Θυμάρι, τρόπος συλλογής δρόγης
Το γνωστό σε όλους θυμάρι, είναι πολυετές φρύγανο μικρό, με ύψος έως 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μικρά, λεπτά, χρώματος σκούρο γκριζοπράσινο, ενώ ο βλαστός του είναι ξυλώδης. Τα άνθη του έχουν λευκό έως ρόδινο χρώμα και είναι μικροσκοπικά. Είναι βότανο αυτοφυές στην ελληνική χλωρίδα και προτιμά εδάφη άγονα και ξηρά.
Η περίοδος άνθισης του είναι αρκετά μεγάλη και ποικίλει από την περιοχή στην οποία απαντάται. Ξεκινά από την άνοιξη και τελειώνει το φθινόπωρο. Η χρήση του εν λόγω βοτάνου, είναι διαδεδομένη τόσο για τις φαρμακευτικές εφαρμογές του, όσο για τις καλλυντικές, τις μαγειρικές και τις μελισσοτροφικές του εφαρμογές.
Το πολυτιμότερο συστατικό που μας προσφέρει απλόχερα το θυμάρι, είναι το αιθέριο έλαιο του, το οποίο αποστάζεται από τα άνθη του, ενώ μας προσφέρει μεγάλη γκάμα ευεργετικών συστατικών, όπως σαπωνίνες, θυμόλη, καφεϊκό οξύ και λιναλόλη.
Συλλέγουμε τα άνθη και τα φύλλα του θυμαριού, όχι όμως τους βλαστούς του καθώς δεν έχουν κάποια θεραπευτική, φαρμακευτική ή καλλυντική αξία.
Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις του θυμαριού και τις θεραπευτικές ιδιότητες προσφέρει το θυμάρι!
βοτανα θρεπτικη αξια, θυμάρι, θυμόλη, μελισσοτροφικά βότανα, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης