| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Πικάντικα Βότανα Μέρος | 1ο

Δεν είναι λίγοι οι λάτρεις των μπαχαρικών και των βοτάνων, που δίνουν μια ξεχωριστή, πικάντικη πινελιά στη διατροφή τους. Αξίζει λοιπόν ένα αφιέρωμα στους τολμηρούς της κουζίνας, ώστε να ανακαλύψουν ότι ενδιαφέρον δεν κρύβεται μόνο στη γεύση, αλλά και στη διατροφική αξία που διαθέτουν τα καυτερά μπαχαρικά.

Δε θα χρονοτριβήσουμε αναλύοντας την προέλευση των βοτάνων, καθότι ως επί το πλείστον κατάγονται από την Ινδία, το βασίλειο των μπαχαρικών. Θα ξεκινήσουμε όμως αναφέροντας πώς το πικάντικο φαγητό ευεργετεί τον οργανισμό.

Όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει, η προέλευση των πικάντικων μπαχαρικών είναι είτε από πολύ κρύες, είτε από πολύ ζεστές περιοχές του κόσμου. Ο λόγος δεν είναι τυχαίος. Τα μπαχαρικά προκαλούν γρηγορότερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα στην περίπτωση ζεστού κλίματος να ιδρώνουμε και να δροσιζόμαστε, και στην περίπτωση ψυχρού κλίματος να προκαλείται τόνωση του κυκλοφορικού με αποτέλεσμα να παραμένουν τα άκρα και γενικότερα το σώμα ζεστό. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η χρήση των μπαχαρικών στη μαγειρική.

Καθώς η χρήση εξαπλώθηκε και στο δυτικό κόσμο, παρατηρήθηκαν μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, ήδη γνωστά στις χώρες που «ανακαλύφθηκαν». Κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα περισσότερες καύσεις και την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, καθώς επίσης και η αντιθρομβωτική δράση, η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η τόνωση των αιμοφόρων αγγείων.

Το αναπνευστικό σύστημα επίσης ευεργετείται από τη χρήση καυτερών βοτάνων, καθώς απελευθερώνεται η αναπνοή και η ρινική κοιλότητα τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και κατά τη διάρκεια κρυολογήματος. Παράλληλα, με την εφίδρωση που προκαλούν τα καυτερά βότανα, μειώνουν το πυρετό.

Άτομα που υποφέρουν από προβλήματα χώνεψης, φουσκώματα και δυσπεψία, θα δουν βελτίωση με τη χρήση μπαχαρικών στη διατροφή τους, ενώ όπως όλα τα βότανα, έτσι και τα καυτερά, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Στο δεύτερο μέρος, θα σας αναλύσουμε τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά, και μείγματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, και την προσφορά τους στον οργανισμό μας, ενώ θα σας δώσουμε συμβουλές για την σωστή χρήση τους, και την προστασία του ευαίσθητου πεπτικού συστήματος από παρενέργειες.

Ετικέτες:αντιθρομβωτική δράση, αρτηριακή πίεση, βιταμίνες, βότανα, βότανο, διατροφή, διατροφική αξία, δυσπεψία, ενεργοποίηση μεταβολισμού, θεραπευτικά βότανα, ιχνοστοιχεία, κατακράτηση υγρών, καύσεις, καυτερά βότανα, καυτερά μπαχαρικά, κρυολόγημα, κυκλοφορία αίματος, μέταλλα, μπαχαρικά, προβλήματα χώνεψης, πυρετός, τόνωση αιμοφόρων αγγείων, τόνωση κυκλοφορικού, φουσκώματα

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es