| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Άγριο τριαντάφυλλο – Rosa Canina

Η άγρια τριανταφυλλιά, ένα φυτό όμορφο και αυτοφυές στην Ελλάδα, που πέραν των σπουδαίων καλλυντικών ιδιοτήτων που έχει, προσφέρει και μεγάλη γκάμα θεραπευτικών δράσεων ως βότανο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα του εν λόγω φυτού, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν προστατεύει μόνο τον οργανισμό από κρυολογήματα και λοιμώξεις, αλλά παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση. Άτομα που υποφέρουν από ατονία και εξάντληση, ειδικά τις περιόδους που ο καιρός αλλάζει και εξασθενεί τον οργανισμό, μπορούν να πίνουν αφέψημα άγριας τριανταφυλλιάς, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, θεωρείται ισχυρό αντισκορβουτικό.

Το αφέψημα του καρπού της άγριας τριανταφυλλιάς, δρα ευεργετικά και στο αναπνευστικό σύστημα, προστατεύοντας από αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ παράλληλα αποκαθιστά σταδιακά και θεραπεύει τυχόν αναπνευστικές δυσλειτουργίες.

Σχετικά με το πεπτικό σύστημα, η άγρια τριανταφυλλιά, είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε συνολικό επίπεδο, ανακουφίζοντας τόσο περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας, όσο και περιπτώσεις διάρροιας. Ανακουφίζει από κολικούς στομάχου και εντέρου, ενώ η αντισηπτική και διουρητική δράση του αφεψήματος από κυνόρροδο, προστατεύει από παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία, καούρες και ανορεξία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρήση της άγριας τριανταφυλλιάς. Άτομα που υποφέρουν από άμμο ή πέτρες στα νεφρά μπορούν να χρησιμοποιούν το αφέψημα της, άφοβα.

Σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο, η άγρια τριανταφυλλιά ανήκει στα ηρεμιστικά βότανα. Η χρήση της ενδείκνυται σε περιπτώσεις εξασθένισης του νευρικού συστήματος, αϋπνίας, ενώ παράλληλα είναι ήπιο φυσικό αντικαταθλιπτικό. Τόσο το αφέψημα όσο και το αιθέριο έλαιο της σε συσκευή αρωματοθεραπείας ή έλαια για μασάζ, είναι φυσικό αφροδισιακό και τονώνει την εξασθενημένη μνήμη.

Σε εξωτερική χρήση, πέραν των καλλυντικών ιδιοτήτων της, η άγια τριανταφυλλιά είναι ιδανική για την αντιμετώπιση φλεγμονών στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα και λάρυγγα, με πλύσεις και γαργάρες, ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά φλεγμονές και ερεθισμούς των ματιών και των βλεφάρων. Ακόμα θεωρείται ότι βελτιώνει την όραση η χρήση της άγριας τριανταφυλλιάς.

Η άγρια τριανταφυλλιά έχει πολύ ευχάριστη γεύση, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να την εντάξετε σε καθημερινή κατανάλωση. Άτομα που υποφέρουν από κατακράτηση υγρών, θα δουν βελτίωση, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως. Η χρήση του βοτάνου, ισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες και κατά συνέπεια τον ακανόνιστο κύκλο.

Αξίζει να τονίσουμε, ότι η άγρια τριανταφυλλιά είναι βότανο το οποίο παρέχει θρέψη στον οργανισμό λόγω της περιεκτικότητας του καρπού της σε πολλές βιταμίνες.

Ετικέτες:άγρια τριανταφυλλιά, αιθέριο έλαιο, αναπνευστικές λοιμώξεις, ανάρρωση οργανισμού, ανορεξία, ανοσοποιητικό σύστημα, αντισηπτική δράση, αντισκορβουτικό, ατονία, αϋπνία, αφέψημα, βιταμίνες, βιταμίνη C, βότανα, βότανα και θεραπείες, βότανο, γυναικείες ορμόνες, διάρροια, διουρητική δράση, δυσπεψία, έλαια μασάζ, εξάντληση, ερεθισμοί βλεφάρων, ερεθισμοί ματιών, ηρεμιστικά βότανα, θεραπευτικά βότανα, καούρες, κατακράτηση υγρών, κολικοί στομάχου, κρυολόγημα, λοιμώξεις, ουρικό οξύ, παθήσεις νεφρών, στομαχικές διαταραχές, συσκευή αρωματοθεραπείας, τόνωση μνήμης, φλεγμονές στόματος, φλεγμονές φάρυγγα, φυσικό αντικαταθλιπτικό, φυσικό αφροδισιακό, φυτό, χρόνια δυσκοιλιότητα

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es