| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Αγγούρι – Cucumis Sativus

Το αγγούρι, πέραν της υψηλής διατροφικής αξίας, που αναφέρεται στη συλλογή δρόγης, παρέχει κάποιες θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες πολύτιμες για τον οργανισμό μας.

Ξεκινώντας από το πεπτικό σύστημα, το αγγούρι βοηθά στην καλύτερη και γρηγορότερη πέψη των τροφών, ενώ παράλληλα προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, καθώς αντιμετωπίζει την δυσκοιλιότητα. Η καταπραϋντική δράση του, ανακουφίζει από καούρες και γαστρίτιδα, ενώ η χρήση του είναι ακίνδυνη και ευεργετική και σε περιπτώσεις έλκους.

Η κατανάλωση αγγουριού, βοηθά στην αποβολή τοξινών τόσο λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, όσο και λόγω της ισχυρής διουρητικής του δράσης και της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό. Παράλληλα, η δράση του είναι ευεργετική για τα νεφρά, καθώς παρέχει ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές οι οποίες ανακουφίζουν από παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα να ενισχύει την υγιή λειτουργία των νεφρών και προωθεί την ούρηση.

Σε εξωτερική χρήση, καταπραΰνει και ανακουφίζει από πόνους, οιδήματα και φλεγμονές που οφείλονται σε εγκαύματα, δερματικούς ερεθισμούς και μώλωπες. Παράλληλα, ο πολτός του, προσφέρει στην ταλαιπωρημένη επιδερμίδα που τοποθετείται ως κατάπλασμα όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.

Επιπλέον, η κατανάλωση αγγουριού και η χρήση του τοπικά, προστατεύει τα οστά και τα δόντια, ανακουφίζοντας και ενισχύοντας τις αρθρώσεις, συντελεί στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα λειτουργεί βοηθητικά στη μείωση της υπέρτασης. Το αγγούρι είναι τροφή η οποία επιβάλλεται να υπάρχει στο διαιτολόγιο ατόμων που έχουν διαβήτη, καθώς λειτουργεί βοηθητικά στη σύνθεση ινσουλίνης από τον οργανισμό.

Το αγγούρι είναι καλό να καταναλώνεται με τη φλούδα, καθώς οι περισσότερες φυτικές ίνες και οι περισσότερες βιταμίνες του, περιέχονται στο φλοιό. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε αγγούρια από καλλιέργειες που ξέρετε ότι έχουν αναπτυχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπάσματα και καλής ποιότητας νερό.

Ετικέτες:αγγούρι, αντιφλεγμονώδες, αποβολή τοξινών, αρτηριακή πίεση, βιταμίνες, βότανα, βότανο, γαστρίτιδα, γρήγορη πέψη, δερματικοί ερεθισμοί, διαβήτης, διατροφική αξία, διουρητική δράση, δυσκοιλιότητα, εγκαύματα, έλκος, θεραπευτικά βότανα, θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων, ινσουλίνη, καούρες, κατάπλασμα, καταπραϋντική δράση, λαχανικά, λειτουργία εντέρου, μείωση υπέρτασης, μώλωπες, νερό, νεφρά, οιδήματα, παθήσεις νεφρών, παθήσεις ουροδόχου κύστης, πεπτικό σύστημα, προστατευτικές ιδιότητες βοτάνων, ταλαιπωρημένη επιδερμίδα, φλεγμονές, φυτά, φυτικές ίνες

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es