Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Λεβιθόχορτο – Artemisia Vulgaris

Ένα από τα αρχαιότερα βότανα με γνωστές θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και ευρεία χρήση παγκοσμίως, είναι το λεβιθόχορτο. Οι σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, καλύπτουν μεγάλη γκάμα αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού.

Τονωτικό του οργανισμού, το τσάι από λεβιθόχορτο δίνει ενέργεια ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μια απαιτητική καθημερινότητα, ενώ αντιμετωπίζει με επιτυχία πονοκεφάλους που σχετίζονται με στρες, υπερένταση και κόπωση. Μπορείτε να κατανολώνετε τσάι λεβιθόχορτου όταν νιώθετε αδιαθεσία ή κακουχία, ενώ παράλληλα βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ιδανικό για ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, το λεβιθόχορτο, καταπολεμά τη ναυτία, ενισχύει το αδύναμο πεπτικό σύστημα και ειδικά το στομάχι, είναι πολύ καλό πεπτικό αλλά και ορεκτικό βότανο, καταπολεμώντας ανορεξία, δυσπεψία και φούσκωμα ενεργοποιώντας την παραγωγή γαστρικών υγρών, ενώ είναι ανθελμινθικό. Αντιμετωπίζει κολικούς και κράμπες στομάχου και εντέρου και διάρροια ενώ αποτοξινώνει το στομάχι. Χρησιμοποιείται με επιτυχία και για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθισμου εντέρου. Πιείτε τσάι από λεβιθόχορτο για διούρηση, αντιμετώπιση επίμονου εμετού και για ενεργοποίηση της χολής καθώς είναι χολαγωγό.

Το τσάι είναι επίσης εμμηναγωγό, ιδανικό για ρύθμιση του ακανόνιστου κύκλου περιόδου, πόνους περιόδου και γενικότερα διαταραχές του κύκλου. Προστατεύει το ευαίσθητο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και αντιμετωπίζει την έντονη αιμορραγία περιόδου.

Πνευματικά επίσης προσφέρει ενέργεια και τόνωση, χαλαρώνει το ευαίσθητο νευρικό σύστημα και βοηθά σε ένα καλό ύπνο, ειδικά αν υποφέρετε από αϋπνία. Θεωρείται βότανο που όταν καταναλώνεται πριν τον ύπνο, φέρνει έντονα όνειρα. Μαζί με άλλα βότανα, λειτουργεί συμπληρωματικά για αντιμετώπιση μελαγχολίας, ανησυχία, ευερεθιστότητα και στρες καθώς ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιούνταν ώς φάρμακο για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, το λεβιθόχορτο είναι αποχρεμπτικό προστατεύοντας από βρογχίτιδα και φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, αντιμετωπίζει τον επίμονο βήχα και η εφιδρωτική του δράση βοηθάει στην φυσική αντιμετώπιση του πυρετού. Μάλιστα, το τσάι του εμπλουτισμένο με μέλι βοηθάει στην αντιμετώπιση των πρησμένων αμυγδαλών.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το λεβιθόχορτο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μόξα για την τόνωση της ροής του qi και τη διατήρηση της υγείας.

Το λεβιθόχορτο έχει επίσης παραισθησιογόνες ιδιότητες και χρησιμοποιείται από μερικούς ως ενισχυτής ονείρων. Δεδομένου ότι είναι ήπιο παραισθησιογόνο, δεν προκαλεί επιβλαβείς παρενέργειες.

Προσοχή:

Προσέξτε μη κάνετε δυνατό το τσάι καθώς έχει πολύ έντονη γεύση, που δύσκολα καταναλώνεται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αποφύγετε οπωσδήποτε την κατανάλωση καθώς είναι εμμηναγωγό, θεωρούνταν στην αρχαιότητα εκτρωτικό και προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, ενώ δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για την ασφάλεια του κατά το θηλασμό. Αποφύγετε την κατανάλωση αν είστε αλλεργικοί σε συγγενικά είδη.

Η δοσολογία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως σε όλα τα βότανα, όπως ηλικία και βάρος, οπότε καλό είναι να περιορίζεστε στις συνιστάμενες δοσολογίες. Για θεραπευτική χρήση και όχι προληπτική, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

αρτεμισια, βοτανα, βοτανα για αποτοξίνωση, βοτανα για ατονια, βοτανα για αυπνια, βοτανα για ενεργεια, βοτανα για πεπτικο συστημα, βοτανα για πονοκέφαλο, βοτανα για πονους περιοδου, Βοτανα για στομαχι, βοτανα για συνδρομο ευερεθισμτυ εντερου, βοτανα για ψυχικες διαταραχες, βοτανο, λεβιθοχορτο, τονωτικα βοτανα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.