Βοτανα – Μορφές θεραπευτικής κατανάλωσης!
Υπάρχουν πολλές μορφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βότανα, για διαφορετικές εφαρμογές, είτε θεραπευτικές, είτε καλλυντικές. Η προετοιμασία, είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα τόσο γευστικά όσο και θεραπευτικά, ώστε να δώσουν τα βοτανα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Για αυτό το λόγο παρακάτω σας παραθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μορφές που μπορεί να πάρει ένα βότανο για θεραπευτικούς λόγους:
Έγχυμα: Η πλέον διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης των βοτάνων, όπου προσθέτουμε βρασμένο νερό σε αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα και αφήνουμε για 6 με 8 λεπτά. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα βότανα σε μια κούπα βρασμένο νερό, τρεις φορές την ημέρα, αλλά η δοσολογία μπορεί να ποικίλει. Το έγχυμα είναι σημαντικό να μη βράζει, καθώς έγχυμα παράγουμε κατά κύριο λόγο από φύλλα και άνθη και ο βρασμός καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες.
Αφέψημα: η σημαντική διαφορά με το έγχυμα είναι ότι βράζουμε τα βότανα σε νερό για 5 λεπτά έως μισή ώρα. Αφέψημα γίνονται μόνο καρποί, φλοιοί και ρίζες, με μόνη εξαίρεση το χαμομήλι. Μια ρίζα ή ένας φλοιός χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά για να αποδεσμεύσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδείγματα χαρακτηριστικά η κανέλα και η ρίζα ginger.
Βάμμα: το βάμμα είναι από τις πλέον θεραπευτικές μορφές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, καθώς το αλκοόλ στο οποίο προσθέτουμε τα βότανα, έχει την ιδιότητα να φυλακίζει τις θεραπευτικές ιδιότητες που τα βότανα απελευθερώνουν. Η διαδικασία δημιουργίας βάμματος φαίνεται απλή αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητική όταν πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς οι αλκοολικοί βαθμοί και η καθαρότητα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για δημιουργία ενός καλού βάμματος.
Έλαιο: το έλαιο γίνεται με εμβάπτιση βοτάνων σε έλαιο επιλογής, ενώ δρα ακριβώς όπως και το αλκοόλ, φυλακίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Το έλαιο μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικές μαλάξεις, φυτικά καλλυντικά, και ορισμένα έλαια για εσωτερική χρήση.
** μπορείτε να κάνετε εμβάπτιση βοτάνων σε φυτική γλυκερίνη για καλλυντική χρήση και σε ξύδι για καλλυντική και θεραπευτική χρήση.
Αιθέριο έλαιο: το αιθέριο έλαιο είναι στην πραγματικότητα η ψυχή ενός βοτάνου. Περιέχει την πραγματική ουσία συμπυκνωμένη. Η απόσταξη μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους από τους οποίους εξαρτάται η καθαρότητα του ελαίου. Οι χρήσεις του αιθέριου ελαίου είναι πολλές, από θεραπευτικές κηραλοιφές, καλλυντικά, έλαια μαλάξεων, αρώματα κ.α.
Κάψουλα: Η κάψουλα είναι μια μορφή με την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές ιδιότητες ενός βοτάνου χωρίς εξοντωτικές ή χρονοβόρες διαδικασίες. Φυτικές κάψουλες θα βρείτε στο εμπόριο αν θέλετε να τις γεμίζετε με βότανα της επιλογής σας. Η διαδικασία απλή – τρίβετε τα αποξηραμένα βότανα επιλογής σας να γίνουν σκόνη και τα βάζετε στην κάψουλα. Η κάψουλα μπορεί να καταναλωθεί άμεσα ή να προστεθεί σε τσάι, ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία πάστας. Η κάψουλα διαλύεται άμεσα στο στομάχι με αποτέλεσμα να απορροφά ο οργανισμός άμεσα τα θρεπτικά συστατικά.
Σκόνη: ένα βότανο, ενώ όταν θέλετε να κάνετε τσάι ή βάμμα είναι καλύτερο να το διαλέγετε ολόκληρο και να το κόβετε εσείς, σε περίπτωση πεπτικών προβλημάτων και δερματικών παθήσεων η σκόνη θα κάνει τη διαφορά. Η σκόνη διαλυμένη σε νερό ή χυμό, ανακουφίζει άμεσα από συμπτώματα σχετικά με το στομάχι και το έντερο, ενώ η δημιουργία πάστας από σκόνη βοτάνων ανακουφίζει από δερματικές παθήσεις, ακμή, μολύνσεις, κνησμό, τσιμπήματα.
Σημαντικές σημειώσεις:
-
Η κατανάλωση των βοτάνων είναι ιδανικό να γίνεται αμέσως μετά το γεύμα, με εξαίρεση τα βότανα για το πεπτικό σύστημα που είναι καλό να καταναλώνονται 15 λεπτά πριν το γεύμα.
