| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
 • el
 • en
 • es

Αχιλλέα η χιλιόφυλλος – Achillea Millefolium

Η πιο γνωστή θεραπευτική δράση της Αχιλλέας είναι η αιμοστατική. Σε συνδυασμό με την αντισηπτική της δράση, είναι ιδανική η χρήση της σε τραύματα που αιμορραγούν και ανοιχτές πληγές που δεν μπορούν να κλείσουν εύκολα.

Η εσωτερική χρήση του βοτάνου, λειτουργεί τονωτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, προλαμβάνει προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος και λειτουργεί αντιθρομβωτικά. Η Αχιλλέα, καταπολεμά ιδιαίτερα αποτελεσματικά την υπέρταση και επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς. Έχει την ιδιότητα να διεγείρει την ανανέωση του αίματος στον οργανισμό, ενώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι έχει πολύ δυνατή αποτοξινωτική δράση.

Η Αχιλλέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην αντιμετώπιση γυναικολογικών διαταραχών, όπως προβλήματα άτακτης περιόδου, αμηνόρροιας, προβλήματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κολπικές λοιμώξεις και φλεγμονές των ωοθηκών. Η χρήση της πρέπει να περιορίζεται στο έλαιο γιατί η εσωτερική χρήση του βάμματος αχιλλέας, έχει αιμορραγική δράση τονώνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η ισχυρή εφιδρωτική δράση του ελαίου της Αχιλλέας, το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση του υψηλού ή επίμονου πυρετού. Επίσης η χρήση του ελαίου σε κρυολογήματα και γρίπη είναι ευεργετική.

Το έγχυμα της αχίλλειας, έχει διουρητική και ισχυρή χολαγωγό δράση. Προστατεύει από λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος και διεγείρει την έκκριση των γαστρικών αδένων, βελτιώνοντας την πέψη. Σε συνδυασμό με της στυπτικές ιδιότητες του, εξισορροπεί την λειτουργία του εντέρου. Η διέγερση του γαστρεντερικού συστήματος, το καθιστά ορεκτικό με αποτέλεσμα η χρήση του να ενδείκνυται και σε περιπτώσεις ανορεξίας.

Οι αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιρρευματικές της ιδιότητες, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ρευματικών πόνων, των μυϊκών πόνων και των πονοκεφάλων.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, η αχιλλέα θεωρείται βότανο χρήσιμο για την καταπολέμηση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και της μελαγχολίας.

Η αχιλλέα, όπως και κάθε βότανο με έντονες θεραπευτικές ιδιότητες, θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση. Οπωσδήποτε επιβάλλεται συμβουλή γιατρού για την ορθή χρήση του βοτάνου ανάλογα με το πρόβλημα. Η χρήση του βοτάνου όπως και του αιθέριου ελαίου της Αχιλλέας, απαγορεύεται από εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου. Η συχνή χρήση του βοτάνου εξωτερικά προκαλεί φωτοευαισθησία.

Ετικέτες:αιμοστατική δράση, αμηνόρροια, αναλγητικό, ανοιχτές πληγές, ανορεξία, αντιθρομβωτική δράση, αντιρρευματικές ιδιότητες, αντισηπτική δράση, αντιφλεγμονώδης, αποτοξινωτική δράση, άτακτη περίοδος, Αχιλλέα, Αχιλλέα η χιλιόφυλλος, βότανα, βότανο, γρίπη, γυναικολογικές διαταραχές, διουρητικό, έλαιο, εμμηνόπαυση, εφιδρωτική δράση, ήπια κατάθλιψη, θεραπευτικά βότανα, καρδιοτονωτικό, κολπικές λοιμώξεις, κρυολόγημα, κυκλοφορικό σύστημα, λοιμώξεις ουρογεννητικού συστήματος, μελαγχολία, πυρετός, τραύματα, υπέρταση, φλεγμονές ωοθηκών, χολαγωγό δράση

Σχόλια (1)

 • Avatar

  Rainmaker

  |

  Η Αχιλλέα είναι όντως εκπληκτικό φυτό και σχετικά άγνωστο στο εύρη κοινό.

  Reply

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
 • el
 • en
 • es