Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Τι και ποια είναι τα ανταπτογόνα (adaptogens) βοτανα! Μέρος Ι

Adaptogenic herbs

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος, και είναι βοτανα τα οποία έχουν πολλαπλές λειτουργίες χωρίς όμως μια σαφή θεραπευτική ιδιότητα, ενώ συνήθως θεωρούνται αφροδισιακά. Τα ανταπτογόνα είναι ισχυρά αντιγηραντικά, τα οποία προσφέρουν ευεξία στο ανθρώπινο σώμα, ενώ έχουν την ιδιότητα να ισορροπούν τις διάφορες σωματικές λειτουργίες. Για την ακρίβεια, ένα ανταπτογόνο, βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις πιέσεις της καθημερινής ζωής, είτε η πίεση εξαρτάται από το άτομο, είτε από εξωτερικούς παράγοντες.

Ενώ λοιπόν από την παραδοσιακή κινεζική βοτανοθεραπεία θεωρούνται κορυφαία βότανα, γιατί δεν προτιμώνται για κατανάλωση; γιατί ακριβώς αυτά τα βότανα, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική δράση στον οργανισμό. Θεωρούνται εξαιρετικά για τη συνολική ενίσχυση και ισορροπία του οργανισμού, του σώματος και του πνεύματος, αλλά όταν θέλετε να θεραπεύσετε μια ασθένεια ή κάποια συμπτώματα με φυτικά μέσα, πρέπει να καταφύγετε σε βότανα που προσφέρουν την αντίστοιχη συγκεκριμένη δράση.

Τα ανταπτογόνα βότανα, χρησιμοποιούνται για μακροζωία, η οποία επιτυγχάνεται με τη διατήρηση και ενίσχυση των στοιχείων που συντελούν στη νεότητα και τείνουν να μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Κάποια από τα βασικά αυτά στοιχεία είναι η σεξουαλική διάθεση, το κυτταρικό σφρίγος (νεανική όψη δέρματος αλλά και οργάνων), η σωματική και πνευματική αντοχή και εγρήγορση, και οι άμυνες του οργανισμού.

Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν βότανα ανταπτογόνα για την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων τους, καθώς θεωρούνται ασφαλή, αποδοτικά και νόμιμα συμπληρώματα. Παράλληλα τα περισσότερα από αυτά τα βότανα θεωρούνται φυσικά αφροδισιακά, μέσω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος και της εξισορρόπησης των ορμονών. Όταν οι ορμόνες βρίσκονται σε ισορροπία και είναι ενεργές, βελτιώνεται αισθητά η εμφάνιση της επιδερμίδας, έχοντας μια φυσική λάμψη και νεανικότητα, ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχει και στο σώμα το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία.

Τα ανταπτογόνα βότανα, έχουν μεγάλο φάσμα δράσης και χρειάζονται καθημερινή κατανάλωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχουν εμφανείς αλλαγές. Κοινώς πρέπει να ενταχθούν στη καθημερινή διατροφή. Μια εξαίρεση βοτάνου που η δράση του είναι άμεση, είναι του ginseng το οποίο δεν χρειάζεται μήνες κατανάλωσης ώστε να δείτε αποτελέσματα κυρίως στην αντιμετώπιση της κόπωσης.

Κάποια από τα ανταπτογόνα ή αλλιώς προσαρμογόνα βότανα, είναι γνωστά παγκοσμίως και λειτουργούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το ginseng, το γαϊδουράγκαθο, η τσουκνίδα, ο αστράγαλος, η γλυκόριζα, το ginkgo biloba, το goji berry, το brahmi, είναι λίγα από τα βότανα που θεωρούνται ανταπτογόνα. Παράλληλα υπάρχουν και τα βότανα που η ταυτόχρονη κατανάλωση τους, ενισχύουν το αποτέλεσμα και βελτιώνουν την απορρόφηση, όπως είναι ο κουρκουμάς, το κύμινο, το ginger και η κανέλα. Ενώ δε θα έλειπαν ποτέ από τη λίστα των ισχυρών συστατικών μακροζωίας συγκεκριμένα μανιτάρια όπως είναι το reishi, το maitake και το agaricus blazei.

Η κατανάλωση βέβαια δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται, καθώς ακολουθεί μια ολόκληρη φιλοσοφία αρσενικής και θηλυκής ενέργειας, αλλά και της ορθής ροής της ενέργειας στα ζωτικά όργανα του σώματος. Στο δεύτερο μέρος, εφόσον κατανοήσαμε τι είναι τα ανταπτογόνα βότανα, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στη φιλοσοφία της Κινεζικής βοτανοθεραπείας και πως σχετίζεται με τα βότανα αυτά!

adaptogens, agaricus blazei, brahmi, ginger, ginkgo biloba, Ginseng, goji berry, reishi, ανταπτογόνα, ανταπτογόνα βότανα, αστράγαλος, βότανα, βότανα μακροζωίας, βότανο, γαϊδουράγκαθο, κανέλα, κουρκουμάς, κύμινο, τσουκνίδα

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.