Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βοτανα για αποτοξίνωση

Best detoxifying herbs

Η υγιής λειτουργία του οργανισμού μας και η αποφυγή δημιουργίας φλεγμονών, εξαρτάται πρωτίστως από μια ισορροπημένη διατροφή. Μάλιστα, το συκώτι είναι το πρώτο όργανο το οποίο πρέπει να φροντίζουμε να αποτοξινώνουμε συστηματικά. Όταν ο οργανισμός έχει ανάγκη από αποτοξίνωση το δείχνει: αίσθημα κόπωσης, φούσκωμα, έλλειψη ενέργειας, ορμονικές διαταραχές, δερματικές διαταραχές, έλλειψη συγκέντρωσης, αύξηση βάρους.

Σημαντικό είναι να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το κόκκινο κρέας, πηγή αμινοξέων, βιταμίνης Β12 και πρωτεϊνών αλλά συνάμα πηγή τοξινών τη σημερινή εποχή. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα λαχανικά, για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές αγοράς μας αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε τα βασικά λαχανικά που καταναλώνουμε.

Μια αποτοξινωτική διατροφή, θωρακίζει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας τα απαραίτητα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά βιταμίνες. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα όμως ποια βότανα είναι ιδανικά για αποτοξίνωση και ποιες τροφές συμβάλλουν.

Κολλιτσίδα

η ρίζα κολλιτσίδας ή αλλιώς λάππα, είναι ένα από τα σημαντικά αποτοξινωτικά βότανα, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και τον καθαρισμό της χοληδόχου κύστης. Παράλληλα, η ρίζα κολλιτσίδας είναι ιδανική για αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, που ως επί το πλείστον προέρχονται από τοξίνες στον οργανισμό και αποτοξινώνει το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος, το δέρμα.

Ταραξάκο

το ταραξάκο θα ήταν αδύνατο να λείπει από τη λίστα, καθώς είναι ένα από τα πλέον γνωστά αποτοξινωτικά του οργανισμού, με τις λιγότερες παρενέργειες, παρά την ισχυρή αποτοξίνωση που προσφέρει. Δεν αφαιρεί μόνο την πλεονάζουσα χοληστερίνη! Καθαρίζει τα νεφρά, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, προστατεύει το συκώτι και ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων! Η κατανάλωση προκαλεί διούρηση καθαρίζοντας τον οργανισμό, βελτιώνει την πέψη, τονώνει και ενεργοποιεί το ήπαρ και τη χολή, ενώ δεν αφήνει τον οργανισμό χωρίς αποθέματα καλίου όπως κάνουν άλλα διουρητικά βότανα.

Γαϊδουράγκαθο

είναι από πιο δημοφιλή βότανα για προστασία και θεραπεία του ήπατος. Αναγεννά τα κύτταρα του ήπατος, προσφέροντας αποτοξίνωση, ομαλή λειτουργία και καθαρισμό του αίματος. Η παραγωγή χολής βοηθά την σωστή πέψη και μεταβολισμό των τροφών, ενώ η κατανάλωση γαϊδουράγκαθου απομακρύνει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα και αναπλάθει το συκώτι από τις ζημιές που έχει υποστεί από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια ανάπλαση προσφέρει μετά από ακτινοβολία και χημειοθεραπέια.

Ρίγανη

η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της ρίγανης σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική, κάνουν τη ρίγανη ένα έντονα καρκινοπροστατευτικό βότανο, που έχει την ικανότητα να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Προστατεύει και καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Δεντρολίβανο

αντιοξειδωτικό ισχυρό αντιφλεγμονώδες και ιδανικό για προστασία από δημιουργία καρκινικών κυττάρων, το δεντρολίβανο συμβάλλει σημαντικά στην αποβολή βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό μας. Παράλληλα προστατεύει το νευρικό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δε θεωρουνταν τυχαία βότανο της νεότητας, καθώς κρατάει νέο το σώμα, το δέρμα και το μυαλό μας.

Τσουκνίδα

Όπως και το γαϊδουράγκαθο, η τσουκνίδα είναι φανταστικό αποτοξινωτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιγηραντικό του οργανισμού. Προστατεύει και καθαρίζει τόσο το ήπαρ όσο και τα νεφρά, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ο μεταβολισμός και τα επίπεδα ενέργειας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τσουκνίδα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, που δίνει σημαντική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης του ήπατος.

Φλόμος ή αλλιώς βερμπάσκο

Ιδανικός για αποτοξίνωση του λεπτού εντέρου για καλύτερη και ευκολότερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας.

