Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τα βοτανα επιστρέφουν στη ζωή μας!

Herbs and spices in our daily nutrition

Δεν είναι λίγος ο καιρός που τα βότανα έχουν κάνει την επιστροφή τους τόσο στη διατροφή μας αλλά και σαν επιλογή θεραπείας και πρόληψης. Πολλοί αναφέρονται στα βότανα και τα παράγωγα τους, ως μια ακόμα τάση της μόδας. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Αλήθεια είναι ότι τα βότανα έχασαν την αξία τους όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο λόγος είναι απλός, καθώς η δράση ήταν άμεση και αποτελεσματική. Μπορεί όμως εκεί να κρύβεται και η παγίδα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα με την παρασκευή των φαρμάκων προχώρησε και η αστυφιλία, απομακρύνοντας τον άνθρωπο από τη φύση. Αποτέλεσμα ήταν σε λιγότερο από ένα αιώνα, να έχει ξεχαστεί η ευεργεσία των βοτάνων στη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Σήμερα, καθώς η τεχνολογία προχωράει, όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τη συμβολή των βοτάνων, όχι μόνο για τη θεραπεία αλλά κυρίως για την πρόληψη πολλών ασθενειών και τη φυσική τόνωση του οργανισμού. Παράλληλα, η εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατακόρυφη αύξηση των εκφυλιστικών νόσων και τα συνεχή σκάνδαλα περί μεταλλαγμένων τροφών και αμφιβόλου χημικής σύνθεσης φαρμάκων, δημιούργησαν ένα κλίμα καχυποψίας στον καταναλωτή.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, εφόσον θέλουμε να εντάξουμε τα βότανα στην καθημερινή μας διατροφή, είναι καλό να ενημερωνόμαστε διαρκώς, και να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και για ποιο θεραπευτικό σκοπό. Εξίσου σημαντικό είναι να μην πέφτουμε στην παγίδα των “θαυματουργών” βοτάνων και φυτικών σκευασμάτων. Πιο πιθανό είναι να φανεί ένα βότανο θαυματουργό ως αποτέλεσμα placebo, καθώς η θεραπεία από κατανάλωση βοτάνων σε οποιαδήποτε μορφή τους, θέλει χρόνο και υπομονή.

Αναζητώντας πληροφορίες για βότανα και μπαχαρικά, σχετικά με τις θεραπευτικές αλλά και τις καλλυντικές τους ιδιότητες, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Σας αναφέρουμε κάποια παραδείγματα παρακάτω:

  • ένα βότανο με 10 θεραπευτικές ιδιότητες, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ιδιότητες που κατέχει. Για παράδειγμα, θα ανακαλύψετε ότι η πλειοψηφία των βοτάνων έχουν διουρητικές ιδιότητες. Δεν είναι όμως όλα εξίσου αποτελεσματικά. Το ταραξάκο θεωρείται ένα από τα καλύτερα, καθώς συμπληρώνει το κάλιο, το οποίο αποβάλλεται κατά τη διούρηση. Ενώ αν έχετε ανάγκη αποτοξίνωσης ή προστασίας και θεραπείας λοιμώξεων και παθήσεων των νεφρών ή του ήπατος, η τσουκνίδα και η άγρια τριανταφυλλιά είναι ιδανικά.
  • κάποιο βότανο που θεωρείται πολύ καλό, δε σημαίνει ότι είναι καλό και για εσάς. Πρέπει να πειραματιστείτε ώστε να ανακαλύψετε ποιο βότανο ταιριάζει περισσότερο στον οργανισμό σας αλλά και στα γευστικά σας γούστα. Η σπιρουλίνα για παράδειγμα, προσφέρει πληθώρα βιταμινών στον οργανισμό και αποτοξινώνει αποτελεσματικά, αλλά ένας άνθρωπος με χαμηλό βάρος, θα έχει παρενέργειες όπως κόπωση, τρέμουλο και διάρροια.
  • όταν βρίσκετε 5 βότανα με τις ίδιες ιδιότητες που επιθυμείτε, δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να τα καταναλώσετε όλα. Δεν είναι μόνο επειδή θα υπερβάλλετε στην κατανάλωση, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι πολλά βότανα δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Με αποτέλεσμα αντί να ενισχύσετε τη δράση, να την ακυρώσετε.
  • προτιμήστε να παίρνετε τα βότανα στην αρχική τους μορφή και να ετοιμάζετε τους συνδυασμούς μόνοι σας. Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά ποια βότανα περιλαμβάνονται σε έτοιμα μείγματα βοτάνων όπως επίσης δεν ξέρετε ποια μέρη του βοτάνου έχουν συμπεριληφθεί. Δεν πρόκειται να σας βλάψει ένα φύλλο από καλέντουλα ή τίλιο αλλά δεν προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες του άνθους.

άγρια τριανταφυλλιά, βότανα, θεραπευτικά βότανα, καλέντουλα, μπαχαρικά, ταραξάκο, τίλιο, τσουκνίδα, φυσικά καλλυντικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.