| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Θυμάρι και καλλυντικά

Το θυμάρι, είναι ένα από τα ελληνικά βότανα, το οποίο πέραν των πολλών θεραπευτικών ιδιοτήτων και της χρήσης του στη μαγειρική και τη μελισσοτροφεία, έχει πολύ σημαντικές καλλυντικές ιδιότητες για υγιές δέρμα και λαμπερά μαλλιά.

Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα διαλυμένο σε έλαιο μασάζ για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Εκτός του γεγονότος ότι σαν βότανο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, οι θερμαντικές ιδιότητες του ελαίου του βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας προκαλώντας υπεραιμία με μαλάξεις στις επιθυμητές περιοχές.

Η χρήση του σε ακνεϊκά και λιπαρά δέρματα είναι πολύ ευεργετική και αποτελεσματική. Εκτός του δεδομένου ότι βοηθά στην ρύθμιση της λιπαρότητας στην επιδερμίδα, οι αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής.

Το θυμάρι επίσης συμβάλει σημαντικά και στην πρόληψη της γήρανσης της επιδερμίδας, προστατεύοντας από οξείδωση και από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ είναι από τα λίγα βότανα που σταματούν την τριχόπτωση και δυναμώνουν το τριχωτό της κεφαλής. Παράλληλα, η χρήση του θυμαριού σε σαμπουάν ή του εγχύματος του θυμαριού μετά το λούσιμο, βοηθά στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας αλλά και στο καθάρισμα με φυσικό τρόπο από τις ψείρες.

Άλλες επίσης σημαντικές καλλυντικές και παράλληλα θεραπευτικές χρήσεις του θυμαριού, είναι η ανακούφιση που προσφέρει, η προστασία και η αντιμετώπιση δερματικών μολύνσεων, οιδημάτων, μωλώπων και γενικότερα δερματικών παθήσεων. Ανακούφιση προσφέρει επίσης κατόπιν τσιμπήματος από έντομα.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χρήση του αιθέριου ελαίου του θυμαριού, παρά τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες τους. Σε μεγάλες δόσεις προκαλεί ερεθισμούς τόσο δερματικούς όσο του πεπτικού συστήματος. Ενώ η χρήση είναι απαγορευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για ανθρώπους που υποφέρουν από υπέρταση.

Ετικέτες:αιθέρια ελαία, αιθέριο έλαιο, ακμή, αντιμετώπιση ακμής, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, αντισηπτική δράση, αντιφλεγμονώδη δράση, βότανα, βότανα για τριχόπτωση, βότανο, γήρανση επιδερμίδας, δερματικές μολύνσεις, δερματικές παθήσεις, έλαιο, έλαιο μασάζ, ελεύθερες ρίζες, επιδερμίδα, θεραπευτικές ιδιότητες, θερμαντικές ιδιότητες, θυμάρι, καλλυντικές ιδιότητες, κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, λιπαρά δέρματα, μαγειρική, μελισσοτροφεία, μώλωπες, οιδήματα, οξείδωση, πιτυρίδα, ρύθμιση λιπαρότητας, τριχόπτωση, τσιμπήματα εντόμων, υπεραιμία, φυσικά καλλυντικά, φυσικά καλλυντικά σκευάσματα, ψείρες

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es