έχουν ακούσει ότι χρωματίζει φυσικά τις γκρίζες τρίχες. Η δάφνη του Απόλλωνα, θεωρείται ότι είναι ιδανική για την εμπόδιση της τριχόπτωσης και την ενδυνάμωση των μαλλιών. Τέλος η τσουκνίδα, προλαμβάνει την τριχόπτωση και τονώνει τα μαλλιά εμποδίζοντας την εξάπλωση της τριχόπτωσης.
Πέραν όμως των γνωστών και πολυσυζητημένων βοτάνων που αναφέραμε σχετικά με την τριχόπτωση, υπάρχουν καθημερινά φυτά που βρίσκουμε στην κουζίνας μας και άλλα σπανιότατα βότανα που έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα μαλλιά από την τριχόπτωση και την ατονία.
Μέσα από την κουζίνα μας, ξεχωρίζει το θυμάρι που προστατεύει από την τριχόπτωση, το κρεμμύδι που ενισχύει την τριχοφυΐα, το φασκόμηλο που προστατεύει την τρίχα από το θύλακα ως την άκρη, το αγγούρι που έχει την ίδια χρήση με το κρεμμύδι αλλά δεν έχει την έντονη μυρωδιά του, το λεμόνι που προλαμβάνει την τριχόπτωση και τονώνει το τριχωτό. Ο μαϊντανός και η ρίγανη είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την τόνωση και προστασία της τρίχας.
Από τα βότανα που λίγοι γνωρίζουν την αξία τους, ξεχωρίζουν για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, η Αχιλλέα η οποία τονώνει τα μαλλιά, το πολυτρίχι που συμβάλει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, το νεροκάρδαμο το οποίο προστατεύει και από παθήσεις του τριχωτού, ο κέδρος και η κολλιτσίδα ή αλλιώς λάππα η οποία έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές δερματικές παθήσεις.
Όλα τα αναφερθέντα φυτά, μπορούν να εκχυλιστούν σε νερό ή να γίνουν εγχύματα και στη συνέχεια να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του λουσίματος ή μετά το λούσιμο ως λοσιόν. Μια ακόμα χρήση είναι η πολτοποίηση των φύλλων και κατόπιν η εφαρμογή ως μάσκα για λίγα λεπτά. Η εκχύλιση φύλλων ή καρπών σε έλαιο και η χρήση ως μάσκα πριν το λούσιμο, όπως γίνεται με τη δάφνη του Απόλλωνα είναι εξίσου αποτελεσματική. Τέλος το αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει συμπυκνωμένες τις ιδιότητες του εκάστοτε φυτού, μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο, αφού πρώτα διαλυθεί σε βάση ελαίου της προτίμησης σας.
Η φύση προσφέρει ποικιλία βοτάνων και φυτών για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, οπότε δεν είναι απαραίτητη η χρήση όλων των προαναφερθέντων φυτών. Συνδυασμοί αυτών είναι θεμιτοί, όπως η τσουκνίδα με το δεντρολίβανο ή τα φύλλα καρυδιάς σε συνδυασμό με τη δάφνη του Απόλλωνα.
αγγούρι, αιθέρια ελαία, Αχιλλέα, βότανα, βοτανα για λιπαρα μαλλια, βοτανα για ξηροδερμια, βοτανα για πιτυριδα, βοτανα για τριχοπτωση, βότανο, δάφνη του Απόλλωνα, δεντρολίβανο, εκουιζέτο, θεραπευτικά βότανα, θυμάρι, καρυδιά, κέδρος, κολλιτσίδα, κρεμμύδι, λάππα, λεμόνι, μαϊντανός, νεροκάρδαμο, πολυτρίχι, ρίγανη, τσουκνίδα, φασκόμηλο
Παναγιώτα
Παρόλο που φαίνεται να είναι το πεπρωμένο μου να έχω πιο λεπτές τρίχες όσο μεγαλώνω, έχω ανακαλύψει ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για να μειώσω την τριχόπτωση. Άρχισα να δοκιμάζω διάφορες φυσικές μεθόδους, όπως το αμυγδαλέλαιο, το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου, το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου και το έλαιο κολοκυθόσπορου. Μπορώ να πω ότι το έλαιο κολοκυθόσπορου με τοπική χρήση είχε αρκετά θετικά αποτελέσματα σε μένα.
