| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Tαραξάκο – Taraxacum Officinale

Το ταραξάκο, γνωστό και ως πικραλίδα ή άγριο ραδίκι, είναι ένα ακόμα βότανο με σημαντικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ξεκινώντας από την προσφορά του στο πεπτικό σύστημα, είναι πολύ καλό χωνευτικό, ενώ ρυθμίζει την όρεξη. Η χρήση του είναι ευεργετική για άτομα που υποφέρουν από καούρες και κακή χώνεψη λόγω της καταπραϋντικής του δράσης, όπως επίσης δυσκοιλιότητα, λόγω των ελαφρών υπακτικών ιδιοτήτων του. Θεωρείται πολύ καλό τονωτικό του πεπτικού συστήματος, ιδανικό για αδύναμα στομάχια με διαταραχές.

Σε σχέση με το αναπνευστικό σύστημα, το ταραξάκο προστατεύει από μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας και τον δυνατό βήχα, ενώ συμβάλλει στην γρηγορότερη ίαση από πνευμονία.

Αξίζει να τονιστεί η φροντίδα και η προστασία που προσφέρει στο ήπαρ από παθήσεις, υποστηρίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του και παράλληλα λειτουργώντας αποτοξινωτικά και τονωτικά. Η κατανάλωση του βοτάνου αυτού, ρυθμίζει το αδενικό σύστημα και καταπολεμά τον πόνο στο συκώτι, τον ίκτερο και τη διόγκωση του ήπατος. Παράλληλα η αποτοξίνωση που προσφέρει στο ήπαρ, βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας τοξικομανών, αλκοολικών και προστατεύει από παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που επηρεάζουν το συκώτι. Η ιδιότητα του άγριου ραδικιού να καθαρίζει το αίμα, βοηθά σημαντικά στην διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα και προστατεύει την καρδιά από νοσήματα όπως η αρτηριοσκλήρυνση.

Το ταραξάκο, είναι ένα από τα βότανα που προστατεύουν, καταπολεμούν την παχυσαρκία και βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα. Υποστηρίζει την καύση των λιπών και τον μεταβολισμό σακχάρων, ενώ καταπολεμά την κατακράτηση υγρών σημαντικά.

Θεωρείται πολύ καλό χολαγωγό και διουρητικό, προστατεύοντας από παθήσεις τα νεφρά, τη χολή, την ουροδόχο κύστη, τη χοληδόχο κύστη και καταπολεμά τις πέτρες στα νεφρά και τη χολή. παράλληλα αντιμετωπίζει ουρολοιμώξεις ελαφριάς μορφής. Σημαντικό είναι να σημειωθεί, ότι παρά τη διουρητική του δράση, το ταραξάκο δεν προκαλεί απώλεια καλίου, δεδομένου ότι είναι από μόνο του πηγή καλίου.

Πέραν των προαναφερθέντων σημαντικών ιδιοτήτων του, το ταραξάκο έχει κάποιες ακόμα μεμονωμένες ιδιότητες, άξιες αναφοράς. Είναι φυσικό αντισηπτικό και πολύ καλό τονωτικό τόσο σωματικά όσο και διανοητικά, βοηθώντας στη καλύτερη συγκέντρωση και διανοητική ανάπτυξη. Ευνοεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου τονώνοντας την μικροκυκλοφορία, και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των εμβοών. Σε εμπύρετες καταστάσεις είναι ωφέλιμο, ενώ ανακουφίζει από πόνους μαστίτιδας και αρθρίτιδας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το ταραξάκο δεν έχει παρενέργειες γνωστές από τις μέχρι τώρα μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ετικέτες:άγριο ραδίκι, αμυγδαλίτιδα, αποτοξινωτικό, αρθρίτιδα, αρτηριοσκλήρυνση, βότανα, βοτανα για εμβοες, βότανο, διατήρηση βάρους, διόγκωση ήπατος, διουρητική δράση, διουρητικό, δυνατός βήχας, δυσκοιλιότητα, εμβοες, θεραπευτικά βότανα, ίκτερος, καούρες, κατακράτηση υγρών, καταπραϋντική δράση, καύση λιπών, μαστίτιδα, μεταβολισμός σακχάρων, μολύνσεις αναπνευστικού συστήματος, ουρολοιμώξεις, παχυσαρκία, πεπτικό σύστημα, πηγή καλίου, πικραλίδα, πνευμονία, πόνοι στο συκώτι, ρύθμιση χοληστερίνης, ταραξάκο, τονωτικό, υπακτικές ιδιότητες, φυσικό αντισηπτικό, χολαγωγό, χοληστερίνη, χωνευτικό, χώνεψη

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es