| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Θρούμπι – Satureia Thymbra

Το θρούμπι, ή αλλιώς τύμβρη είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για τις αρωματικές, καλλυντικές και ιδιαίτερα τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι στενός συγγενής του θυμαριού, με αποτέλεσμα να έχει παρόμοιες ιδιότητες, κάποιες από τις οποίες είναι ισχυρότερες στο θρούμπι. Επιπλέον, το βότανο αυτό είναι δυσεύρετο και δύσκολα καλλιεργείται με επιτυχία ή διάρκεια στο χρόνο.

Όπως αναφέρουμε εκτός από τις αρωματικές του ιδιότητες έχει και αρκετές θεραπευτικές. Είναι καλό ορεκτικό με ευεργετική δράση στο σύνολο του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζοντας από νευρική δυσπεψία, γαστρική ατονία και αεροφαγία. Είναι ιδανικό για αντιμετώπιση κολικών στομάχου και εντέρου, καθώς επίσης και σπασμών. Είναι καλό για την ανακούφιση από διάρροια, ναυτία, σε περιπτώσεις έντονης καούρας, ενώ παράλληλα προστατεύει τα νεφρά.

Πνευματικά, τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία, διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό, ενώ καταπολεμά αποτελεσματικά την αϋπνία. Θεωρείται φυσικό αφροδισιακό και καλό για την καταπολέμηση της σεξουαλικής ατονίας, ενώ ανακουφίζει από νευρικότητα και στρες.

Ως φυσικό καταπραϋντικό και αναλγητικό, ανακουφίζει από πόνους ρευματισμών και αρθριτικών. Ενώ σε συνδυασμό με τις αντισηπτικές ιδιότητες του, το θρούμπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές, εκδορές και τσιμπήματα εντόμων για άμεση ανακούφιση και γρήγορη επούλωση.

Σχετικά με το αναπνευστικό σύστημα, το θρούμπι είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις κρίσεων άσθματος, ενώ ανακουφίζει από ξηρό και παραγωγικό βήχα και αντιμετωπίζει συμπληρωματικά την βρογχίτιδα καθώς είναι αποχρεμπτικό.

Κάποιες μεμονωμένες ιδιότητες της τύμβρης, είναι η ευεργετική της δράση στην ουρική αρθρίτιδα και την αποβολή τοξινών. Επίσης θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τον βόμβο των αυτιών και ότι βελτιώνει την ακοή. Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση ζαλάδων, πονόδοντου αλλά και πονόλαιμου.

Οι παρενέργειες από την αλόγιστη χρήση της τύμβρης, είναι παρόμοιες με του θυμαριού, καθώς όπως αναφέρουμε παραπάνω, είναι στενοί συγγενείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από υποτασικούς, να μη καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γενικά να μη γίνεται υπερβολική κατανάλωση γιατί μπορεί να προκαλέσει από ναυτία και εμετούς, μέχρι πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Ετικέτες:αεροφαγία, αναλγητικό, αντισηπτικές ιδιότητες, αποβολή τοξινών, αρθριτικά, αρωματικά βότανα, αϋπνία, βελτίωση ακοής, βότανα, βότανο, βρογχίτιδα, γαστρική ατονία, γρήγορη επούλωση πληγών, διάρροια, διέγερση οργανισμού, εκδορές, έντονη καούρα, ζαλάδες, θεραπευτικά βότανα, θεραπευτικές ιδιότητες, θρούμπι, θυμάρι, καλλυντικές ιδιότητες, κολικοί εντέρου, κολικοί στομάχου, κρίσεις άσθματος, ναυτία, νευρική δυσπεψία, νευρικότητα, ξηρός βήχας, ουρική αρθρίτιδα, παραγωγικός βήχας, πεπτικό σύστημα, πληγές, πονόδοντος, πόνοι ρευματισμών, πονόλαιμος, προστασία νεφρών, σεξουαλική ατονία, στρες, τόνωση οργανισμού, τσιμπήματα εντόμων, τύμβρη, φυσικό αποχρεμπτικό, φυσικό αφροδισιακό, φυσικό καταπραϋντικό, φυσικό ορεκτικό

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es