Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βοτανα για διαβητη

Herbs for treating diabetes

Υπάρχουν βοτανα που μπορούν να προστατέψουν από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη; Ίσως να μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης; Φυσικά και υπάρχουν ανάμεσα στα πολλά βότανα και τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Μάλιστα πολλά από αυτά, δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, την μείωση της υπέρτασης και της χοληστερίνης και φυσικά την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι ιδιότητες που ψάχνουμε στα ευεργετικά βότανα για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη του διαβήτη, δεν είναι μόνο αντιδιαβητικά αλλά και αντιφλεγμονώδη.

Η πραγματικότητα της συνεχόμενης αύξησης του διαβήτη σε άτομα ακόμα και νεαρής ηλικίας, κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες με αυξητική τάση σε υδατάνθρακες, επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη. Αποτέλεσμα είναι ο οργανισμός, και συγκεκριμένα το πάγκρεας να παλεύει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου με διαρκή απελευθέρωση ινσουλίνης. Το επόμενο βήμα πριν την εμφάνιση διαβήτη, είναι η “συνήθεια” και αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη, ενώ ένα ακόμα βήμα είναι η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η φλεγμονή στον οργανισμό, η σύγχυση των ορμονών και συμπτώματα όπως κόπωση και αδιαθεσία. Μετά ακολουθεί το προδιαβητικό στάδιο και μετά η γνωστή συνέχεια.

Φυσικά αν θέλετε να προλάβετε την εμφάνιση διαβήτη, πρέπει να φροντίσετε τη διατροφή σας, να αποβάλλετε επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά από τη διατροφή σας, να προσθέσετε πολλά λαχανικά και οπωσδήποτε να ελέγξετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας. Δείτε στο Link ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Όταν έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτό το στάδιο, είτε λόγω προδιάθεσης είτε λόγω διατροφής, υπάρχουν πολλά βότανα στη φύση που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας προστατέψουν:

Ginseng

Έχουμε αναφέρει ήδη στο άρθρο για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ginseng, πόσο σημαντικό βότανο είναι για την συνολική υγεία αλλά και το διαβήτη. Οι μελέτες το αποδεικνύουν καθώς δείχνει να καθυστερεί την απορρόφηση υδατανθράκων και αυξάνει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, να μειώνει την προδιάθεση σε εμφάνιση διαβήτη.

Σε άτομα που ήδη υποφέρουν από διαβήτη, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Φυσικά απαγορεύεται η χρήση παράλληλα με φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς ενέχει ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Μπορείτε να καταναλώνετε το ginseng νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, σε μορφή σκόνης σε νερό, με το τσάι από την ρίζα, σε κάψουλες ή σε μορφή βάμματος. Οι ποσότητες είναι: Μια κουταλιά του γλυκού από σκόνη ginseng σε ποτήρι νερό ανά δόση, 2 γραμμάρια ρίζας ανά τσάι, 3ml βάμμα σε ποτήρι νερό ανά δόση, ενώ σε μορφή κάψουλας ανάλογα με την δοσολογία που αναγράφεται.

Τριγωνέλλα

Η τριγωνέλλα είναι ένα βότανο ιδιαίτερα χρήσιμο για το πεπτικό σύστημα και την εξισορρόπηση του μεταβολισμού. Πλέον οι μελέτες δείχνουν ότι έχει πολύ καλή δράση σχετικά με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου β. Η συστηματική κατανάλωση μπορεί να διορθώσει την αντίσταση του οργανισμού σε ινσουλίνη, καθώς ενισχύει την ευαισθησία σε ινσουλίνη.

Μπορείτε να καταναλώνετε έως 2 κουταλιές του γλυκού σπόρους από τριγωνέλλα την ημέρα, ή μια κουταλιά του γλυκού σε σκόνη. Οι ψημένοι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες μαζί με τα φύλλα, ενώ οι μουσκεμένοι σπόροι νωρίς το πρωί. Τα φύλλα τριγωνέλλας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για θεραπευτικό τσάι.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς θεωρείται ένα αγιουβερδικό φάρμακο ιδανικό για αντιμετώπιση μολύνσεων, αντιοξειδωτικό και πολύ καλό βότανο για το πεπτικό σύστημα. Η κουρκουμίνη, γνωστή για τις ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες που προσδίδει στον κουρκουμά, είναι επίσης υπεύθυνη για την μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση κουρκουμά ως συμπλήρωμα διατροφής, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τα στάδια πριν την εμφάνιση διαβήτη. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κουρκουμά σε μορφή σκόνης ή πάστας έως 2 κουταλιές του γλυκού σε χυμό, φαΐ, τσάι, σε κάψουλες, ή τη ρίζα έως 1,5 εκατοστό την ημέρα.

