Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

8 βότανα ιδανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους

Indoor herbs cultivation

Τα βότανα και τα μπαχαρικά ομορφαίνουν τους κήπους μας, αρωματίζουν την κουζίνα μας και ευεργετούν τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εύκολο να διατηρήσουμε ένα βότανο υγιές στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ειδικά τα ελληνικά φρύγανα τα οποία δεν έχουν ανάγκη συνεχούς φροντίδας. Μάλιστα, τα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά όταν τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν από τη γλάστρα, έχουν πολύ πιο έντονη γεύση, άρωμα και έχουν διατηρήσει μεγάλο μέρος του αιθέριου ελαίου τους!

Τον χειμώνα όμως η διατήρηση των φυτών μας είναι δύσκολη και η καθημερινή φροντίδα γίνεται κουραστική λόγω καιρικών συνθηκών. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε φρέσκα βότανα όλες τις εποχές του χρόνου; Η απάντηση είναι εύκολη. Πολλά βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα ομορφαίνουν το χώρο και πλαισιώνουν ευχάριστα ένα παράθυρο.

8 από τα ευκολότερα βότανα που μπορούμε να φροντίζουμε όλο το χρόνο είναι:

1. Βασιλικός: είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά τα οποία μπορούμε να καλλιεργούμε χειμώνα και καλοκαίρι. Εκτός του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες χειμερινής και θερινής καλλιέργειας, είναι εύκολος στη φροντίδα του, αρωματίζει υπέροχα ένα χώρο, ένα γεύμα και ένα αφέψημα! Το μόνο που χρειάζεται είναι νότιο προσανατολισμό ώστε να το βλέπει αρκετά ο ήλιος από το παράθυρο και τακτικό πότισμα.
Tip: μην ξεχνάτε να κόβετε τα ανθάκια ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι δεν του αρέσει να του βρέχουν το φύλλωμα.

2. Ρίγανη: αν έχετε ήδη στον κήπο σας ρίγανη, μπορείτε να την πολλαπλασιάσετε με ευκολία σε γλαστράκια εσωτερικού χώρου, καθώς γίνεται με σπόρο, μόσχευμα ακόμα και παραφυάδα! Μέχρι να ριζώσει χρειάζεται τακτικό πότισμα, αλλά ως φρύγανο, όταν αρχίσει να αναπτύσσεται κανονικά, δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, εκτός από πολύ ήλιο και ζέστη. Οπότε προτιμήστε νότιο προσανατολισμό όπως και στο βασιλικό.
Tip: η ρίγανη δεν συνεργάζεται εύκολα με άλλα βότανα, προτιμήστε να τη βάλετε κάπου μόνη της, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να δείτε τα φυτά γύρω της να αρρωσταίνουν χωρίς προφανές αίτιο! Όταν τη προσθέτετε σε γεύμα, λάβετε υπόψη σας ότι είναι πολύ πιο δυνατή σε γεύση και άρωμα από την αποξηραμένη.

3. Μαϊντανός: ένα από τα πιο χρήσιμα φυτά που θα μπορούσατε να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας! Ο μαϊντανός είναι εύκολος στην καλλιέργεια. Μια σπορά σε μια μικρή γλάστρα θα σας δώσει μαϊντανό για μήνες. Θέλει τακτικό πότισμα αλλά οπωσδήποτε καλή αποστράγγιση αλλιώς θα μαραθεί. Στην αρχή της ανάπτυξης πρέπει να το βλέπει πολύ ο ήλιος, όταν αναπτυχθεί επαρκώς όμως μπορεί να πάει και σε δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό χωρίς πρόβλημα.

4. Δεντρολίβανο: πανέμορφο, αρωματικό και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, το δεντρολίβανο θέλει απλά πολύ ήλιο. Αν έχετε ήδη στον κήπο σας και θέλετε να έχετε και στην κουζίνα σας, κόψτε ένα κλωναράκι και βάλτε στο σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες.
Tip: το έρπον δεντρολίβανο έχει εντονότερο άρωμα και όμορφη εξωτική εμφάνιση αλλά χρειάζεται χώρο.

5. Θυμάρι: το θυμάρι λατρεύει τη ζέστη και τον ήλιο, και στην ουσία είναι τα μόνα που χρειάζεται για να διατηρηθεί υγιές! Νερό χρειάζεται πολύ λίγο από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί επαρκώς αλλά θα πρέπει να το βλέπει συνέχεια ο ήλιος.
Tip: μην το βάλετε δίπλα σε ρίγανη!

6. Φασκόμηλο: το φασκόμηλο αντέχει και στο μπαλκόνι σας, αλλά δεν αντέχει καθόλου το νερό. Βάλτε το σε ένα παράθυρο με δυνατό ήλιο. Θα ευχαριστηθείτε να δείτε το υπέροχο φύλλωμα του να αναπτύσσεται και να πίνετε ένα από τα καλύτερα αφεψήματα τις κρύες μέρες του χειμώνα!

7. Κόλιανδρο: το κόλιανδρο είναι όπως και ο μαϊντανός ετήσιο φυτό το οποίο μπορείτε να το κρατήσετε στην κουζίνα σας για πληθώρα χρήσεων! Είναι όλο το φυτό βρώσιμο και αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ευεργετικό κυρίως για το πεπτικό σύστημα και την αντιοξειδωτική του δράση. Τα φύλλα οι σπόροι ακόμα και το ρίζωμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σούπες, ακόμα και ως προσθήκη στον καφέ σας.
Tip: προτιμήστε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια με σπόρο, καθώς η μεταφύτευση είναι δύσκολη και συνήθως το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί.

8. Μαντζουράνα: η μαντζουράνα, η δίδυμη αδερφή της ρίγανης, και όμως δεν τα πάνε καλά παρέα. Είναι όμορφο φρύγανο, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η ρίγανη, και χρειάζεται την ίδια φροντίδα. Ξεχωρίζει από τη ρίγανη επειδή έχει ηπιότερο και πιο λεμονάτο άρωμα, ενώ τα φύλλα της είναι στρογγυλά συγκριτικά με τη ρίγανη. Θα την ευχαριστηθείτε τόσο στο μαγείρεμα, όσο σε ένα ευεργετικό έγχυμα. Το φύλλωμα της μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και θεραπευτικά και καλλωπιστικά λουτρά!

Tip: καλλιεργούσαν στην αρχαιότητα μαντζουράνα για να προστατεύσουν τις οικίες τους από την αρνητική ενέργεια και για να προσελκύουν καλοτυχία!

αιθέρια ελαία, βασιλικός, βότανα, βότανο, δεντρολίβανο, θεραπευτικά βότανα, θυμάρι, καλλιέργεια βοτάνων, κηπουρική, κόλιανδρος, μαϊντανός, μαντζουράνα, μπαχαρικά, ρίγανη, φασκόμηλο, φρέσκα βότανα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.