Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Σπιτικό σαμπουάν χωρίς χημικά!

Home made Natural cosmetics

Είναι πλέον γνωστό πως τα σαμπουάν του εμπορίου περιέχουν πολλά χημικά συστατικά τα οποία βέβαια έχουμε συνηθίσει χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τη ζημιά που μπορεί να προκαλούν στον οργανισμό μας. Ένα φυτικό σαμπουάν με βοτανα για πολλούς μπορεί να ακούγεται δύσκολο να παρασκευαστεί αλλά στην πραγματικότητα με λίγα υλικά μπορείτε να φτιάξετε μοναδικά σαμπουάν χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας!

Ξεκινώντας από τα βασικά, ώστε να καταλάβουμε τη βαρύτητα που έχει η χρήση χημικών σαμπουάν και αφρόλουτρων, η επιδερμίδα μας, και ειδικά στο κεφάλι, είναι γεμάτη πόρους που απορροφούν ότι επικάθεται. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του ντους, οι πόροι διαστέλλονται επιτρέποντας σε ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού να εισέλθουν στον οργανισμό, μέσω ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου συστήματος, των αδένων μας.

Πολλά από τα συστατικά είναι βλαβερά, ενώ τα περισσότερα επικάθονται στο σώμα για περισσότερες από 12 ώρες. Συνεπώς το καλό ξέβγαλμα, δεν είναι αρκετό. Πολλά από τα συστατικά θα τα βρείτε εδώ και εδώ σε παλαιότερα άρθρα που αναφερόμαστε!

Τώρα που γνωρίζουμε τη σημαντική διαφορά μεταξύ φυτικού σπιτικού σαμπουάν και του εμπορίου, κάποιες πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε το δικό σας σαμπουάν!

Για τους γνώστες της σαπωνοποιίας θα φανεί εύκολο να φτιάξει από την αρχή ένα σαπούνι ώστε να δημιουργήσουν αργότερα αφρόλουτρο ή σαμπουάν! Για όσους δεν γνωρίζουν θα χρειαστούν:

1. σαπούνι φυσικό από καυστική ποτάσα (όχι καυστικό νάτριο) καθώς η δημιουργία σαπουνιού με καυστική ποτάσα δημιουργεί μαλακά σαπούνια, τα οποία διαλύονται εύκολα σε νερό! Μη σας τρομάζει η καυστική ποτάσα, η δημιουργία ενός σαπουνιού αποτελείται από νερό (μπορεί να είναι ροδόνερο, ή κάποιο άλλο ανθόνερο, φυτική γλυκερίνη κτλ) έλαιο, κατά προτίμηση συνδυασμό μαλακών ελαίων όπως αμυγδαλέλαιο και έλαιο καρύδας που είναι πιο αφριστικό και φυσικά καυστική ποτάσα! Κατόπιν ωρίμανσης το σαπούνι έχει ένα φιλικό Ph για την επιδερμίδα χωρίς προσμίξεις άλλων χημικών.

2. Ανθόνερο επιλογής σας, ακόμα και gel αλόης όπου θα διαλύσετε το σαπούνι

3. φυτική γλυκερίνη, φυσικό συστατικό το οποίο σε προσθήκη σε καλλυντικά ενυδατώνει σε βάθος και προστατεύει την επιδερμίδα.

4. αιθέρια έλαια της επιλογής σας, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας αλλά και τα αρωματικά γούστα σας! Εδώ να σημειώσουμε ότι sτα χημικά σαμπουάν η μεγαλύτερη παγίδα είναι το άρωμα το οποίο ακόμα είναι άγνωστο τι μπορεί να προκαλεί στην επιδερμίδα. Όπως επίσης ότι ναι μεν στο μπάνιο θα μυρίζει υπέροχα το φυτικό σαμπουάν σας και θα κάνετε ένα λουτρό αρωματοθεραπείας αλλά μετά από λίγη ώρα δε θα μυρίζετε το άρωμα! Στην αρχή ίσως σας κακοφανεί, αλλά τελικά το φυσικό άρωμα της επιδερμίδας μας είναι πολύ ωραιότερο.

5. αλάτι χονδρό για να γίνει λίγο πιο πυκνό το σαμπουάν

6. προσθήκες της επιλογής σας, όπως είναι λίγο έξτρα αμυγδαλέλαιο για απαλά μαλλιά, άργιλο για αποτοξίνωση, κ.α.

Τρόπος παρασκευής:

Τρίβετε το σαπούνι σε ένα μεγάλο μπολ και καλύπτετε με νερό αποσταγμένο, ανθόνερο, αφέψημα ή συνδυασμό. Το αφήνετε να διαλυθεί μόνο του και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, μαι κουταλιά της σούπας γλυκερίνη, μια κουταλιά της σούπας αλάτι και ανακατεύετε καλά. Όταν ηρεμήσει το μείγμα, προσθέτετε τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας και αναδεύετε απαλά. Είναι έτοιμο το σαμπουάν σας να το αποθηκεύσετε σε όμορφα μπουκαλάκια!

Οι σταγόνες αιθέριου ελαίου που επιτρέπονται για 500ml σαμπουάν είναι έως 70, με εξαίρεση δυνατά αιθέρια έλαια όπως η μέντα και η κανέλα που επιβάλλεται λιγότερη ποσότητα.

Μία μπάρα σαπουνιού 200γρ θα σας βγάλει περίπου 500ml σαμπουάν, οπότε οι αναλογίες που αναφέρονται είναι για αυτή τη ποσότητα! Μπορείτε να βάλετε λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα με το πόσο αραιό θέλετε το σαμπουάν σας! Όχι δε θα αφρίζει όπως τα εμπορίου, ούτε θα μυρίζει όπως του εμπορίου! Αλλά θα δείτε τη διαφορά από την πρώτη εβδομάδα χρήσης!

βότανα, βότανο, σαμπουαν με βοτανα, φυσικά καλλυντικά, φυσικο σαμπουαν, φυτικα καλλυντικα, φυτικο αφρολουτρο, φυτικο σαμπουαν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.