| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es
Fig fruit nutritional value

Συκιά, τρόπος συλλογής δρόγης

Η συκιά είναι ένα από τα γνωστότερα δέντρα στην Ελλάδα, χαρακτηριστικό της ελληνικής χλωρίδας. Είναι δέντρο φυλλοβόλο με μεγάλα πλατιά φύλλα, τραχιά στην υφή και ιδιαίτερα γαλακτώδη οπό ο οποίος είναι ερεθιστικός όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ανάλογα με την ποικιλία του σύκου ο καρπός είναι πράσινος ή μοβ.

Τα σύκα ανάμεσα στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, ξεχωρίζουν τα σάκχαρα, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το κάλιο, οι βιταμίνες Α, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η βιταμίνη C, και η βιταμίνη Κ, ενώ τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η πραγματική θρεπτική αξία του σύκου βρίσκεται στα σποράκια μέσα στο σύκο τα οποία είναι και ο καρπός. Η εποχή συλλογής του σύκου είναι κατά το τέλος του καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου, ανάλογα από την ποικιλία του σύκου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μαζεύονται πριν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Η καλύτερη και πιο εκλεκτή ποικιλία συκιάς θεωρείται η μαύρη βασιλική με μεγάλα σκούρα και πολύ γλυκά σύκα.

Έχει πολλές χρήσεις καλλυντικές και θεραπευτικές, ενώ η θρεπτική αξία του ακόμα και κατόπιν αποξήρανσης είναι σημαντική. Μπορεί να γίνει υπέροχη μαρμελάδα χωρίς προσθήκη επιπλέον ζάχαρης, ενώ οι κόκκοι του σύκου είναι ιδανικοί για πίλινγκ σώματος.

Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του σύκου και τις καλλυντικές χρήσεις του σύκου!

Ετικέτες:βιταμίνες, βοτανα θρεπτικη αξια, μαγνήσιο, συκιά, σύκο, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης, φυτικές ίνες

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es