| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Ο Κουρκουμάς στα καλλυντικά

Η κουρκούμη ή αλλιώς turmeric είναι από τα βότανα ή ακόμα καλύτερα μπαχαρικά, που ήταν δημοφιλή από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην επιδερμίδα. Η καλλιέργεια της βέβαια και η χρήση της στην αρχαιότητα, εντοπίζεται στις θερμές χώρες της Ανατολής, με πρώτη την Ινδία, όπου της είχαν δώσει ιδιότητες θεϊκές.

Η κυριότερη χρήση του κουρκουμά στα καλλυντικά είναι η αντιμετώπιση φλεγμονών σχετιζόμενων με δερματοπάθειες, έκζεμα και ακμή. Βέβαια δεν περιορίζεται εκεί η καλλυντική χρήση, καθώς δημιουργεί προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα εμποδίζοντας την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και την αφυδάτωση της.

Η προσθήκη κουρκούμης σε αφρόλουτρα και σαμπουάν βελτιώνει την όψη και την υφή της επιδερμίδας, ενώ θεωρείται ότι μειώνει την τριχοφυΐα στο σώμα. Η φυσική λάμψη που προσφέρει στην επιδερμίδα κάνει το δέρμα να δείχνει πιο όμορφο και υγιές, ενώ παράλληλα μειώνει ρυτίδες και συσφίγγει το περίγραμμα του προσώπου και του σώματος, μειώνοντας αισθητά την χαλάρωση. Πλύσεις με κουρκουμά αντιμετωπίζουν με πολύ καλά αποτελέσματα την ακμή, μειώνοντας και το κίνδυνο για σημάδια και ουλές.

Σε σχέση με τα μαλλιά, το turmeric είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική βαφή μαλλιών. Θεωρείται ότι η κουρκούμη βοηθά την τρίχα να μεγαλώσει πιο γρήγορα, λόγω της ενίσχυσης της μικροκυκλοφορίας στην επιδερμίδα και της θρέψης που προσφέρει.

Το φυσικό χρώμα που δίνει η ρίζα από turmeric στα καλλυντικά, είναι ένα υπέροχο κίτρινο – πορτοκαλί, ανάλογα την ποσότητα που θα προσθέσουμε. Η εξωτερική χρήση δεν έχει παρενέργειες, εφόσον γίνεται με μέτρο και δεν υπερβαίνονται οι δοσολογίες.

Ετικέτες:ακμή, αφυδάτωση επιδερμίδας, βότανα, βότανο, δερματοπάθειες, έκζεμα, καλλυντικά βότανα, κουρκουμάς, κουρκούμη, μπαχαρικά, ουλές, πιτυρίδα, πρόωρη γήρανση, ρυτίδες, τριχοφυΐα σώματος, υφή επιδερμίδας, φυσικά καλλυντικά, φυσικά καλλυντικά σκευάσματα, φυσική βαφή μαλλιών, χαλάρωση επιδερμίδας

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es