| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Τριγωνέλλα η συλλογή της δρόγης

Η τριγωνέλλα είναι ένα από τα βότανα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, αυτοφυής με πάνω από 11 διαφορετικά είδη. Θα τη συναντήσετε με πολλά ονόματα, όπως ελληνική χλόη, μοσχοσίταρο, τσιμένι ή ελληνικός σανός. Στο εξωτερικό είναι γνωστή με την ονομασία ελληνικός σανός, ενώ ευδοκιμεί στις μεσογειακές χώρες, σε χέρσα εδάφη.

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση της τριγωνέλλας, καθώς μοιάζει πολύ με τριφύλλι. Είναι μονοετής πόα, με φύλλα όπως το τριφύλλι και άνθη ασπροκίτρινα, ενώ το ύψος μπορεί να φτάσει τα 40 με 60 εκατοστά.

Η συλλογή των επίγειων τμημάτων πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες την περίοδο της ανθοφορίας, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο όσο το φυτό είναι σε ανάπτυξη, ενώ των ώριμων σπόρων τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν βλεννώδεις ουσίες, χολίνη, πτητικό έλαιο, πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά, αζωτούχα και φωσφορούχα, λεκιθίνη, αλκαλοειδή και σαπωνίνη. Το φυτό περιέχει, στεροειδείς σαπωνίνες, αλκαλοειδή, βιταμίνες A, B, C και μεταλλικά στοιχεία. Η γεύση του φυτού και των σπόρων είναι σχετικά πικρή.

Ετικέτες:αλκαλοειδή, άνθη, βιταμίνες, βιταμίνη A, βιταμίνη B, βιταμίνη C, βλεννώδεις ουσίες, βότανα, βότανο, ελληνικός σανός, λεκιθίνη, μεταλλικά στοιχεία, μονοετές βότανο, μοσχοσίταρο, πρωτεΐνες, πτητικό έλαιο, σαπωνίνη, συλλογή βοτάνων, συλλογή δρόγης, συλλογή δρόγης βοτάνων, τριγωνέλλα, τσιμένι, χολίνη

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es