| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Μελισσόχορτο, συλλογή δρόγης

Το μελισσόχορτο είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα και την ολόκληρη την Νότια Ευρώπη, κυρίως τη Μεσόγειο, με προτίμηση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, χωρίς όμως να είναι δύσκολη η καλλιέργειά του σε οποιοδήποτε έδαφος. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδίας, και είναι περιμετρικά οδοντωτά με έντονο, φωτεινό πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά και λευκά ή ροζ σε ταξιανθίες. Το μελισσόχορτο έχει χαρακτηριστικό έντομο άρωμα, που θυμίζει λεμόνι. Άλλη μία ονομασία που θα το συναντήσετε είναι μέλισσα η φαρμακευτική.

Τα μέρη του φυτού που συλλέγονται και κρύβουν τις θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του, είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές. Περιέχουν μεταξύ άλλων, αιθέριο έλαιο (κυρίως τα φύλλα), πτητικό έλαιο, πολυφαινόλες, τανίνες, φλαβονοειδή, ροζμαρινικό οξύ και πικρή ουσία.

Η άνθιση του μελισσόχορτου διαρκεί τους καλοκαιρινούς μήνες, από Ιούνιο έως και Αύγουστο, κατάλληλη περίοδος για να συλλέξουμε τις κορυφές και τα βλαστάρια. Τα φύλλα του μελισσόχορτου, μπορούμε να τα συλλέξουμε όλο το χρόνο, αλλά η καταλληλότερη εποχή είναι πριν την περίοδο της άνθισης, που περιέχουν και το περισσότερο αιθέριο έλαιο.

Ετικέτες:αιθέρια ελαία, αιθέριο έλαιο, άνθη, βότανα, βότανο, έντομο άρωμα, θεραπευτικές ιδιότητες, καλλυντικές ιδιότητες, λεμόνι, μέλισσα η φαρμακευτική, μελισσόχορτο, περίοδος άνθισης, πικρή ουσία, πολυετές φυτό, πολυφαινόλες, πτητικό έλαιο, ροζμαρινικό οξύ, συλλογή, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης, τανίνες, φλαβονοειδή

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es