Κανέλα

Το υπέροχο αυτό μπαχαρικό, έχει πολλές θεραπευτικές εφαρμογές. Η κανέλα αντιμετωπίζει την παχυσαρκία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου β, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, και θεωρείται εναλλακτικό φάρμακο για την αντιμετώπιση. Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη την ημέρα είναι αρκετό για πρόληψη και συντήρηση. Η κατανάλωση μπορεί να είναι σε τσάι, νερό, χυμό, ενώ μπορείτε να φτιάξετε τσάι και από το ξυλάκι κανέλας. Θα βρείτε στο εμπόριο και κάψουλες.

Ginger

Οι ρίζες κερδίζουν ανάμεσα στα βότανα για αντιμετώπιση και πρόληψη του διαβήτη, με το ginger να είναι ένα ακόμα. Μελέτες μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν την συμβολή του τζίντζερ για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης και την αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Επιπλέον, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, και συμβάλλει στη μείωση του βάρους. Μπορείτε να καταναλώσετε ωμή ρίζα έως 3 εκατοστά την ημέρα, σε σκόνη 1 κουταλιά του γλυκού, το έλαιο 3 σταγόνες ημερησίως, ή κάψουλες. Ιδανικά, καταναλώνεται νωρίς το πρωί, ενώ μπορεί να προστεθεί σε τσάι, χυμό, μαγειρευτά, σούπες, σαλάτες. Αποφύγετε την κατανάλωση μετά τις 5 το απόγευμα.

Bilberry

Ένα ακόμα αποτελεσματικό βότανο για το διαβήτη, είναι το bilberry. Δεν είναι μόνο η προστασία που προσφέρει στα μάτια, καθώς ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα του διαβήτη είναι οι βλάβες στα μάτια. Συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου β και στην μείωση του σακχάρου στο αίμα. Θα πρέπει βέβαια να δώσετε μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αν είστε σε φαρμακευτική αγωγή καθώς υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Μπορείτε να καταναλώνετε πρωί και βράδυ, ενώ όταν πρόκειται για εκχύλισμα συμβουλευτείτε τις προτεινόμενες δοσολογίες.

Μαύρο Κύμινο

Υπέροχο μπαχαρικό και βότανο λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το κύμινο και ειδικά το μαύρο, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Παράλληλα συμβάλλει στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και μελέτες διεξάγονται για το ενδεχόμενο θεραπείας του διαβήτη.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει σημαντικά στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει στην ενεργοποίηση και αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης και κοντρολάρει το σάκχαρο σε προδιαβητικό στάδιο. Για να έχετε θετικά αποτελέσματα, τσάι από φασκόμηλο τρεις φορές την ημέρα είναι αρκετό.

Επιπλέον βότανα που προστατεύουν από εμφάνιση διαβήτη και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα:

Παπαρουνόσπορος για πρόληψη, με υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου.
Χυμός λεμόνι & αγγούρι για σύνθεση ινσουλίνης & διατήρηση σωστού σωματικού βάρους.
Τσάι ευκάλυπτου για συμπληρωματική αντιμετώπιση.
Μουρουνέλαιο πλούσιο σε λιπαρά οξέα ω3.
Μελάσα για σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Το ισχυρό αντιφλεγμονώδες θυμάρι.
Χαμομήλι καθώς αφαιρεί από το αίμα την επιπλέον γλυκόζη και την αποθηκεύει στο συκώτι.
Ωμό σκόρδο το οποίο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει τις φλεγμονές.
Ταραξάκο με τους πικρούς παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θεραπεύει το συκώτι, μειώνει την πίεση και μέσω της διούρησης που προκαλεί αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Φραγκόσυκα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Βασιλικός και άνηθος για μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Σαφράν ή αλλιώς κρόκο για πρόληψη εμφάνισης.
Τσουκνίδα για διατήρηση υγιούς βάρους και υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Gymnema sylvestre, γύμνεμα – γκουρμάρ χωρίς να είναι αποδεδειγμένο ακόμα, θεωρείται ότι πιθανό να είναι ένα απο τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στο διαβήτη. Αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμα ώστε να μάθουμε καλύτερα τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και τις πιθανές παρενέργειες.

bilberry, ginger, Ginseng, αντιφλεγμονώδη βότανα, βασιλικός, βότανα, βότανα για διαβήτη, βοτανα για σακχαρο, βότανο, θυμάρι, κανέλα, κουρκουμάς, κύμινο, μελάσα, μουρουνέλαιο, παπαρουνόσπορος, σαφράν, σκόρδο, τριγωνέλλα, τσουκνίδα, φασκόμηλο, χαμομήλι

Comments (4)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.