| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
 • el
 • en
 • es

Αστράγαλος, Huáng Qí Astragalus membranaceus

Ο αστράγαλος, βότανο ιδιαίτερα διαδεδομένο και αγαπητό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κερδίζει συνεχώς έδαφος στο δυτικό πολιτισμό, καθώς αναγνωρίζονται επιστημονικά οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Η κυριότερη χρήση του στην κινεζική ιατρική είναι ως ανταπτογόνο, το οποίο αυτομάτως σημαίνει ότι τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ισχυρή προστασία από ιούς. Ως ανταπτογόνο, η δράση του έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μελέτες αποδεικνύουν τη θετική δράση του σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά μετά από χημειοθεραπέια, καθώς προστατεύει και μειώνει τις παρενέργειες, και αυξάνει παράλληλα τις άμυνες του οργανισμού.

Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θωράκιση του οργανισμού και πρόληψη κρυολογημάτων. Θεωρείται ότι δυναμώνει και προστατεύει σημαντικά από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως του ανώτερου, καθώς είναι και μια από τις βασικές χρήσεις που έχει στη Κινεζική βοτανοθεραπεία. Η συστηματική κατανάλωση αστραγάλου αντιμετωπίζει το άσθμα.

Το huang qi τονώνει σημαντική το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ προστατεύει το ήπαρ από λοιμώξεις. Ως φυσικό αγγειοδιασταλτικό, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος, αντιμετωπίζει την υπέρταση και θεωρείται ευεργετικό για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Πολλές φορές συστήνεται για την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ θεραπεύει και δυναμώνει τη σπλήνα.

Σε σχέση με το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα, ο αστράγαλος είναι αποτελεσματικό διουρητικό και υπακτικό, ενώ ενισχύει το πεπτικό σύστημα. Καταναλώνεται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας και δρα ευεργετικά για την σωστή και γρήγορη επούλωση ελκών του στομάχου και αντιμετώπιση λοιμώξεων των νεφρών.

Η εξωτερική του χρήση θεραπεύει επίμονα πυώδη έλκη, ιδιότητα που έχει και η εσωτερική λήψη καθώς θεωρείται ότι αποβάλλει το πύον από τον οργανισμό.

Πνευματικά και ενεργειακά, το huang qi θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση της ατονίας, της μόνιμης αίσθησης κόπωσης, της αδυναμίας ως φυσικό τονωτικό. Προσφέρει ζωτικότητα και επιπλέον αντοχές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλαπλών αλλεργιών, του Άλτσχαιμερ και της νυχτερινής εφίδρωσης. Παράλληλα, με βάση τη κινεζική ιατρική, προστατεύει και ενισχύει τα ενεργειακά επίπεδα.

Η χρήση του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12gr ημερησίως, ενώ συνεργάζεται με το τζίνσενγκ για σημαντική τόνωση του οργανισμού και αύξηση των αντοχών. Καταναλώνεται τόσο σε ρόφημα, όσο διαλυμένο σε νερό, ακόμα και στο φαΐ.

Λόγω όμως της ισχυρής του θεραπευτικής δράσης, το huang qi ή αλλιώς αστράγαλος, έχει αρκετές παρενέργειες οι οποίες θέλουν προσοχή και πάνω από όλα συμβουλή ιατρού. Δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με σοβαρές δερματικές παθήσεις χωρίς ιατρική συμβουλή, όπως επίσης από άτομα που παίρνουν αντιθρομβωτικά. Η κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις συνιστώμενες δοσολογίες, ενώ γυναίκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή της εγκυμοσύνης θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν ειδικό ιατρό.

Η σημαντική διέγερση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει απόρριψη μοσχεύματος, όταν έχει γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ετικέτες:huang qi, ανοσοποιητικό σύστημα, ανταπτογόνα, αστράγαλος, βότανα, βότανο, θεραπευτικά βότανα, θεραπευτικές ιδιότητες, κινεζική ιατρική

Trackback από το site σας.

Σχόλια (1)

 • Avatar

  Giorgio78

  |

  Ένα πραγματικά εξαιρετικό βότανο με πολλές θεραπευτικές εφαρμογές!

  Reply

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 • el
 • en
 • es