| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Κρόκος (σαφράν) – Crocus Sativus

Ο κρόκος είναι ένα από τα ακριβότερα βότανα παγκοσμίως, ενώ μια από τις καλύτερες ποικιλίες, παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα και μπαχαρικά σε παγκόσμια εμβέλεια, είναι πολύ και σημαντικοί.

Εκτός της υπέροχης γεύσης και του χρυσού χρώματος που προσφέρει στο φαγητό που προστίθεται, είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ η προσφορά του σαφράν στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ανεκτίμητη. Είναι αντιθρομβωτικό, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης, τονώνει την καρδιακή λειτουργία και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος ως φυσικό αντιπηκτικό. Συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, και την δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, προστατεύει από τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων και τον πολλαπλασιασμό αυτών.

Επιπλέον, ο κρόκος, συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύει τη μνήμη, και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου όπως το Altzheimer και την άνοια. Σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, θεωρείται αποτελεσματικό ηρεμιστικό και καταπολεμά τον εκνευρισμό και το στρες. Τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία, καταπολεμά την πνευματική κόπωση και προσφέρει διαύγεια.

Σε σχέση με το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, και πάλι ο κρόκος έχει χρήσεις ευεργετικές όπως η αντιμετώπιση της γαστραλγίας και των κωλικών ως φυσικό αναλγητικό, τονώνει την πεπτική λειτουργία και το στομάχι, ενώ είναι φυσικό αντισπασμωδικό και διουρητικό.

Οι αντισηπτική δράση του κρόκου, σε συνδυασμό με τη μαλακτική το καθιστούν χρήσιμο για αντιμετώπιση του πονόδοντου, των πόνων από αρθρίτιδα, στοματικά έλκη και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας, ενώ είναι πολύ καλό εμμηναγωγό και ανακουφιστικό από πόνους περιόδου.

Σχετικά με το αναπαραγωγικό σύστημα, θεωρείται ότι το σαφράν ενισχύει την αντρική γονιμότητα, ενώ ρυθμίζει τον γυναικείο κύκλο, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Από την αρχαιότητα το έχουν χρησιμοποιήσει ως ισχυρό αφροδισιακό.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ενώ δεν έχει κάποια άλλη αναγνωρισμένη ευεργετική ιδιότητα σχετικά με το αναπνευστικό σύστημα, θεωρείται πως αντιμετωπίζει και μπορεί να θεραπεύσει το άσθμα.

Βέβαια, όπως τα περισσότερα βότανα, έτσι και ο κρόκος θέλει προσοχή στη χρήση. Άτομα που υποφέρουν από ασθένειες σχετικές με το ήπαρ ή τα νεφρά πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του σαφράν. Δόσεις μεγαλύτερες των συνιστώμενων, είναι ιδιαίτερα τοξικές, ενώ εκτεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού πέραν της περιορισμένης χρήσης στη μαγειρική.

Ετικέτες:Altzheimer, αθηρωματικές πλάκες, άμυνα οργανισμού, άνοια, αντιθρομβωτικό, αντιοξειδωτικά βότανα, αντισηπτική δράση, αντρική γονιμότητα, αρθρίτιδα, άσθμα, βότανα, βότανο, γαστραλγία, διουρητικό, εκνευρισμός, εμμηναγωγό, ενίσχυση μνήμης, θεραπευτικά βότανα, καρδιαγγειακό σύστημα, καρκινικά κυττάρα, κρόκος, κρόκος Κοζάνης, κωλικοί, μείωση χοληστερίνης, μπαχαρικά, μπαχαρικό, πνευματική διαύγεια, πονόδοντος, πόνοι περιόδου, προεμμηνορυσιακό συνδρόμο, σακχαρώδης διαβήτης, σαφράν, στοματικά έλκη, στρες, τόνωση καρδιακή λειτουργία, φλεγμονές στοματικής κοιλότητας, φυσικό αναλγητικό, φυσικό αντιπηκτικό, φυσικό αντισπασμωδικό, φυσικό αφροδισιακό, φυσικό ηρεμιστικό

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es