Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα για πονόλαιμο

Herbs for sore throat

Ο πονόλαιμος είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο, ακόμα και σε περιόδους που ο οργανισμός δεν ταλαιπωρείται από κρυολόγημα ή γρίπη. Οι παράγοντες είναι πολλοί που συντελούν στην εμφάνιση είτε ξηρού είτε παραγωγικού και επίμονου βήχα.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, το κάπνισμα, οι αλλεργίες που συνοδεύουν την άνοιξη, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και ξηραίνουν το λαιμό. Πάντα όμως, υπάρχει η φυσική λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου.

Πονόλαιμος και ξηρός βήχας είναι τα συνοδευτικά κρυολογήματος, κλιματολογικών αλλαγών, ή ενός τυπικού καπνιστή, τα οποία αντιμετωπίζονται με χρήση γλυκόριζας, δάφνης, μέντας και ευκάλυπτού. Το θρούμπι, ο σαμπούκος και το θυμάρι είναι εξίσου αποτελεσματικά για να μαλακώσει ο λαιμός και παράλληλα να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, ενώ η μολόχα, η καλέντουλα και η αλθαία προσφέρονται ως αφέψημα ή βάμμα.

Βρώσιμα όπως το σύκο, η φράουλα, το κρεμμύδι, το κυδώνι και η πατάτα μαλακώνουν αποτελεσματικά το λαιμό, ενώ το βοραγίνο, το αδιάντο, η αχιλλαία, η μαντζουράνα και το σινάπι ανακουφίζουν το ερεθισμένο λαιμό και χαλαρώνουν το αναπνευστικό σύστημα.

Τα περισσότερα από τα ανωτέρω βότανα έχουν κοινά χαρακτηριστικά τις καταπραϋντικές και μαλακτικές τους ιδιότητες, που τα καθιστούν κατάλληλα για αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Επιπλέον ιδιότητες που χαρακτηρίζουν κάποια βότανα είναι η θετική επιρροή στο αναπνευστικό σύστημα και η προστασία αυτού, όπως είναι η μέντα, ο ευκάλυπτος και η γλυκόριζα.

Για τον παραγωγικό και υγρό βήχα, ιδανικά λειτουργεί το θυμάρι, το οποίο σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο λειτουργεί αποχρεμπτικά αλλά προστατεύει και από μολύνσεις του αναπνευστικού. Άλλα βότανα εξίσου αποτελεσματικά, είναι το ευπατόριο, το σύμφυτο, η αλθαία, το γλυκάνισο και το βερμπάσκο.

Η ιδανική χρήση για σωστά αποτελέσματα, είναι η κατανάλωση εγχυμάτων και οι εισπνοές είτε αιθέριου ελαίου σε συσκευή αρωματοθεραπείας είτε απλά του βοτάνου σε βρασμένο νερό. Τα βότανα αυτά είναι ιδανικά για αντιμετώπιση χρόνιας βρογχίτιδας και γενικότερα χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων.

Είναι πολλά τα βότανα που συντελούν στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος και αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες του εκάστοτε βοτάνου. Η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τα βότανα που συντελούν στην αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα, είναι η αποχρεμπτική.

Ο συνδυασμός ενός βοτάνου σε αφέψημα με μέλι, αντιμετωπίζει άμεσα τα ενοχλητικά συμπτώματα και παράλληλα αποφεύγεται η χρήση φαρμακευτικών παρασκευασμάτων.

Προσοχή χρειάζεται πάντα η χρήση, ώστε να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωση. Το γεγονός ότι ένα σκεύασμα είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι είναι και χωρίς παρενέργειες. Σε σχέση με τα αποχρεμπτικά βότανα, η υπερκατανάλωση συνήθως προκαλεί εμετούς και διάρροια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας, ενώ αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο βότανο, ποτέ μην το χρησιμοποιείτε, ούτε στη μικρότερη δυνατή ποσότητα.

αδιάντο, αλθαία, αποχρεμπτικα βοτανα, αχιλλαία, βερμπάσκο, βοραγίνο, βότανα, βοτανα για αναπνευστικο συστημα, βότανα για βήχα, βοτανα για βρογχιτιδα, βότανα για γρίπη, βότανα για κάπνισμα, βοτανα για πονολαιμο, βότανο, γλυκόριζα, δάφνη, δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, ευπατόριο, θρούμπι, θυμάρι, καλέντουλα, κρεμμύδι, κρυολόγημα, κυδώνι, μαλακτικά βότανα, μαντζουράνα, μέλι, μέντα, μολόχα, πατάτα, σαμπούκος, σινάπι, σύκο, σύμφυτο, φράουλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.