| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Το αρωματικό γαρίφαλο στα καλλυντικά!

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα μπαχαρικά και βοτανα είναι το γαρίφαλο, γνωστό και ως μοσχοκάρφι, με πολλές θεραπευτικές αλλά και καλλυντικές χρήσεις που θα σας φανούν ιδιαίτερα ευεργετικά για δέρμα και μαλλιά!

Ξεκινώντας φυσικά από το αιθέριο έλαιο γαρίφαλο, μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα πλέον δυνατά αιθέρια έλαια μαζί με τη μέντα και την κανέλα και είναι ιδανικό για πληθώρα δερματικών παθήσεων. Εδώ να τονίσουμε πως χρειάζεται διάλυση σε βάση ελαίου σε αναλογία 1/10 καθώς είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα! Ας δούμε λίγο αναλυτικά όμως της καλλυντικές χρήσεις του γαρίφαλου:

  1. είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ακμή. Η καθαριστική του δράση σε συνδυασμό με την αντιβακτηριδιακή, καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, αντιμετωπίζοντας ακμή, κυστική ακμή, αφαιρώντας νεκρά κύτταρα και φυσικά αφαιρώντας το περιττό σμήγμα από τους πόρους. Αποτέλεσμα είναι η απολύμανση της επιδερμίδας και η μείωση της ακμής, χωρίς να επιτρέπει στην ακμή να βρει πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί. Μάσκα αργίλου με γαρίφαλο, θα δώσει άμεσα αποτελέσματα και μοναδική αίσθηση!
  2. Προστατεύει αποτελεσματικά από μυκητιάσεις, ειδικά των νυχιών! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυμένο σε βάση ελαίου, αλλά και σε κηραλοιφή προσφέροντας επαρκή προστασία αλλά και αντιμετωπίζοντας τυχόν μύκητες που έχουν εμφανιστεί. Απλά ανακατέψτε σε μια κουταλιά της σούπας βάσης ελαίου, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο, απλώστε σχολαστικά στο νύχι και αφήστε όλη τη νύχτα τυλιγμένο.
  3. Απαλύνει τους επίμονους μαύρους κύκλους. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τα μάτια, αλλά η τόνωση της μικροκυκλοφορίας που προκαλεί, δίνει άμεσα και πολύ καλά αποτελέσματα. Δοκιμάστε το σε serum με βάση ελαίου, σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο λεβάντας.
  4. Ισορροπεί την λιπαρότητα στην επιδερμίδα και τα μαλλιά, με εκχύλιση γαρίφαλου σε νερό, μπορείτε να φτιάξετε τονωτική και καθαριστική λοσιόν για το πρόσωπο αλλά και για να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο! Μπορείτε να το ενισχύσετε με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο, ενώ μπορείτε να προσθέσετε αιθέριο έλαιο και στο σαμπουάν σας. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικό και για την πιτυρίδα!
  5. Μειώνει την εμφάνιση διεσταλμένων πόρων καθώς συσφίγγει την επιδερμίδα! Μια μάσκα ή μια cold cream με αιθέριο έλαιο γαρίφαλο είναι ιδανικά! Δοκιμάστε και νερό με αιθέριο έλαιο ως τονωτική λοσιόν.
  6. Προλαμβάνει την τριχόπτωση, καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ ευνοεί τη γρηγορότερη ανάπτυξη των μαλλιών για υγιή και πιο πυκνά μαλλιά! Μαλάξεις με ελαιόλαδο ή καστορέλαιο που περιέχει αιθέριο έλαιο γαρίφαλο πριν το λούσιμο, ενισχύει την μικροκυκλοφορία, δυναμώνει την τρίχα και φυσικά λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό μαλλιών! Θυμηθείτε να το θερμάνετε ελαφρά πριν το απλώσετε στα μαλλιά και να χτενιστείτε απαλά, ενώ στο λούσιμο προτιμήστε να κάνετε δύο χέρια καθώς πρόκειται για έλαια που δεν φεύγουν εύκολα….
  7. Το τσάι από γαρίφαλο αφού το έχετε αφήσει να κρυώσει, μετά το λούσιμο είναι ιδανικό για ενίσχυση του χρώματος για καστανές και κοκκινομάλλες!
  8. Τέλος, μια ιδιότητα μοναδική, είναι η αφαίρεση μυρμηγκιάς (κονδυλωμάτων) με φυσικό τρόπο καθώς επίσης δερματικών εξογκωμάτων και σπίλων. Ως φυσικό αντισηπτικό και φυσικά καυστικό αιθέριο έλαιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα με μεγάλη προσοχή πάνω στη μυρμηγκιά προστατεύοντας φυσικά την υγιή επιδερμίδα γύρω με βαζελίνη ώστε να μην εξαπλωθεί το αιθέριο έλαιο και προκαλέσει έγκαυμα. Με αυτό το τρόπο ανακόπτεται η ανάπτυξη, μαραίνεται και πέφτει με φυσικό τρόπο η δερματική ανωμαλία.

Θα συναντήσετε το γαρίφαλο σε σαπούνια λόγω της καθαριστικής και αντισηπτικής του δράσης, ενώ λόγω του υπέροχου και θερμού αρώματος του χρησιμοποιείται πολύ σε συσκευές αρωματοθεραπείας για χαλάρωση και τόνωση. Φυσικά δεν λείπει και από πολλά αρώματα δίνοντας μια πικάντικη πινελιά.

Το γαρίφαλο ταιριάζει πολύ με αιθέριο έλαιο κανέλα, λεβάντα, μέντα, μοσχοκάρυδο, εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο.

Προσοχή απαιτείται στη χρήση καθώς δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουμε τη προτεινόμενη δοσολογία, δεν πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιούμε αδιάλυτο (με εξαίρεση την περίπτωση 8), αποφεύγουμε την επαφή με μάτια και βλεννογόνους και δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το γιατρό σας ενώ αν έχετε διαβήτη ή ασθένειες σχετιζόμενες με το ήπαρ ή τα νεφρά καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση.

Ετικέτες:αιθεριο ελαιο γαριφαλο, βότανα για ακμή, βοτανα για αναπτυξη μαλλιων, βοτανα για διεσταλμενους πορους, βοτανα για λιπαροτητα, βοτανα για μαυρους κυκλους, βοτανα για μυκητες νυχιων, βοτανα για μυρμηγκια, βότανα για τριχόπτωση, γαρίφαλο, γαριφαλο καλλυντικες ιδιοτητες, μοσχοκαρφι, τσαι γαριφαλο

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es