Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Λινάρι – Linum Usitatissimum

Flax health benefits

Βότανα, όπως το λινάρι, με σπάνιες βιταμίνες και λιπαρά οξέα για την υγιή λειτουργία του οργανισμού, προσφέρονται για πολλές θεραπευτικές χρήσεις.

Τόσο το αιθέριο έλαιο του, όσο και το αφέψημα από σπέρματα λίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό, το νευρικό αλλά και το ορμονικό σύστημα του οργανισμού μας. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει το λινάρι, προστατεύουν από εκφύλιση των κυττάρων, αποτρέπουν την δημιουργία καρκινικών κυττάρων, ενώ παράλληλα το λινάρι λειτουργεί προστατευτικά από σκλήρυνση κατά πλάκας, μειώνει τη χοληστερίνη και συμβάλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Το βότανο, λειτουργεί ηρεμιστικά και μαλακτικά στον οργανισμό, κυρίως στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει και συμβάλει σε περιπτώσεις σπαστικής κολίτιδας, καθώς επίσης και στην πιο περίπλοκη και επώδυνη περίπτωση της ελκώδους κολίτιδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση φλεγμονών και παθήσεων του εντέρου, ενώ παράλληλα είναι ήπιο καθαρτικό ανακουφίζοντας από δυσκοίλια. Το εκχύλισμα λιναριού, βοηθάει επίσης στην θεραπεία των αιμορροΐδων. Παράλληλα είναι ευεργετικότατο βότανο για αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού (νεφρά, ουροδόχος κύστη), του ήπατος καθώς επίσης και στομαχικές ενοχλήσεις και παθήσεις.

Το λινάρι προσφέρεται και για θεραπεία φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας, όπως του λάρυγγα, φάρυγγα και γενικότερα του λαιμού, φλεγμονές ούλων και γλώσσας. Είναι φυσικό αποχρεμπτικό, και μαζί με τις μαλακτικές ιδιότητες του, το λινάρι είναι χρήσιμο τόσο για τον παραγωγικό όσο για τον ξηρό βήχα.

Σε εξωτερική χρήση, ο λιναρόσπορος βρίσκει επίσης πολλές εφαρμογές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κατάπλασμα είτε το εκχύλισμα του, και ανακουφίζει από πόνους αρθρώσεων και ρευματισμούς, εκζέματα και έρπη ζωστήρ. Η μαλακτική και αντιφλεγμονώδης δράση του, έχει εφαρμογή και σε περιπτώσεις ακμής, αντιμετώπιση καλόγερων, πληγών και δερματικών ελκών, ενώ βοηθά στη γρήγορη ανακούφιση από μώλωπες. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε, ότι ανήκει στα λίγα βότανα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ψωρίασης και συμβάλουν στην αντιμετώπιση της.

Ο λιναρόσπορος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χλωρός, παρά μόνο κατόπιν αποξήρανσης. Δεν επιτρέπεται η λήψη λιναριού από παιδιά και βρέφη, ενώ οι ενήλικες δεν πρέπει να υπερβάλλουν στη χρήση και να υπερβαίνουν την ποσότητα που προτείνεται από τον ιατρό τους και πάντα εφόσον το επιτρέπει.

Διαβάστε περισσότερα για τις καλλυντικές χρήσεις του λιναριού και την θρεπτική αξία του λιναριού!

αντικαρκινικά βότανα, αντιοξειδωτικά βότανα, αντιφλεγμονώδη βότανα, αποχρεμπτικα βοτανα, βότανα, βοτανα για αιμορροϊδες, βότανα για ακμή, βοτανα για ανοσοποιητικο συστημα, βότανα για βήχα, βοτανα για δυσκοιλιοτητα, βοτανα για εκζεμα, βοτανα για εκφυλιση κυτταρων, βοτανα για ελκος, βοτανα για ερπη, βοτανα για κολιτιδα, βοτανα για μωλωπες, βότανα για νευρικό σύστημα, βοτανα για νεφρα, βοτανα για ουλιτιδα, βότανα για πεπτικό σύστημα, βοτανα για ρευματικες παθησεις, βοτανα για σκληρυνση κατα πλακας, βοτανα για την καρδια, βοτανα για φλεγμονες στοματικης κοιλοτητας, βοτανα για χοληστερινη, βοτανα για ψωριαση, ηρεμιστικά βότανα, θεραπευτικά βότανα, λιναρί, μαλακτικά βότανα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.