Βότανα για πονοκέφαλο και ημικρανία
Ο πονοκέφαλος και η ημικρανία, είναι συχνό πρόβλημα για πολλούς ενήλικους, ακόμα και παιδιά τη σημερινή εποχή. Η αυξημένη ένταση και το στρες στην καθημερινότητα, η κακή ποιότητα ύπνου και διατροφής, η υπερβολική επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως είναι οι υπολογιστές, δημιουργούν εντάσεις και πιέσεις ψυχολογικές όσο και σωματικές που, πολλές φορές, εκτονώνονται μέσω πονοκεφάλου ή ημικρανίας.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες ημικρανίες ή μετά από ένταση ή θυμό ξεσπάει έντονος έως αβάσταχτος πονοκέφαλος. Όταν λοιπόν οι ασκήσεις ηρεμίας στην καθημερινότητα μας δεν είναι αρκετές, μπορούμε να απευθυνθούμε στο φαρμακείο της φύσης που ποτέ δεν μας απογοητεύει και πάντα μας βρίσκει λύσεις!
Το άρωμα της δάφνης του Απόλλωνα και η χρήση των φύλλων της στη μαγειρική, είναι ευεργετικά για την πρόληψη της ημικρανίας.
Το θυμάρι τόσο το αιθέριο έλαιο του σε συσκευή αρωματοθεραπείας, όσο το έγχυμα του, είναι ιδανικά για αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του νευρικού πονοκεφάλου και της ημικρανίας.
Εντριβές με βάση ελαίου και λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο δυόσμου, ακόμα και εντριβή απλά με τα φύλλα του δυόσμου, στους κροτάφους, ανακουφίζει αποτελεσματικά από επίμονους πονοκεφάλους.
Το μελισσόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε τύπο ημικρανίας και πονοκεφάλου, ενώ το έγχυμα του θεωρείται χαλαρωτικό και ήπιο ηρεμιστικό.
Ένα φυτό που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η αντράκλα ή αλλιώς γλιστρίδα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε την υψηλή περιεκτικότητα του φυτού αυτού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού μας. Η αντράκλα λοιπόν, έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα μαγνησίου, βοηθάει στη σταδιακή απαλλαγή από επίμονους πονοκέφαλους που ταλαιπωρούν. Ο λόγος είναι απλός, πολλές φορές ο πονοκέφαλος οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου, στοιχείο στο οποίο είναι πλούσια η γλιστρίδα.
Το γνωστό για τις έντονα αντιγηραντικές ιδιότητες του νυχτολούλουδο είναι φυσικό παυσίπονο, όπως επίσης και το τσίλι.
Στην αρωματοθεραπεία, τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, όπως περγαμόντο πορτοκάλι και λεμόνι, αντιμετωπίζουν πολύ αποτελεσματικά πονοκεφάλους και ημικρανίες, ειδικά συνδεόμενες με αγχώδεις καταστάσεις.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι στη διατροφή μας, προστατεύουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, ενώ παράλληλα προστατεύουν την καρδιά και το μυαλό από θρομβώσεις.
Η λεβάντα και η βαλεριάνα, προσφέρονται κυρίως για πονοκεφάλους και ημικρανίες που συνδέονται με ψυχολογικούς παράγοντες. Νευρικές ημικρανίες προερχόμενες από έντονο στρες, θυμό ή στενοχώρια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότατα.
Ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το τίλιο και το χαμομήλι, είναι βότανα ιδιαίτερα διαδεδομένα στην καθημερινότητα μας, τόσο στην μαγειρική όσο και ως αφεψήματα. Η αποτελεσματικότητα τους στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου είναι αποδεδειγμένη αλλά όχι τόσο ισχυρή και άμεση όπως η αποτελεσματικότητα άλλων βοτάνων που αναφέρουμε.
Το τανατσέτο είναι βότανο ευεργετικότατο για ημικρανίες και πονοκεφάλους. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να ανακουφίζει άμεσα. Το ίδιο αποτέλεσμα και την ίδια ιδιότητα έχει η χρήση του ginkgo biloba.
Προληπτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρίζα τζίντζερ (ginger) η οποία καταπολεμά τις ημικρανίες και είναι βότανο γενικότερα ευεργετικό για το αίμα και το πεπτικό σύστημα.
Η ιτιά είναι φυσικό παυσίπονο για τους πονοκεφάλους, αλλά η χρήση της καλό είναι να αποφεύγεται χωρίς τη συμβουλή γιατρού και είναι απαγορευτική για άτομα με αλλεργία στην ασπιρίνη.
Κάποια ακόμα βότανα και φρούτα που μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινή διατροφή μας, βοηθούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη χρόνιων και επίμονων πονοκεφάλων και ημικρανιών. Η λουΐζα και η μαντζουράνα, τόσο σε έγχυμα όσο σε αιθέριο έλαιο, βοηθούν και λειτουργούν ηρεμιστικά. Επίσης το άρωμα τριαντάφυλλου και το αιθέριο έλαιο αγγελικής σε συσκευή αρωματοθεραπείας, η κατανάλωση ραδικιών, πατάτας και μήλων με μεγαλύτερη συχνότητα.
Υπάρχουν αρκετά ακόμα βότανα που βοηθούν ή λειτουργούν συμπληρωματικά στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων, αλλά η σπανιότητα τους, καθιστά δύσκολη την εύρεση και κατά συνέπεια τη χρήση τους.
αγγελική, αντράκλα, αρωματοθεραπεία, βαλεριάνα, βασιλικός, βότανα, βοτανα για ημικρανια, βοτανα για πονοκεφαλο, βότανο, γλιστρίδα, δάφνη του Απόλλωνα, δεντρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, ιτιά, κρεμμύδι, λεβάντα, λουΐζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, νυχτολούλουδο, περγαμόντο, σκόρδο, τανατσέτο, τζίντζερ, τίλιο, τσίλι, χαμομήλι