Γίνεται φυσικό και υποαλλεργικό;
Κυκλοφορούν πάρα πολλά καλλυντικά σκευάσματα αλλά και σκευάσματα για συμπτωματική αντιμετώπιση – ίαση που δηλώνουν 100% φυσικά και παράλληλα υποαλλεργικά. Στην ετικέτα των περισσότερων αναγράφεται ότι περιέχονται φυτικά εκχυλίσματα από ευεργετικά βότανα, φρούτα και άνθη.
Ως επί το πλείστον, πρόκειται για ένα μύθο που πρέπει να γνωρίζουμε για το καλό το δικό μας και της τσέπης μας. Παραδείγματος χάριν ένας άνθρωπος με αλλεργία στο κυπαρίσσι, αν αγοράσει καλλυντικό με εκχύλισμα κυπαρισσιού, το φυσικό αποτέλεσμα είναι να έχει αλλεργική αντίδραση. Αν πάλι όχι, είναι άξιο απορίας, και θα πρέπει να αναρωτηθεί. Περιέχει όντως κυπαρίσσι ή μήπως έχει τεχνητό άρωμα; Αν περιέχει κυπαρίσσι, πόσο ποσοστό % περιέχει ώστε να παρέχει την ευεργετική του δράση στο σώμα μας; Πολλές φορές δυστυχώς η επιλογή του προϊόντος εξαρτάται από το άρωμα και την όμορφη, δελεαστική συσκευασία. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φυσικά καλλυντικά σκευάσματα, με κριτικές που μπορούν να επιβεβαιώσουν τις δράσεις και τις ιδιότητες που αναζητάτε.
Η βασική αρχή της παρασκευής φυσικών καλλυντικών, είτε είναι κρέμα (προσώπου, σώματος, ματιών), είτε είναι καθαριστικό (σαμπουάν, αφρόλουτρο, σαπούνι προσώπου κα) προϋποθέτει συγκεκριμένα συστατικά, κάποια εκ των οποίων θέλουμε δε θέλουμε θα είναι συνθετικά.
Για αρχή χρειαζόμαστε τον πιο απλό συνδυασμό, νερό και λάδι. Το νερό μπορεί να είναι ανθόνερο, τσάι από βότανα και προσθήκες όπως αλόη και φυτική γλυκερίνη. Το λάδι εξαρτάται κυρίως από την ιδιότητα (αντιγήρανση, λιπαρή επιδερμίδα, ακμή, ξηρή επιδερμίδα).
Για να ενωθούν τα δύο αυτά συστατικά, χρειάζονται ένα γαλακτωματοποιητή. Φυτικός γαλακτωματοποιητής είναι το κερί αλλά δεν δένει εύκολα το λάδι με το νερό βγάζοντας πολύ πιο λιπαρή κρέμα από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Οπότε καταφεύγουμε σε επεξεργασμένους που υπάρχουν πολλοί στο εμπόριο. Κάποιοι είναι πιστοποιημένοι με ecocert που σημαίνει ότι δεν είναι επιβλαβείς για την επιδερμίδα ή το περιβάλλον. Μετά, ακολουθεί το συντηρητικό, του οποίου η χρήση είναι απαραίτητη. Και ακολουθούν τα ενεργά συστατικά και αιθέρια έλαια που θα δώσουν την τελική ιδιότητα στην κρέμα ή το σαμπουάν μας. Μπορούν να προστεθούν έως 10% στο τελικό σκεύασμα.
Λαμβάνοντας τα ανωτέρω, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα γεννάται όταν στα φυτικά καλλυντικά που θα βρείτε στο εμπόριο, μπαίνουν συνθετικοί γαλακτωματοποιητές για καλύτερη υφή, οι οποίοι δεν είναι πιστοποιημένοι ως φιλικοί στο περιβάλλον, και συντηρητικά που για να παρατείνουν τη ζωή του προϊόντος μπαίνουν συνδυαστικά. Δεν θα αναφερθώ σε φθηνά συντηρητικά τα οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για τον οργανισμό μας. Μετά στο βωμό του ωραίου αρώματος, μπαίνουν τα συνθετικά αρώματα, τα οποία κατηγορούνται για αλλεργίες, ερεθισμούς ακόμα και καρκίνο του δέρματος.
Γυρνώντας στα ενεργά συστατικά, τα εκχυλίσματα είναι απαιτητικά για να φτιαχτούν και επειδή είναι συμπυκνωμένες οι δράσεις του φυτού, ακόμα και ένα 5% σε ένα προϊόν θα προκαλέσει αντίδραση σε ένα αλλεργικό άτομο.
Πριν διαλέξουμε κάτι φυσικό θα πρέπει να ξέρουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει φυσικό καλλυντικό υποαλλεργικό. Οπότε θέλει πάντα προσοχή ώστε να μην πετάμε τα λεφτά μας. Γιατί φυσικό και υποαλλεργικό δεν υφίσταται παρά μόνο υπό τη συνθήκη ότι ανήκουμε στους τυχερούς που δεν υποφέρουν από αλλεργίες εποχιακές και μη.