Το κουκουνάρι και οι ευεργετικές ιδιότητες του!
Μπορεί να μη συγκαταλέγεται στα βότανα, αλλά το κουκουνάρι επάξια θα μπορούσε να πάρει μια θέση ανάμεσα στις ευεργετικές τροφές που πρέπει να προσθέτουμε στη καθημερινή μας διατροφή.
Το κουκουνάρι πέραν της επιτυχημένης προσθήκης του σε μαγειρική, ζαχαροπλαστική αλλά και ποτοποιία, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό, προσφέροντας βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά πολύτιμα για τον οργανισμό μας!
Πρέπει να σημειωθεί ότι το κουκουνάρι είναι πλούσιο σε θερμίδες, προερχόμενες κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ολεϊκό οξύ και τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της καλής (HDL) στο αίμα. Η διαδεδομένη προσθήκη κουκουναριού στη μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην αποφυγή και πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Παράλληλα το κουκουνάρι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους καθώς μειώνει την όρεξη, προκαλώντας αίσθημα κορεσμού, ενώ η σημαντική περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε, προστατεύει τα κύτταρα, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια από της ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον ιδιότητα ευεργετική για άτομα με δυσανεξία, είναι ότι το κουκουνάρι δεν περιέχει γλουτένη, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β προστατεύουν σημαντικά το μεταβολισμό, την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και το νευρικό σύστημα από κατάρρευση ή εξάντληση.
Άξια αναφοράς είναι η περιεκτικότητα του κουκουναριού σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, όπως είναι το μαγγάνιο, το ποτάσιο, το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Δεν πρόκειται για απλά μια αναφορά σε περιεκτικότητα, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας ανάγκης μας στα παραπάνω μέταλλα, τα οποία με τη σειρά τους προστατεύουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το έλαιο επίσης του κουκουναριού είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς, όσο για καλλυντικούς και αρωματοθεραπεία. Η καταπραϋντική του δράση ευεργετεί δέρμα, πεπτικό σύστημα, πονόλαιμο και βήχα!
Προσοχή βέβαια απαιτείται στην κατανάλωση, καθώς είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρπούς που η κατανάλωσή τους προκαλεί ευαισθησία, ενώ πολλοί είναι αλλεργικοί. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από κνησμό έως σοβαρά εξανθήματα, ενώ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, δύσπνοια και εμετό. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν είναι επικίνδυνο το κουκουνάρι αν δεν είστε αλλεργικοί, και αν δεν γνωρίζετε μπορείτε να δοκιμάσετε μια πολύ μικρή ποσότητα αναγνωριστικά, καθώς όλοι αυτού του είδους οι καρποί μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχες αλλεργίες, όπως το φιστίκι, η αραχίδα και το κάσιους.
αναπλαστικα βοτανα, αντιοξειδωτικά βότανα, βότανα, βοτανα για ανοσοποιητικο συστημα, βοτανα για εγκεφαλικη λειτουργια, βοτανα για μεταβολισμο, βότανα για νευρικό σύστημα, βοτανα για παχυσαρκια, βοτανα για την καρδια, βοτανα για χοληστερινη, θεραπευτικά βότανα, κουκουνάρι