«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Καλέντουλα, συλλογή δρόγης

Calendula nutritional value

Η καλέντουλα είναι ένα από τα ομορφότερα βότανα,  μονοετές, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στη Μεσόγειο και είναι αυτοφυές στην Ελλάδα. Τα άνθη του είναι κίτρινα ή πορτοκαλί με σχετικά δυσάρεστη μυρωδιά, ενώ ο βλαστός της είναι χνουδωτός. Την καλέντουλα θα τη συναντήσετε με πολλές ονομασίες, όπως νεκρολούλουδο, κατιφέ, καλενδούλη ή κίτρινη μαργαρίτα.

Οι πολλές θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν την καλέντουλα, οφείλονται στα συστατικά που περιέχει. Κυριότερα εκ των οποίων είναι, τα φλαβονοειδή, οι σαπωνίνες, το πυρίτιο, το καροτένιο, το αιθέριο έλαιο, η ρητίνη, η πικρή ουσία, το ασβέστιο και η βιταμίνη C.

Το μέρος του φυτού που συλλέγεται είναι το άνθος, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κατόπιν αποξήρανσης, η καλέντουλα χάνει τις σημαντικότερες ιδιότητες της. Παρήγορο βέβαια είναι ότι η καλέντουλα βρίσκεται σε άνθιση έξι μήνες περίπου, από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, οπότε είναι εύκολο να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί φρέσκια για παρασκευή ανθόνερου, βάμματος, ελαίου ή εξαγωγή αιθέριου ελαίου.

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις της καλέντουλας και τις θεραπευτικές ιδιότητες της καλέντουλας!

βοτανα θρεπτικη αξια, καλέντουλα, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης

Σχόλια (2)

  • Καλησπέρα σας Για την χρήση της καλέντουλας για παρασκευή ανθόνερου/βάμματος/ελαίου/αιθέριου χρημοποιούμε μόνο τα φύλλα του λουλουδιού ή όλο το λουλούδι (μπουμπούκι+φύλλα); Επίσης κάποια λουλούδια ξεραίνονται μόνα τους επάνω στο φυτό και αν τα αφήσουμε πέφτουν Αυτά είναι κατάλληλα ; Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα σας, βάζετε μόνο το λουλούδι! Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο, το αποξηραμένο άνθος έχει χάσει μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων του οπότε προτιμήστε το φρέσκο άνθος. Τα άνθη που ξεραίνονται πάνω στο φυτό είναι ακατάλληλα καθώς είναι ξεραμένα σε ακατάλληλες συνθήκες και όχι αποξηραμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.