-
Όταν θέλετε να δώσετε ενέργεια στον οργανισμό σας ή να ενισχύσετε την θρεπτική αξία ενός βοτάνου, προσθέστε μέλι. Για τόνωση μπορείτε να προσθέσετε βότανα στη σούπα σας.
-
Προτιμήστε την προετοιμασία των θεραπευτικών εγχυμάτων και αφεψημάτων σε γυάλινα ή πήλινα δοχεία, ώστε να μην οξειδώνονται. Η επόμενη επιλογή είναι το ανοξείδωτο.
-
Κατά τη λήψη βοτάνων για θεραπευτικούς λόγους, μην απογοητεύεστε καθώς αποτελέσματα θα δείτε από την δεύτερη εβδομάδα χρήσης.
-
Όταν πρέπει να διαλέξετε μεταξύ βάμματος και βοτάνων σε κάψουλες για θεραπευτικούς σκοπούς, προτιμήστε το βάμμα καθώς είναι προστατευμένο από μικρόβια, ενώ η χρήση του είναι εξίσου απλή.
-
Πάντα να ξεκινάτε με μικρές δοσολογίες βοτάνων ώστε να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να ανταποκριθεί και να δεχτεί το βότανο και τα συστατικά του.
-
Τέλος, οι θεραπείες συνήθως διαρκούν από 1 έως 3 μήνες. Τα τακτά διαλείμματα είναι απαραίτητα.
αιθέρια ελαία, αφέψημα, βάμμα βοτάνων, βότανα, βότανα σε σκόνη, έγχυμα, έλαια βοτάνων, θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων, κάψουλες βοτάνων, χρησεις βοτανων
γελαδαρης γεωργιος
ποση ποσοτητα βοτανο σε σκονι σε ποση ποσοτητα αλκοολ
βοτανα
Για βαμμα δεν είναι απλά μια ποσότητα σε αλκοόλ. Οπότε αν δεν ξέρουμε σε τί βότανο αναφέρεστε δεν μπορούμε να πούμε ούτε αλκοολικούς βαθμούς αλλά ούτε και ποσότητα βοτάνου. Δεν βάζουμε ποτέ σκόνη βοτάνων για την παρασκευή βάμματος, αλλά ολόκληρο το βότανο.
Δεσποινα
Μπορούμε να συνδυάσουμε τα βότανα μεταξύ τους;για παράδειγμα μπορώ να φτιάξω ένα ρόφημα με τσάι του βουνού,θυμάρι,σαμπουκο,που θα καταναλωθεί από μικρούς κ μεγάλους;
βοτανα
Ναι φυσικά, συμβουλευτείτε τα άρθρα περί συνέργειας βοτάνων!
Μιχάλης Κυριάκου
Αν καταναλώσουμε βότανο χωρίς να το βράσουμε θα έχει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες?
βοτανα
Ο βρασμός και γενικότερα η επεξεργασία του βοτάνου του επιτρέπει να απελευθερώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του και τα αιθέρια έλαια του. Κατανάλωση βοτάνου χωρίς βρασμό πραγματοποιούμε στην καθημερινότητα, όπως η ρίγανη στην σαλάτα που χωρίς να το γνωρίζουμε δημιουργούμε ένα ιδιαίτερα ευεργετικό αντιοξειδωτικό με τον συνδυασμό ελαιόλαδου με ρίγανη!
Αννα
Έχουν ημερομηνία λήξεως τα βαμματα.?
βοτανα
Όταν το βάμμα είναι 25 βαθμών και κάτω (ευαίσθητα άνθη – φύλλα) θα χαλάσει σχετικά γρήγορα. Γενικά όσο πιο δυνατό είναι το βάμμα (από άποψη αλκοολικών βαθμών) τόσο πιο πολύ διαρκεί. Αλλά κάποια στιγμή λήγουν. Μετά την διετία θεωρούμε ότι λήγουν ενώ ένα βάμμα χαμηλών βαθμών μπορεί να λήξει και στο 3μηνο.
Κώστας
Ποιό δεσμεύει (οχι ποιό εξάγει,αλλα ποιό συγκρατεί) περισσότερες ουσίες ενός βοτάνου,το βάμμα ή το έλαιο; Επίσης για την παραγωγή τους ειναι προτιμότερο να ειναι φρέσκα τα βότανα ή αποξηραμένα;(στην πλειοψηφία). Ευχαριστώ πολύ!
βοτανα
Το βάμμα δεσμεύει περισσότερα συστατικά του βοτάνου. Εξαρτάται από το φυτό αν θα είναι καλύτερο νωπό ή αποξηραμένο, αν μιλάμε για φρύγανα παραδείγματος χάριν, αποξηραμένα είναι καλύτερα.