botanologio
Το κρεμμύδι σε αναλογία 1 μεσαίο ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 1 λίτρο νερού ενεργοποιεί την τριχοφυΐα με μασάζ πριν το λούσιμο ή εναλλακτικά πριν τον ύπνο και λούσιμο το πρωί.
Το λεμόνι είναι με μασάζ του χυμού στο κεφάλι πριν το λούσιμο, αλλά σε ξηρά μαλλιά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με εκχύλισμα μαϊντανού με 1 χούφτα φρέσκα φύλλα σε 1 λίτρο νερού ή ακόμα καλύτερα έγχυμα τσουκνίδας και θυμαριού σε αναλογία μια κουταλιά της σούπας θυμάρι και μια κουταλιά της σούπας τσουκνίδα σε 500ml νερού.
Όσο για το καρότο οι φυσικοί χυμοί γενικά προστατεύουν και ενισχύουν την δομή της τρίχας.
stavros
Με το λεμόνι και το κρεμμύδι πως θα παίξουμε, με φλούδα του λεμονιού με εκχύλισμα με τον χυμό του, το κρεμμύδι το κάνουμε μείγμα πως γίνεται δλδ.
και αν μπορούν να συνδυαστούν, επίσης ο χυμός καρότου πόσιμος έχω ακούσει ότι βοηθάει, ισχύει;
botanologio
Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι η τρίχα δεν θα πρέπει να χάνει την φυσική της λίπανση, η χρήση κάθε δυο ημέρες για ξηρά μαλλιά είναι αρκετά καλά. Το ιδανικό είναι η χρήση να γίνετε για ένα μήνα, και μετά από διάλειμμα δύο εβδομάδων και πάλι ανά δύο ημέρες χρήση για άλλον ένα μήνα.
Όσον αφορά τις ποσότητες, το καλύτερο είναι δυο κουταλιές της σούπας ξηρή δρόγη του κάθε βοτάνου ανά ένα λίτρο νερού.
Κάτι που επίσης προτείνουμε σαν βοηθητικό είναι το μασάζ με δαφνέλαιο πριν το λούσιμο μια φορά την εβδομάδα.
Τέλος για αποφυγή σύγχυσης ως προς την χρήση, υπενθυμίζουμε ότι το μείγμα των βοτάνων το χρησιμοποιούμε για ξέβγαλμα μετά από τη χρήση του σαμπουάν και όχι πριν!
φανης
ti posothtes apo tsouknida kai dentrolivano tha prepei na brasw gia ena lousimo??? kai gia poses meres sunexomena mporw?
botanologio
Από την καρυδιά, μπορούν να μπουν τα φύλλα και το πράσινο εξωτερικό περίβλημα του καρπού. Όσο για τις εκχυλίσεις είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, οπότε θα απαντήσουμε επιγραμματικά.
Εκχύλιση στο νερό γίνεται με εμβάπτιση δρόγης κατά τη διάρκεια της νύχτας σε εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό και μετά χρήση. Στο λάδι γίνεται εν ψυχρώ εκχύλιση με εμβάπτιση δρόγης σε έλαιο για 21 με 40 ημέρες ανάλογα με το μέρος του φυτού που εκχυλίζεται.
Lilith
Γεια σας! θα ηθελα να ρωτήσω οταν λετε εκχύλιση σε έλαιο ή εκχύλιση σε νερό, τον τρόπο που γίνεται. Απο την καρυδιά βάζουμε τα φύλλα ή τον καρπό;