Σαμπούκος

Ο σαμπούκος κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης θα αναλάβει τη δύσκολη εργασία αποβολής της βλέννας από τον οργανισμό. Η υπερβολική βλέννα σε συνδυασμό την οξείδωση του οργανισμού είναι μια αρχή για δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό. Ο σαμπούκος με την ιδιότητα αυτή και σε συνδυασμό με την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση του, είναι ένα πολύ καλό αποτοξινωτικό βότανο που προστατεύει από μολύνσεις, ιούς και γρίπη!

Κόλιανδρος

μοναδικός ο κόλιανδρος για την αποβολή βαρέων μετάλλων, τα οποία επικάθονται στα όργανα, και κρύβονται παντού πλέον στην καθημερινότητα μας. Ισχυρό αντιοξειδωτικό για τα όργανα μας, με πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό μας, ο κόλιανδρος ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, ενώ προστατεύει από φλεγμονές και μικροβιακές μολύνσεις όπως σαλμονέλα. Είναι ένα τόσο ισχυρό καθαριστικό βότανο, που μελετάται για καθαρισμό πόσιμου νερού από μέταλλα. Οπότε καλό είναι για μια τόσο ισχυρή αποτοξίνωση, να χρησιμοποιήσετε κόλιανδρο με παρακολούθηση γιατρού.

Κόκκινο τριφύλλι

το κόκκινο τριφύλλι, καθαρίζει το άιμα και τονώνει τον οργανισμό, ενώ παράλληλα ως ισχυρό αποχρεμπτικό καθαρίζει τον πνεύμονες.

Ινδική Πασχαλιά ή αλλιώς Neem

έχει αρχίσει τελευταία και διαφημίζεται πολύ κάτι το οποίο μέχρι να φανούν οι μελέτες, κρατάω επιφυλάξεις. Δεν παύει να θεωρείται ένα βότανο ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντισταμινικό και αναλγητικό. Παράγοντες που το κατατάσσουν στα αποτοξινωτικά βότανα. Καθαρίζει το αίμα και βοηθάει στην αποβολή περιττών τοξινών από τον οργανισμό.

Ποιες τροφές υποβοηθούν την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό: η κατανάλωση συκωτιού μοσχαρίσιου (από ελευθέρας βοσκής) πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και Β. Μπανάνες και γλυκοπατάτα για ποτάσσιο και αποβολή των βαρέων μετάλλων. Φασόλια για πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Σπανάκι για ενέργεια και προστασία από οξείδωση του οργανισμού. Μαϊντανός ο οποίος είναι ίσως η πλουσιότερη πηγή σε βιταμίνη Κ, ενώ προστατεύει τον οργανισμό από τις ζημιές που προκαλεί η χημειοθεραπεία και εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα. Μελάσα για μέταλλα και ιχνοστοιχεία και φυσικά για αντικατάσταση της επεξεργασμένης ζάχαρης.

Προσθέστε στη διατροφή σας χυμούς από λαχανικά και φρούτα. Βοηθούν και επισπεύδουν την αποτοξίνωση του οργανισμού και ειδικά του ήπατος που είναι δύσκολο να καθαρίσει από τοξίνες που επικάθονται. Τα λαχανικά μειώνουν την οξύτητα στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα πιο φιλικό περιβάλλον και Ph για τα όργανα.

Η αποτοξίνωση είναι μια έντονη διαδικασία για τον οργανισμό μας. Για αυτό είναι καλό να ξεκινάμε σταδιακά χωρίς να κουράζουμε το σώμα μας. Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της διατροφής προσθέτοντας χυμούς, φρούτα και λαχανικά και μετά προχωράμε στα αποτοξινωτικα βοτανα. Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση, φυσικά δεν εννοούμε την απλή προσθήκη των βοτάνων αυτών στη διατροφή μας.

Όταν παίρνετε φάρμακα για χοληστερίνη, ινσουλίνη, για την καρδιά πρώτα πρέπει να συμβουλευτείτε το προσωπικό σας ιατρό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αποφύγετε την κατανάλωση αποτοξινωτικών βοτάνων, όπως επίσης αν γνωρίζετε ήδη πως είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα παραπάνω βότανα.

Διαβάστε για την αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα.

neem, βερμπάσκο, βότανα, βότανα για αποτοξίνωση, βοτανα για αποτοξινωση απο βαρεα μεταλλα, βοτανα για αποτοξινωση συκωτιου, βότανα για συκώτι, βότανο, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, κοκκινο τριφυλλι, κόλιανδρος, κολλιτσίδα, ρίγανη, σαμπούκος, σπανάκι, ταραξάκο, τσουκνίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.