Λυκίσκος – Humulus Lupulus
Ο λυκίσκος, ένα από τα βότανα με όμορφη εμφάνιση αλλά απαιτητικές συνθήκες ανάπτυξης, και ιδιαίτερα γνωστό για τη χρήση του στη ζυθοποιία, προσφέρεται για πολλές χρήσεις, κυρίως σχετιζόμενες με την ψυχολογική σφαίρα.
Σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο, η χρήση του λυκίσκου βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, και τη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Είναι βότανο ιδιαίτερα χαλαρωτικό και αγχολυτικό και η χρήση του ενδείκνυται και ως φυσικό ηρεμιστικό σε καταστάσεις πανικού, κρίσεις έντονου στρες και νευρικότητας. Κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου όποτε και τα συμπτώματα αυτά εντείνονται, ο λυκίσκος μπορεί να φανεί πολύ ευεργετικός. Σχετικά με την αϋπνία, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο λυκίσκος λειτουργεί ως φυσικό υπνωτικό, οπότε η χρήση πρέπει να πραγματοποιείται πριν την κατάκλιση και όχι ώρες που πρέπει να εργαστούμε ή να οδηγήσουμε. Επίσης, ως έντονα χαλαρωτικό φυτό και κατασταλτικό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη οποιασδήποτε μορφής.
Πέραν των κατασταλτικών ιδιοτήτων που έχει ο λυκίσκος, έχει επίσης αντισπασμωδικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών μορφών άσθματος. Περιέχει ουσίες με αντιβιοτική και αντισηπτική δράση, με αποτέλεσμα να προστατεύει από μολύνσεις του δέρματος αλλά και εσωτερικές μολύνσεις. Ακόμα προσφέρεται για αντιμετώπιση χρόνιων δερματικών προβλημάτων και ελκών.
Για το πεπτικό σύστημα, προσφέρεται για φυσική αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, για την καταπολέμηση της ανορεξίας ως φυσικό ορεκτικό, αλλά και σε περιπτώσεις δυσπεψίας ως χωνευτικό, ενώ η χρήση των φύλλων προάγει τη διούρηση.
Τέλος, ο λυκίσκος έχει οιστρογονικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ευεργετικά για τον γυναικείο οργανισμό, να βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου, σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας αλλά και κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου. Παράλληλα, τονώνει και προάγει τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
Ο λυκίσκος δεν περιέχει ιδιαίτερες καλλυντικές ιδιότητες, παρά μόνο ότι βοηθά στην εξάλειψη δερματικών προβλημάτων, και ότι προτιμάται η χρήση του σε αντρικά αρώματα.
Προσοχή χρειάζεται η χρήση του λυκίσκου από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, επίσης η χρήση του φυτού κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω υπνωτικής δράσης και η χρήση των νωπών φύλλου του, γιατί μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες.
Διαβάστε περισσότερα για την θρεπτική αξία του λυκίσκου!
αγχολυτικα βοτανα, αντιβιοτικα βοτανα, αντισηπτικα βοτανα, αντισπασμωδικά βότανα, βότανα, βοτανα για ανορεξια, βότανα για άσθμα, βότανα για αϋπνία, βοτανα για γυναικολογικα προβληματα, βοτανα για δυσπεψια, βοτανα για ελκος, βοτανα για εμμηνοπαυση, βοτανα για καταθλιψη, βοτανα για κυκλοφορικο συστημα, βότανα για νευρικό σύστημα, βότανα για πεπτικό σύστημα, διουρητικα βοτανα, ηρεμιστικά βότανα, θεραπευτικά βότανα, λυκίσκος, ορμονορρυθμιστικα βοτανα