Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Οι εφαρμογές των αιθέριων ελαίων

Essential oils

Το αιθέριο έλαιο είναι προϊόν απόσταξης των χρήσιμων φύλλων, άνθεων, ακόμα και ριζών από αρωματικά και θεραπευτικά βότανα και φυτά. Είναι η λεπτή και πολύτιμη ουσία που φυλακίζει όλο το άρωμα και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που αποστάζονται.

Κάθε φυτό έχει την ιδιαιτερότητα να συγκεντρώνει τις πιο πολύτιμες ιδιότητες του, σε συγκεκριμένα μέρη του. Μπορεί να είναι τα άνθη, τα φύλλα, οι καρποί, ακόμα και οι ρίζες ενός φυτού. Πάντα η ποιότητα ενός αιθέριου ελαίου εξαρτάται από την περίοδο συλλογής του φυτού, τον τρόπο αποξήρανσης και τα λιπάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του. Όταν κατά την απόσταξη ενός αιθέριου ελαίου, χρησιμοποιούνται μέρη του φυτού που δεν περιέχουν ιδιότητες ευεργετικές, το έλαιο θεωρείται νοθευμένο.

Οι εφαρμογές των αιθέριων ελαίων είναι πολλές.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λουτρά, ρίχνοντας λίγες σταγόνες σε γεμάτη μπανιέρα. Με τη διαστολή των πόρων το αιθέριο έλαιο εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, ευεργετώντας την με τις αντίστοιχες ιδιότητες του. Ο επιτυχημένος συνδυασμός ελαίων, όταν δηλαδή δυο ή και παραπάνω αιθέρια έλαια έχουν συνέργεια μεταξύ τους, είναι ακόμα αποτελεσματικότερος, ανάλογα με την επιθυμητή εφαρμογή. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός δεντρολίβανου με φασκόμηλο είναι διεγερτικό και ξεκουράζει πνεύμα.

Άλλη μια χρήση των αιθέριων ελαίων, είναι η διάλυση τους σε βάση ελαίου για μασάζ. Με αυτό τον τρόπο τα έλαια μασάζ αποκτούν συγκεκριμένη ιδιότητα ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα μάλαξης. Σε περιπτώσεις μυοσκελετικών πόνων και σωματικής κόπωσης , το δεντρολίβανο, η μέντα , η ρίγανη είναι ιδανικά αιθέρια έλαια. Σε περιπτώσεις άγχους και έντασης, ο βασιλικός και η λεβάντα χαλαρώνουν, ξεκουράζουν και δίνουν διαύγεια πνεύματος. Για τη λιποδιάλυση, η κανέλα προκαλεί υπεραιμία και βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Οι καλύτερες βάσεις ελαίων θεωρούνται το αμυγδαλέλαιο και το σησαμέλαιο, έλαια τα οποία είναι λεπτόρρευστα, πλούσια σε βιταμίνες, δέχονται εύκολα την ανάμειξη αιθέριων ελαίων και απορροφούνται από την επιδερμίδα χωρίς να αφήνουν λιπαρότητα.

Οι συσκευές αρωματοθεραπείας, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, καθώς τα αιθέρια έλαια κατά την εξάτμιση τους, διαχέονται στο χώρο. Η εισπνοή των συνδυασμών αιθέριων ελαίων, επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιούνται πολύ σε περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης, κατάθλιψης, στρες, δυσκολίας στη συγκέντρωση και πολλές άλλες καταστάσεις. Είναι επίσης αποτελεσματική η χρήση τους με αιθέριο έλαιο βασιλικό ή δεντρολίβανο, ως εντομοαπωθητικό.

Αιθέρια έλαιο μπορούν να προστεθούν σε κηραλοιφές για θεραπευτικούς σκοπούς, σαμπουάν, αφρόλουτρα, cold creams, ψεκαστήρες για αρωματισμό χώρου, ακόμα και για προστασία των κατοικίδιων από παράσιτα! Το μυστικό βέβαια για επιτυχημένη χρήση, είναι ο σωστός συνδυασμός και πάνω από όλα το σωστό αιθέριο έλαιο για τη κατάλληλη χρήση!

Παρά το γεγονός ότι τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα με τις προτεινόμενες προφυλάξεις. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στην επιδερμίδα.

αιθέρια ελαία, αιθέριο έλαιο χρήσεις, αρωματικά βότανα, αρωματοθεραπεία, βότανα, βότανο

Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.