Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

10 ενεργειακά βότανα για ψυχική ηρεμία και ευεξία!

Herbs for positive psycology

Πολλά από τα βότανα που χρησιμοποιούμε καθημερινά τόσο στη μαγειρική όσο σαν αφέψημα, δεν γνωρίζουμε πόσο ευεργετικά είναι σε σχέση με την πνευματική και ψυχική ισορροπία μας. Κάποια είναι σπάνια, κάποια είναι ευεργετικά μόνο σε αιθέριο έλαιο, κάποιων η απλή κατανάλωση είναι αρκετή.

Τα δέκα βότανα που θα αναφέρουμε, είναι εύκολο να βρεθούν και παρέχουν μεγάλη γκάμα τόσο θεραπευτικών όσο και καλλυντικών ιδιοτήτων.

Ο βασιλικός, βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ενισχύει τη μνήμη, αποβάλλει το άγχος, διώχνει την αϋπνία και λειτουργεί θετικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μπορεί να καταναλωθεί ως έγχυμα των φύλλων του ή να προστεθεί σε έλαιο μασάζ και σε συσκευή αρωματοθεραπείας το αιθέριο έλαιο του. Ελάχιστη επίδραση στον οργανισμό έχει όταν προστίθεται σε φαγητό, ενώ μέγιστη θεραπευτική απόδοση έχει η κατανάλωση του βάμματος του, πάντα με παρακολούθηση ειδικού.

Το γνωστό πλέον σε όλους Ginseng τονώνει τη διάθεση, μειώνει την ψυχολογική και πνευματική κόπωση, ενώ συμβάλλει στην ψυχική ευημερία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε περιόδους συναισθηματικής έντασης, νευρικής εξάντλησης και μελαγχολίας. Η χρήση του περιορίζεται, διότι δεν υπάρχει αιθέριο έλαιο για χρήση, παρά μόνο σε βάμμα ή αφέψημα της ρίζας του.

Η βαλεριάνα είναι ισχυρό ηρεμιστικό βότανο η οποία μπορεί να βρεθεί ακόμα και στα φαρμακεία σε μορφή δισκίων για την αντιμετώπιση έντονου στρες, άγχους, αϋπνίας και ανησυχίας. Είναι ιδανική για χρήση κατά της μελαγχολίας, της μυϊκής έντασης και της ήπιας κατάθλιψης. Οι καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες της, είναι ευρέως αναγνωρισμένες στη χαλάρωση του ταραγμένου νευρικού συστήματος, σε περιπτώσεις υπερέντασης και σε νευρικούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Λαμβάνεται η αποξηραμένη ρίζα ως αφέψημα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το αιθέριο έλαιο και το βάμμα της βαλεριάνα.

Ένα καθημερινό βότανο, όπως ο βασιλικός, το οποίο είναι ευεργετικό για την πνευματική και ψυχολογική ευημερία, είναι το θυμάρι. Τονώνει το νευρικό σύστημα και ενισχύει τη μνήμη, καθώς παράλληλα αντιμετωπίζει το έντονο στρες. Το άρωμα του είναι χαλαρωτικό και προστατεύει από νευρική και πνευματική κατάπτωση. Θεωρείται πολύ αποτελεσματικό σε προβλήματα συγκέντρωσης. Όπως και ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αιθέριο έλαιο, έλαιο μασάζ, έγχυμα ή βάμμα.

Η πασιφλόρα, θεωρείται βότανο ήπια ηρεμιστικό αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό, το οποίο καταναλώνεται ως έγχυμα. Η κατανάλωση του ενδείκνυται σε περιπτώσεις αϋπνίας, υπερέντασης και άγχους. Άλλες περιπτώσεις που η πασιφλόρα θα φανεί πολύ χρήσιμη, είναι η μελαγχολία, η νευρικότητα και η ανεξέλεγκτη ανησυχία.

Ο μοναδικός στην Ελλάδα κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν, είναι φυσικό ηρεμιστικό, κατασταλτικό άγχους, ενώ είναι από τα λίγα βότανα που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και προσφέρουν πνευματική διαύγεια. Άτομα που υποφέρουν από εκνευρισμό ή ήπια μορφή κατάθλιψης ή μελαγχολίας μπορεί να το καταναλώνουν ως έγχυμα.

Το ευεργετικό για τη συνολική σωματική υγεία ταραξάκο, προσφέρει στον οργανισμό τόνωση, πνευματική διαύγεια και ευεξία. Η κατανάλωση του μπορεί να είναι σε μορφή εγχύματος ή ακόμα και σε μορφή χορτοσαλάτας. Θα προσφέρετε παράλληλα αποτοξίνωση στον οργανισμό σας.

Ο γλυκάνισος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως έγχυμα, όσο ως αιθέριο έλαιο στην αρωματοθεραπεία. Έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, το άγχος και συμβάλλει στην πνευματική ισορροπία. Σε περιπτώσεις νευρικότητας, είναι φυσικό χαλαρωτικό και μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά με αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών και δεντρολίβανου.

Φυσικό διεγερτικό και ιδιαίτερα διαδεδομένο στη μαγειρική, το δεντρολίβανο έχει μοναδικές ιδιότητες. Προσφέρει πνευματική διαύγεια, και αντιμετωπίζει την κούραση, την απελπισία και την ανησυχία. Νευρικοί πονοκέφαλοι και πνευματική κόπωση φεύγουν με ένα έγχυμα από δεντρολίβανο. Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο, διώχνει τον εκνευρισμό, ενώ βελτιώνει και ενισχύει την μνήμη.

Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, το βαλσαμόχορτο, βότανο με πολλά ονόματα, προσφέρεται αποδεδειγμένα για αντιμετώπιση της ήπια κατάθλιψης. Είναι φυσικό πνευματικό τονωτικό και χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για αντιμετώπιση αϋπνίας και διαταραχών του ύπνου. Άτομα με νευρικότητα, ευαίσθητο νευρικό σύστημα και ευερεθιστότητα μπορούν να το χρησιμοποιούν ως φυσικό κατασταλτικό και για αποκατάσταση του κουρασμένου νευρικού συστήματος.

Ginseng, αγχολυτικα βοτανα, αιθέρια ελαία, αντικαταθλιπτικα βοτανα, βαλεριάνα, βαλσαμόχορτο, βασιλικός, βότανα, βοτανα για ανησυχια, βότανα για αποτοξίνωση, βότανα για αϋπνία, βοτανα για ημικρανια, βότανα για μνήμη, βότανα για νευρικό σύστημα, βοτανα για πνευματικη διαυγεια, βοτανα για πονοκεφαλο, βοτανα για συγκεντρωση, βοτανα για υπερενταση, βότανο, γλυκάνισο, δεντρολίβανο, ενεργειακά βότανα, ηρεμιστικά βότανα, θυμάρι, κρόκος Κοζάνης, πασιφλόρα, σαφράν, ταραξάκο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.