Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα για τη χοληστερίνη

Herbs for cholesterol

Η φύση προσφέρει πάντα λύσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υγεία μας, αρκεί να το γνωρίζουμε και να δεχόμαστε τα καλά που μας προσφέρει με σεβασμό και μέτρο. Η χοληστερίνη, είναι ένα ακόμα πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο τη σημερινή εποχή. Το στρες, η βιαστική και ανθυγιεινή διατροφή, ακόμα και η κληρονομική προδιάθεση, είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη χοληστερίνης.

Η χοληστερίνη, όταν δεν ρυθμίζεται ώστε να κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια, προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα την αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στη φύση, υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία προστατεύουν από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ρυθμίζοντας τη χοληστερίνη στο αίμα. Τα κυριότερα από αυτά σας παραθέτουμε παρακάτω.

Ένα γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες του παράγωγο της αμπέλου, είναι το κρασί. Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης, μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) στο αίμα. Παράλληλα προστατεύει την καρδιά από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο επηρεάζουν τη χοληστερίνη τα αμύγδαλα, τα οποία δυστυχώς είναι παρεξηγημένα ως παχυντικά. Όμως 10 αμύγδαλα την ημέρα, προστατεύουν την καρδιά, ρίχνουν τη χοληστερίνη και έχουν έντονη αντικαρκινική δράση λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Η άγρια αγκινάρα όπως επίσης και το γαϊδουράγκαθο, τα οποία έχουν παρόμοιες ιδιότητες, μειώνουν συνολικά τη χοληστερίνη, προστατεύοντας την καρδιά. Παράλληλα είναι πολύ καλά αποτοξινωτικά του οργανισμού κυρίως ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας.

Το γνωστό σε όλους για τη χρήση του στη μαγειρική σκόρδο, μειώνει τη χοληστερίνη ενώ παράλληλα ρίχνει και την πίεση, κάτι το οποίο το καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές. Δρα ενάντια στην υπέρταση και επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων.

Το λάδι άγριας ελιάς, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης και προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση. Τα καρύδια, είναι ευεργετικά για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, προστατεύοντας και αυτά από την αρτηριοσκλήρυνση.

Δύο βότανα με παρόμοιες ιδιότητες σχετικά με τη ρύθμιση της χοληστερίνης, είναι το πεντάνευρο και η πολυτρίχι ή αλλιώς αδιάντο. Προστατεύουν από την υπέρταση και ρυθμίζουν την χοληστερίνη στο αίμα. Ένα από πιο ευεργετικά βότανα της φύσης μας, είναι το άγριο ραδίκι. Είναι γνωστό επίσης ως πικραλίδα ή ταραξάκο. Κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και λιπών με αποτέλεσμα να βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και να διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής.

Ο ιβίσκος, φυτό το οποίο γνωρίζουμε ως καλλωπιστικό, είναι ευεργετικός για το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό λιπιδίων και πρωτεϊνών και περιορίζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Η βερονίκη, επίσης είναι ένα φυτό το οποίο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.

Η φυσική γύρη μελισσών , μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και προστατεύει συμπληρωματικά από την αρτηριοσκλήρυνση. Παρόμοιες δράσεις στον οργανισμό έχει και ο κράταιγος, ο οποίος μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη ροή του αίματος και ρίχνει την πίεση του αίματος. Πέραν των ευεργετικών δράσεων του στο καρδιαγγειακό σύστημα, θεωρείται πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ο κρόκος Κοζάνης, γνωστός και ως σαφράν, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μειώνει την υψηλή πίεση όπως επίσης και τη χοληστερίνη στο αίμα. Παράλληλα, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει έντονη αντιθρομβωτική δράση.

Για να ελέγχουμε τη χοληστερίνη στο αίμα, δεν πρέπει να παραλείπουμε τα ετήσια checkup, ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και την πορεία της υγείας μας στο πέρασμα του χρόνου. Όταν παρατηρούμε αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή μας και στο τρόπο ζωής μας. Είναι σημαντικό να μειωθούν τα λίπη από την καθημερινή διατροφή μας, να αυξηθεί η κατανάλωση λαχανικών και να μπει η σωματική άσκηση στην καθημερινότητα μας. Για τους καπνιστές, η διακοπή καπνίσματος θεωρείται απαραίτητη για τη μείωση της χοληστερίνης.

άγρια αγκινάρα, άγριο ραδίκι, αδιάντο, αμύγδαλα, αντιθρομβωτικα βοτανα, αντικαρκινικά βότανα, αντιοξειδωτικά βότανα, βερονίκη, βότανα, βότανα για αποτοξίνωση, βοτανα για αρτηριοσκληρυνση, βότανα για πίεση, βοτανα για την καρδια, βότανα για υπερταση, βοτανα για χοληστερινη, βότανο, γαϊδουράγκαθο, γύρη μελισσών, θεραπευτικά βότανα, ιβίσκος, καρυδιά, κρασί, κράταιγος, κρόκος Κοζάνης, λάδι άγριας ελιάς, πεντάνευρο, πικραλίδα, πολυτρίχι, σαφράν, σκόρδο, ταραξάκο

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.