| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es
Astragalus nutritional value

Τι είναι το βότανο αστράγαλος!

Ο αστράγαλος είναι βότανο, που ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια με περισσότερα από 2000 είδη. Το βότανο αυτό θα το συναντήσετε και ως huang qi όπως ονομάζεται στη Κίνα, όπου η χρήση επιτρέπεται μετά το τέταρτο (πολλές φορές ακόμα και το έβδομο) έτος ωρίμανσης του βοτάνου. Οι χώρες προέλευσης που πρωτοσυναντήθηκε ο αστράγαλος είναι η Κίνα και η Μογγολία, ενώ η αρχή της χρήσης του χρονολογείται αρκετά πριν το 200 π.Χ. Άλλες χώρες στις οποίες ευδοκιμεί είναι η Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Το huang qi είναι μικρό θαμνάκι το οποίο ευδοκιμεί σε εδάφη αμμώδη, ηλιόλουστα και με καλή αποστράγγιση. Η ρίζα είναι ινώδης, χοντρή και κιτρινωπή, ενώ η γεύση θυμίζει πολύ γλυκόριζα. Από το κίτρινο χρώμα που έχει το εκχύλισμα της ρίζας, πήρε και την κινέζικη ονομασία του. Η ρίζα είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ μπορεί να καταναλωθεί σε πολλές μορφές: αποξηραμένη, βάμμα, εκχύλισμα, σε σκόνη, σε κάψουλες, αλοιφή και σε δισκία.

Ο αστράγαλος είναι πλούσιος σε μαγνήσιο και ποτάσσιο, ενώ δε λείπουν από τα ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, η ασπαραγγίνη και η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυσακχαρίτες. Περιέχει επίσης χολίνη, λινολεϊκό οξύ και στερόλες.

Ταιριάζει πολύ με το ginseng για πνευματική και σωματική τόνωση του οργανισμού, ενώ η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 γραμμάρια, εκτός αν υπάρχει συνταγογράφηση από τον γιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του αστράγαλου!

Ετικέτες:astragalus, huang qi, αστράγαλος, βοτανα θρεπτικη αξια, συλλογή βοτάνων

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es