Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Ποια βοτανα αυξάνουν τις αθλητικές επιδόσεις!

herbs for athlets

Πριν αναφερθούμε στα πολλά ευεργετικά βότανα που βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις, επιβάλλεται μια εισαγωγή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη χημεία του ίδιου μας του σώματος, και τους λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε συχνά συμπληρώματα διατροφής, όταν καταπονούμε το σώμα μας.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα βασικά: είτε είμαστε αθλητές – αθλήτριες, είτε ασκούμαστε από χόμπι και σεβασμό για το σώμα μας, όλοι θέλουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Η ισορροπημένη διατροφή, ο κατάλληλος ύπνος και η σωστή μορφή άσκησης είναι τα πρώτα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις!

Τι καταναλώνει το σώμα μας όταν αθλούμαστε:

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα καταναλώνει ενέργεια, κυρίως από τα αποθέματα υδατανθράκων που έχουμε, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Όταν οι υδατάνθρακες εξαντληθούν, εξαντλούμαστε και εμείς. Οπότε η αναπλήρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά είναι σημαντική. Όχι μόνο για ενέργεια αλλά για να επανέλθουν συντομότερα οι μύες. Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για όλα τα είδη άθλησης, ειδικά έντασης.

Οι πρωτεΐνες με τη σειρά τους, χτίζουν μύες και αντοχή. Μόνο η παρατεταμένη και επίπονη άσκηση χρειάζεται συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Το ψάρι, το κοτόπουλο και πολλά από τα όσπρια μας, είναι αρκετά.

Τα γνωστά αντιοξειδωτικά, που κρύβονται κυρίως στις βιταμίνες C, E & A, χρειάζονται για την προστασία των οργάνων από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εισβάλλουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν η πρόσληψη οξυγόνου είναι αυξημένη.

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντικά για διατήρηση της υγείας. Ο ψευδάργυρος, εμποδίζει την οξείδωση του οργανισμού, και συμβάλλει στην αποτοξίνωση, ενώ το ασβέστιο διατηρεί γερά οστά και συμβάλει στην αποτελεσματικότερη απόδοση των μυών.

Οι ηλεκτρολύτες, είναι στοιχεία σημαντικά για να λειτουργεί επαρκώς το σώμα, αλλά δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Εξισορροπούν τη ροή των υγρών στο σώμα, αλλά αποβάλλονται κατά την εφίδρωση, καταλήγοντας σε αφυδάτωση, θερμοπληξία, κράμπες ακόμα και σύγχυση αν δεν φροντίσουμε. Το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο είναι από τα σημαντικότερα συστατικά που χρειάζονται συμπλήρωμα μετά από επίπονη ή εντατική προπόνηση.

Είναι σημαντικό για τους αθλητές και τους λάτρεις της γυμναστικής, να λάβουν υπόψη την ευεργετική δράση που έχουν τα βότανα, μειώνοντας το ρίσκο με χρήση αμφίβολων συμπληρωμάτων διατροφής. Η ενσωμάτωση βοτάνων στη διατροφή, συμβάλλει στη καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη αντοχή, μείωση λίπους, γρηγορότερη αποκατάσταση, μείωση φλεγμονών, καλύτερη συγκέντρωση και τόνωση του ανοσοποιητικού, για καλύτερη υγεία εντός και εκτός σεζόν. Τα βότανα λοιπόν μπορούν να αναπληρώσουν τα χαμένα από την άθληση, στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά και να συμβάλλουν συμπληρωματικά για αποκατάσταση τραυματισμών.

Η άρνικα, μειώνει σημαντικά φλεγμονές που σχετίζονται με μώλωπες, διαστρέμματα, μυϊκούς πόνους και γενικά πόνους τραυματισμών. Έχει αποδειχθεί μείωση κυτταρικών αλλοιώσεων μετά από τρέξιμο αποστάσεων.

Ο αστράγαλος διεγείρει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λευκών κυττάρων, κλειδί για την καταπολέμηση των ιών, ενώ παρουσιάζει βελτίωση της αντοχή σε αθλητές.

Το πιπέρι καγιέν, είναι ιδανικό για πόνους και σπασμούς μυών, η καψαϊκίνη είναι φυσικό αναλγητικό. Η κατανάλωση αυξάνει τον αναπνευστικό ρυθμό και τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα, αλλά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, οπότε είναι καλύτερο να το προτιμήσετε για πόνους μυοσκελετικούς. Μαζί με το καγιέν αξίζει να αναφέρουμε το τσίλι, καθώς προστατεύει από θρομβώσεις, ενώ παράλληλα επιταχύνει το μεταβολισμό. Το τσίλι, ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παρέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C στο οργανισμό.

Η βαλεριάνα, γνωστή ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της υπερκινητικότητας ενώ παράλληλα ενισχύει τους μύες. Για τους αθλητές μπορεί να φανεί χρήσιμο στη βελτίωση της ποιότητας ύπνου αλλά και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Η ροδιόλα ή αλλιώς χρυσή ρίζα, τονώνει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει την απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες και αυξάνει τις αντοχές.

Το Ginseng είναι ευρέως γνωστό για τη βελτίωση των επιδόσεων, την αύξηση της σωματικής δύναμης και τη γρήγορη αποκατάσταση μετά από επίπονη άσκηση. Γενικότερα, το ginseng αυξάνει τη ζωτικότητα, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο βασιλικός και η ρίγανη είναι βότανα γεμάτα σε βιταμίνη Κ η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία και σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η αντιοξειδωτική δράση της ρίγανης προλαμβάνει και διορθώνει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυξάνουν τις επιδόσεις της καρδιάς, ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια για μαραθωνοδρόμους. Tip: Προτιμήστε το φρέσκο βασιλικό και τη φρέσκια ρίγανη από τα αποξηραμένα!

Για αύξηση της συγκέντρωσης και της πνευματικής διαύγειας, το φασκόμηλο είναι ιδανικό. Έχει αποδειχθεί σε έρευνες, ότι η κατανάλωση συμβάλλει στον έλεγχο της προσοχής, ενισχύει τη μνήμη, ανακουφίζει από στρες και μας κρατά σε εγρήγορση.

Η κανέλα, είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , συμβάλλοντας στη πρόληψη του διαβήτη. Η θερμαντική δράση της, προστατεύει τους μύες και τις αρθρώσεις, ενώ είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Η κουρκουμίνη που περιέχεται στο κουρκουμά ή αλλιώς turmeric, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Μετά την άσκηση, ανακουφίζει από δυσκαμψία και μυϊκό πόνο. Η κουρκούμη, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο. Άτομα που αθλούνται στην ύπαιθρο και εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία, προστατεύονται με την κατανάλωση κουρκουμά.

Ασφάλεια και χρήση: οι αθλητές, πρέπει πάντα να θυμούνται ότι τα βότανα είναι ισχυρά συμπληρώματα διατροφής και για αυτό ακριβώς το λόγο, η χρήση θέλει μέτρο και προσοχή. Παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις εξαρτώνται κυρίως από τον εκάστοτε οργανισμό και την κατάλληλη χρήση.

Ginseng, αναλγητικα βοτανα, αντιοξειδωτικά βότανα, άρνικα, αστράγαλος, βαλεριάνα, βασιλικός, βότανα, βοτανα για αθλητες, βότανα για διαβήτη, βότανα για ενέργεια, βότανο, κανέλα, καψαϊκίνη, κουρκουμάς, πιπέρι Καγιέν, ρίγανη, ροδιόλα, φασκόμηλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.