| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Θυμάρι – Thymus Vulgaris

Το θυμάρι, φρύγανο αγαπημένο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, είναι ένα από τα βότανα που οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες είναι πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγιή λειτουργία του.

Ως φυσικό αντισηπτικό και αντιβιοτικό, είναι πολύ χρήσιμο για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης με καταπολέμηση του συναχιού και του βήχα. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού, είναι επίσης ευεργετικές για την προστασία του αναπνευστικού συστήματος. Σε συνδυασμό με της σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν το βότανο αυτό, το καθιστούν ιδανικό για αντιμετώπιση του πονόλαιμου, της αμυγδαλίτιδας, της βρογχίτιδας και πολλών αναπνευστικών προβλημάτων όπως άσθμα και δύσπνοια. Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τη χρήση του θυμαριού.

Σε συνέχεια των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν το θυμάρι, οι θερμαντικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου του, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κακής κυκλοφορίας στα άκρα. Η χρήση του στη μαγειρική αλλά και το έγχυμα του θυμαριού προστατεύουν από θρομβώσεις και δυναμώνουν την καρδιά, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακής κυκλοφορίας του αίματος. Η χρήση του θεωρείται ιδανική για άτομα που υποφέρουν από υπόταση, χαμηλή πίεση αλλά και αναιμία.

Το θυμάρι έχει επίσης πολύ καλές αναλγητικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πονοκεφάλους και ημικρανίες, καθώς επίσης πόνους στα οστά και μυϊκούς πόνους. Άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα ή ρευματισμούς θα ανακαλύψουν ότι μαλάξεις με έλαιο που περιέχει αιθέριο έλαιο θυμαριού, ανακουφίζουν άμεσα και αποτελεσματικά από τους πόνους. Οι αναλγητικές του ιδιότητες ανακουφίζουν και από πόνους περιόδου, καθώς επίσης το θυμάρι είναι και εμμηναγωγό.

Πνευματικά το θυμάρι προσφέρεται για χρήση σε συσκευή αρωματοθεραπείας ή χαλαρωτικές μαλάξεις. Η προσφορά του, ειδικά ψυχολογικά, είναι σημαντική. Αντιμετωπίζει την νευρικότητα και την συναισθηματική ένταση. Λειτουργεί ηρεμιστικά στον οργανισμό και καταπολεμά τον πονοκέφαλο και την ημικρανία που οφείλεται σε συναισθηματική ένταση ή πνευματική κόπωση. Θεωρείται πολύ καλό τονωτικό της μνήμης, του νευρικού συστήματος και της αυτοπεποίθησης, και προσφέρει πνευματική διαύγεια. Η χρήση του επιβάλλεται όταν υπάρχουν προβλήματα συγκέντρωσης, γενικό αίσθημα ατονίας ή υπερκόπωσης και απαισιοδοξίας καθώς επίσης και σε περιόδους μελαγχολίας και νευρικής εξάντλησης. Λειτουργεί άψογα ως ηρεμιστικό, τονωτικό και ανεβάζει τη διάθεση.

Οι ιδιότητες του θυμαριού, σχεδόν απεριόριστες, βρίσκουν χρήση και σε περιπτώσεις πληγών και δερματικών παθήσεων. Είναι φυσικό απολυμαντικό, αντισηπτικό και βακτηριοκτόνο. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην επούλωση πληγών που δεν κλείνουν και στην απολύμανση πληγών που κινδυνεύουν από μόλυνση. Προσφέρεται στην αντιμετώπιση μολύνσεων της στοματικής κοιλότητας, καθαρίζοντας αποτελεσματικότατα τα δόντια. Άτομα που υποφέρουν από στοματίτιδα, ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα θα δουν σημαντική βελτίωση. Θεραπεύει εγκαύματα, σχεδόν όλες τις μορφές έρπητα, μυκητιάσεις και ψώρα. Η χρήση του θεωρείται ότι βοηθά στην εξαφάνιση ελιών, ενώ είναι φυσικό εντομοκτόνο.

Άτομα που υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές, επίσης θα πρέπει να προσθέσουν το θυμάρι στην καθημερινή τους διατροφή. Το θυμάρι είναι φυσικό διουρητικό, προστατεύοντας και τονώνοντας το ουροποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την κατακράτηση υγρών. Ανακουφίζει από προβλήματα πέψης και από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας. Είναι φυσικό χωνευτικό, αντιμετωπίζοντας την δυσπεψία και το αίσθημα φουσκώματος. Θεωρείται πολύ καλό ορεκτικό, βοηθώντας στην συνολική αντιμετώπιση της ανορεξίας. Τέλος, είναι φυσικό αντισηπτικό του ουροποιητικού, του γεννητικού και του πεπτικού συστήματος με δράση ανθελμινθική.

Επιβάλλεται προσοχή στη χρήση του αιθέριου ελαίου, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα έως και έγκαυμα, λόγω των ισχυρών θερμαντικών ιδιοτήτων του. Η χρήση από εγκύους και άτομα με υψηλή πίεση είναι απαγορευτική καθώς χρησιμοποιείται ως εμμηναγωγό και από άτομα που υποφέρουν από υπέρταση. Τέλος, η χρήση σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροια, οπότε η κατανάλωση για θεραπευτικούς λόγους πρέπει πάντα να γίνεται με επίβλεψη γιατρού.

Ετικέτες:αιθέρια ελαία, αιθέριο έλαιο, αμυγδαλίτιδα, αναιμία, αναλγητικές ιδιότητες, ανθελμινθικό, ανορεξία, αντιβιοτικό, αντιθρομβωτικό, αντισηπτικές ιδιότητες, απολύμανση πληγών, αποχρεμπτικές ιδιότητες, αρθρίτιδα, αρωματοθεραπεία, άσθμα, ατονία, βακτηριοκτόνο, βήχας, βότανα, βότανο, βρογχίτιδα, γαστρίτιδα, γρίπη, δερματικές παθήσεις, δυσπεψία, δύσπνοια, εγκαύματα, έγχυμα, έλαιο, εμμηναγωγό, επούλωση πληγών, έρπης, ημικρανία, θεραπευτικά βότανα, θυμάρι, κατακράτηση υγρών, κρυολόγημα, κυκλοφορία αίματος, μολύνσεις στοματικής κοιλότητας, μυϊκοί πόνοι, μυκητίαση, ορεκτικό, ουλίτιδα, πεπτικές διαταραχές, περιοδοντίτιδα, πνευματική διαύγεια, πόνοι περιόδου, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ρευματισμοί, σπασμολυτικές ιδιότητες, συνάχι, συσκευή αρωματοθεραπείας, τονωτικό μνήμης, υπερκόπωση, υπόταση, φαρμακευτικές ιδιότητες, φυσικό αντισηπτικό, φυσικό απολυμαντικό, φυσικό διουρητικό, φυσικό εντομοκτόνο, φυσικό ηρεμιστικό, φυσικό χωνευτικό, χαμηλή πίεση, ψωρίαση

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es