| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es
St John's-wort nutritional value

Βαλσαμόχορτο, συλλογή δρόγης

Το βαλσαμόχορτο, γνωστό και ως βάλσαμο, σπαθόχορτο και υπερικό το διάτρητο, ή βότανο του Άγιου Ιωάννη, είναι ένα εξαιρετικά θεραπευτικό βότανο της Ελληνικής φύσης και της Ευρώπης. Ευδοκιμεί σε περιοχές ξηρές με εδάφη αλκαλικά και ηλιόλουστα, ενώ έχει μεγάλη αντοχή στο κρύο και μπορεί να βρεθεί σε όλη την Ελλάδα.

Το σπαθόχορτο είναι πολυετές φυτό, με ύψος που δεν υπερβαίνει τα 90 εκατοστά. Τα φύλλα του έχουν έντονες νευρώσεις και στίγματα, ενώ τα άνθη έχουν πέταλα έντονου χρυσοκίτρινου χρώματος, κατά τόπους διάφανα σαν να είναι διάτρητα. Ο βλαστός του βαλσαμόχορτου είναι ξυλώδης.

Το μέρος του φυτού που περιέχει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες και ευεργετικές ουσίες, είναι τα άνθη αλλά αυτό δεν αποκλείει τη χρήση των φύλλων και του βλαστού. Τα κυριότερα συστατικά του φυτού είναι οι ρητίνες και τα αιθέρια έλαια.

Η εποχή συλλογής είναι όσο κρατάει η ανθοφορία του φυτού, δηλαδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως το αργότερο το Σεπτέμβριο. Οι ανθισμένες κορυφές είναι το καλύτερο μέρος του φυτού, όπως επίσης το βότανο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται φρέσκο και όχι αποξηραμένο.

Το βαλσαμόχορτο, είναι πολύ πιο διαδεδομένο για το έλαιο του, γνωστό ως βαλσαμέλαιο, παρά για τις συνολικές ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό.

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου και τις θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου.

Ετικέτες:βαλσαμέλαιο, βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, βότανα, σπαθόχορτο, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης, υπερικό

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es