| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Καμελίνα, ένα βότανο με πολλές εφαρμογές

Η καμελίνα (Camelina Sativa), θεωρείται ένα από τα ποώδη βότανα, το οποίο αυτοφύεται στη λεκάνη της Μεσογείου και είναι ανθεκτικό τόσο σε θερμά όσο σε ψυχρά κλίματα. Στην αρχαιότητα καλλιεργούνταν για την παραγωγή βρώσιμου ελαίου, αλλά με την πάροδο του χρόνου χάθηκαν τα ίχνη της καλλιέργειας μέχρι να πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές μελέτες. Έγινε γνωστή λοιπόν η καμελίνα, στους νεότερους χρόνους, για τις εφαρμογές της στην πτηνοτροφία αλλά και στην παραγωγή βιοκαυσίμων, καθώς οι σπόροι του βοτάνου, περιέχουν 40% έλαιο. Πέραν όμως της χρήσης στους ανωτέρω κλάδους, στο πέρασμα του χρόνου έγιναν μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν την άριστη εφαρμογή του βοτάνου, ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά κυρίως για τις καλλυντικές εφαρμογές του.

Από την καμελίνα, παίρνουμε τους σπόρους και το έλαιο το οποίο όπως όλα τα έλαια, έχει πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξαχθεί από το σπόρο, αλλά το βρώσιμο έλαιο καμελίνας είναι καλό να έχει εξαχθεί μέσω ψυχρής έκθλιψης. Έχει πολύ ωραίο απαλό άρωμα, ενώ η γεύση του θυμίζει αμυγδαλέλαιο. Η υφή του είναι ξηρή με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιδερμίδα με εύκολη απορρόφηση, χωρίς να αφήνει λιπαρότητα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καμελίνας, είναι περιορισμένες συγκριτικά με τις πολλές καλλυντικές εφαρμογές, αλλά εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες και σημαντικές! Το έλαιο λοιπόν, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε και Ω 3 λιπαρά οξέα. Έχει ισχυρή επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά σε δερματικά έλκη, εκδορές και δερματοπάθειες. Ενώ μπορεί, είτε με κατανάλωση του ελαίου, είτε με μαλάξεις των αρθρώσεων, να ανακουφίσει αποτελεσματικά από πόνους αρθριτικών. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα επαρκώς.

Οι καλλυντικές ιδιότητες της καμελίνας, είναι πολλές και ιδιαίτερα χρήσιμες. Σχετικά με την επιδερμίδα, το έλαιο είναι άριστο μαλακτικό και ενυδατικό του δέρματος, ιδανικό για ώριμες επιδερμίδες που χρειάζονται περισσότερη και ισχυρότερη φροντίδα. Προστατεύει και διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα είτε η εσωτερική λήψη είτε η χρήση απευθείας στην επιδερμίδα, θρέφει σε βάθος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έλαια μασάζ, προσφέροντας αίσθηση απαλότητας και ενυδατωμένης, προστατευμένης επιδερμίδα. Οι σπόροι μπορούν να φανούν χρήσιμοι για απαλά scrub και σε σαπούνια για μασάζ σώματος.

Σε σχέση με την εφαρμογή της στα μαλλιά, η καμελίνα προσφέρει θρέψη και ενυδάτωση τόσο στα μαλλιά όσο για στο τριχωτό της κεφαλής, προστατεύοντας από πιτυρίδα, ξηροδερμία και αφυδάτωση. Προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και αφήνει τα μαλλιά απαλά και ενυδατωμένα. Ιδανική χρήση, είναι η μάσκα από έλαιο καμελίνας ζεστό, ώστε να εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα της τρίχας.

Μάθετε, ενημερωθείτε και ανακαλύψτε τα μυστικά των βοτάνων και τη μαγεία που προσφέρουν στην καθημερινότητα μας!

Ετικέτες:αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδη δράση, αρθριτικά, βιοκαύσιμα, βιταμίνη Ε, βότανα, βότανο, δερματικά έλκη, δερματοπάθειες, έλαια μασάζ, έλαιο, ελαστικότητα επιδερμίδας, ελεύθερες ρίζες, ενυδατικές ιδιότητες, ενυδάτωση τρίχας, επουλωτική δράση, θεραπευτικά βότανα, καλλυντικά βότανα, καμελίνα, λιπαρά οξέα, λιπαρότητα επιδερμίδας, ξηροδερμία, πιτυρίδα, συμπλήρωμα διατροφής, Ω 3

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es