| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Βασιλικός – Ocimum Basilicum

Ο βασιλικός πέραν του υπέροχου αρώματος του και της χρήσης στη μαγειρική, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες τόσο για το σώμα όσο για το πνεύμα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιο του.

Ο βασιλικός είναι αντισπασμωδικός και αντισηπτικός καθιστώντας τον ιδανικό για γαστρεντερικά προβλήματα. Η αντισηπτική του δράση επίσης είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος, στοματίτιδας, σε περιπτώσεις εκζεμάτων αλλά και επιχείλιου έρπητα. Ο βασιλικός είναι επίσης αντιμυκητιακός.

Το έγχυμα βασιλικού είναι πολύ χωνευτικό, τονωτικό για κουρασμένους οργανισμούς και διουρητικό. Θεωρείται ότι ευνοεί την παραγωγή γάλακτος για τις μητέρες κατά την περίοδο του θηλασμού.

Ο βασιλικός διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδανικός για κρυολογήματα, ιγμορίτιδα και κατά των ιών. Βοηθά σε περιπτώσεις πονοκεφάλων, ναυτίας αλλά και νευρικής ημικρανίας. Ευεργετικός επίσης είναι ο βασιλικός σε περιπτώσεις φλεβίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Λόγω της υπεραιμίας που προκαλεί, είναι άψογο εφιδρωτικό, ενώ παράλληλα, ξεκουράζει τους ταλαιπωρημένους μυς. Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού, έχει ισχυρές αποχρεμπτικές ιδιότητες, που βοηθούν σε περιπτώσεις βρογχίτιδας ή σε βαρύ κρυολόγημα και ως έγχυμα αλλά και σε συσκευή αρωματοθεραπείας σε εισπνοές και σε εντριβές.

Μια ακόμα ιδιότητα του βασιλικού είναι η εντομοαπωθητική του δράση είτε φρέσκος σε γλάστρα είτε χρησιμοποιώντας το αιθέριο έλαιο του. Ενώ η αντισηπτική του δράση έχει αποτελεσματικότητα και σε περιπτώσεις τσιμπημάτων από έντομα.

Ψυχολογικά, το αιθέριο έλαιο του βασιλικού καταπολεμά την κατάθλιψη, χαλαρώνει και ηρεμεί. Είναι ιδιαίτερα τονωτικό τόσο για το σώμα όσο για το πνεύμα, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από το στρες. Αυξάνει τη συγκέντρωση και τη λειτουργία της μνήμης ενώ είναι ιδανικό σε περιπτώσεις πνευματικής κόπωσης. Το έλαιο βασιλικού είναι άψογο για διεγερτικό και αγχολυτικό μασάζ.

Όπως πολλά βότανα, παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες, θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ετικέτες:Ocimum Basilicum, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, βασιλικός, βασιλικός θεραπευτικές ιδιότητες, βασιλικός θεραπευτικές χρήσεις, βρογχίτιδα, διουρητικό, εκζεμάτα, εντομοαπωθητικό, έρπης, θεραπευτικά βότανα, ιγμορίτιδα, κακοσμίας του στόματος, κρυολόγημα, ναυτία, πονοκέφαλο, τονωτικό, φλεβίτιδα, χωνευτικό

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es