| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es
Valerian nutritional value

Βαλεριάνα, τρόπος συλλογής δρόγης

Η βαλεριάνα είναι αυτοφυής, κυρίως στη βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι φυτό πολυετές, με τις κυριότερες θεραπευτικές του ιδιότητες, συσσωρευμένες στις ρίζες του. Είναι από τα λίγα αναγνωρισμένα βοτανα για τις σημαντική δράση του στο νευρικό σύστημα. 

Η βαλεριάνα ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο σε υγρά και ηλιόλουστα εδάφη. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε πιο ζεστά κλίματα με το απαραίτητο πότισμα. Ανθίζει από το Μάιο έως και τον Αύγουστο. Η περίοδος συλλογής των ριζών της βαλεριάνας είναι από τον Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για ένα όμορφο ανθοφόρο θάμνο, με λευκά έως ροζ μικρά άνθη. Παρόλο που η ρίζα βαλεριάνας είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το νευρικό σύστημα, έχει έντονη και για κάποιους δυσάρεστη οσμή, με αποτέλεσμα να προτιμάται σε μορφή κάψουλας για να αποφεύγεται το βράσιμο της ρίζας. Όπως και να μυρίζει βέβαια, η βαλεριάνα επιδρά σημαντικά στο νευρικό σύστημα τόσο για την αντιμετώπιση του άγχους όσο της υπερκινητικότητας και της κατάθλιψης.

Η βαλεριάνα περιέχει μεταξύ άλλων, σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέριο έλαιο, οργανικά οξέα και αζωτούχες ενώσεις.

Μια ακόμα σημαντική σημείωση που πρέπει να κάνουμε, είναι ότι εν αντιθέσει με τα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά χημικά σκευάσματα, η βαλεριάνα δεν είναι εθιστική, ενώ παράλληλα πρόκειται για φυτική θεραπεία. Με 2 έως 3 κούπες τσάι από βαλεριάνα την ημέρα ή ανάλογα αν έχετε περιστασιακή αϋπνία ή εκνευρισμό, είναι αρκετές για να σας ηρεμήσουν.

Διαβάστε για τις θεραπευτικές ιδιότητες της βαλεριάνας!

Ετικέτες:βαλεριάνα, βαλεριανα ριζα, βοτανα θρεπτικη αξια, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es