| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Αλθαία – Althaea Officinalis

Η βασική δράση της Αλθαίας ή δενδρομολόχας, είναι η μαλακτική ιδιότητα της. Το πλέον θεραπευτικό μέρος του βοτάνου αυτού είναι η ρίζα του, με κυρίως χρήση σε πεπτικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές, όπως φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, φλεγμονές του λεπτού εντέρου, κολίτιδα και έλκη. Ο λόγος της ισχυρής καταπραϋντικής της δράσης, είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική κόλλα. Σε συνδυασμό με την επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της, η χρήση της μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει αλλά και να θεραπεύσει.

Μία ακόμα περιοχή στην οποία έχει ευεργετική δράση η Αλθαία ή νερομολόχα, είναι η στοματική κοιλότητα. Είτε ως αφέψημα της ρίζας είτε ως έγχυμα φύλλων και ανθέων, οι γαργαρισμοί, καταπολεμούν την ουλίτιδα, την κακοσμία του στόματος, τις άφθες και γενικότερα πληγές και φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας.

Η Αλθαία είναι ευεργετική και για το αναπνευστικό σύστημα, λόγω των μαλακτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, συστήνεται για κατανάλωση από καπνιστές. Καταπολεμά το βήχα, ξηρό και παραγωγικό, λόγω των μαλακτικών και αποχρεμπτικών ιδιοτήτων, οι οποίες υπάρχουν τόσο στα υπέργεια τμήματα όσο και στις ρίζες. Λόγω των ίδιων ευεργετικών δράσεων, και σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση της, είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών και ενοχλήσεων σχετικές με τους πνεύμονες. Κάποιες από τις οποίες είναι η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η βρογχίτιδα.

Το αφέψημα της ρίζας από δενδρομολόχα, προστατεύει από κρυολογήματα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού με τις διουρητικές της ιδιότητες. Προστατεύει από φλεγμονές και παθήσεις των νεφρών και καταπολεμά τις πέτρες στα νεφρά.

Η Αλθαία βοηθάει στην γρήγορη επούλωση πληγών, κοψιμάτων και εγκαυμάτων. Λόγω της ισχυρής μαλακτικής της δράσης, οι πλύσεις ανακουφίζουν από δερματικές παθήσεις, τσιμπήματα και οιδήματα.

Η δενδρομολόχα, έχει ακόμα κάποιες ιδιότητες μεμονωμένες, οι οποίες όμως είναι άξιες αναφοράς. Αυτές είναι η αντιμετώπιση του πονοκεφάλου μετά από πότο γνωστό και ως hangover, η αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, και η δράση της ενάντια στις φλεγμονές των βλεννογόνων. Κατάπλασμα των φύλλων της Αλθαίας σε πρησμένα πόδια και κιρσούς, ανακουφίζει και μειώνει το οίδημα. Συχνά συστήνεται το έγχυμα για πλύσεις των ματιών για την καταπολέμηση της επιπεφυκίτιδας. Ενώ εντριβές σε πονεμένους μύες και τένοντες, ανακουφίζουν και ηρεμούν.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το φυτό Αλθαία σε αντίθεση με τα περισσότερα βότανα δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ετικέτες:hangover, αλθαία, αναπνευστικό σύστημα, αντιβηχικό, αντιφλεγμονώδη δράση, αποχρεμπτικές ιδιότητες, αρτηριακή πίεση, αφέψημα, άφθες, βότανα, βότανο, βρογχίτιδα, γαστρίτιδα, δενδρομολόχα, δερματικές παθήσεις, διουρητικό, εγκαύματα, έλκη, επιπεφυκίτιδα, επουλωτική δράση, θεραπευτικά βότανα, κακοσμία του στόματος, καταπραϋντική δράση, κιρσοί, κολίτιδα, κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα, νερομολόχα, οιδήματα, οισοφαγίτιδα, ουλίτιδα, παθήσεις νεφρών, πεπτικά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά, πονοκέφαλο, πρησμένα πόδια, στομαχικές διαταραχές, τσιμπήματα, φαρυγγίτιδα, φλεγμονές, φυτική κόλλα

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es