Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα, μέρος 1ο
Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντικός παράγοντας που προκαλεί τοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και τα βότανα συμβάλλουν σημαντικά στη θωράκιση του οργανισμού μας αλλά και στην αποβολή των βαρέων μετάλλων που συσσωρεύονται στο σώμα μας. Δεν είναι πολλά τα βότανα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση ζωτικών οργάνων μας, αλλά είναι σημαντικά και απαραίτητα στη διατροφή μας.
Πρώτα όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι και ποιά είναι τα κυριότερα βαρέα μέταλλα:
- Τα πλέον γνωστά βαρέα μέταλλα είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αργίλιο, ο χαλκός, το αρσενικό και ο υδράργυρος, τα οποία ευθύνονται για πληθώρα νοσημάτων, επηρεάζοντας σημαντικά τα παιδιά τα οποία απορροφούν με μεγαλύτερη ευκολία τα μέταλλα. Δεν έχουν αναγνωρισμένες λειτουργίες στον οργανισμό μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα βαρέων μετάλλων στο αίμα.
- Τα βαρέα μέταλλα, περνούν στον οργανισμό μέσω του αέρα, του νερού και της διατροφής μας, επικάθονται στα ζωτικά όργανα, κυρίως συκώτι, εγκέφαλο, νεφρά και φυσικά στο αίμα μας. Η διάγνωση σε περίπτωση που ένας οργανισμός είναι βεβαρυμένος, μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξέταση αίματος ή ούρων και ανάλυση μαλλιών και ονύχων, ενώ σπάνια γίνονται ανάλογες εξετάσεις για συνολική ιατρική εικόνα, πολλές φορές ποτέ.
- Η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς ανάλογο σεβασμό στο περιβάλλον και η αδιαφορία για ανακύκλωση υλικών και συσκευών, έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση εδάφους, υδάτων και αέρα με βαρέα μέταλλα. Σε περιοχές έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας, οποιοσδήποτε οργανισμός τρέφεται ή καλλιεργείται, επιμολύνεται. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευση των τροφών μας αλλά και του νερού που πίνουμε. Ο αέρας επίσης που μεταφέρει τα μικροσωματίδια είναι εξίσου βεβαρυμένος, ειδικά σε αστικά κέντρα.
- Προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, περιέχουν μέταλλα είτε για συντήρηση είτε ως σταθεροποιητή, όπως καλλυντικά, καθαριστικά σπιτιού, δομικά υλικά, σωληνώσεις, εντομοκτόνα.
- Τα μέταλλα, ενοχοποιούνται για πληθώρα ασθενειών, όπως σοβαρές επιπλοκές στο νευρικό σύστημα, την εγκεφαλική λειτουργία, το μυϊκό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζοντας την ευκολία μάθησης, τη μνήμη, την σωστή ανάπτυξη, τη συγκέντρωση ακόμα και την ευφυΐα, παρομοίως μελετάται η σχέση τους με εκφυλιστικές νόσους όπως Alzheimer, Parkinson, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτοάνοσα νοσήματα, αντικοινωνική συμπεριφορά, εμφάνιση αυτισμού και υπογονιμότητας.
- Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε αν κάποιες ασθένειες οφείλονται σε τοξικότητα από βαρέα μέταλλα καθώς τα σημάδια είναι πολλά και διαφορετικά: χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, στρες, αϋπνία, καρδιαγγειακές διαταραχές, διαταραχές ενδοκρινών αδένων, αναιμία, κοιλιακοί πόνοι, χρόνιες διάρροιες και εμετοί, ναυτία, αλλεργίες, θολή όραση, αποπροσανατολισμός, ηπατικές διαταραχές, δερματικές διαταραχές, τριχόπτωση, πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, μούδιασμα, ημικρανίες, απώλεια όρεξης, έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
- Η έλλειψη σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου ευνοούν την απορρόφηση βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό.
Συμπέρασμα είναι ότι να αποφευχθεί η απορρόφηση βαρέων μετάλλων είναι αδύνατο. Μπορούμε όμως να θωρακίσουμε τον οργανισμό, χωρίς να υπερβάλλουμε, και να αποτοξινώνουμε το σώμα μας, μέσω του δέρματος, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, του ήπατος και του πεπτικού συστήματος.
Τι να αποφύγετε:
1 Μειώστε τα γαλακτοκομικά και την κατανάλωση κρέατος, εκτός αν γνωρίζετε τη προέλευση.
2 Αποφύγετε και αντικαταστήστε τα παλιά σφραγίσματα υδραργύρου.
3 Αποφύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου και τα μεγάλα ψάρια καθώς περιέχουν βαρέα μέταλλα και διοξίνες. Τα μεγάλα ψάρια απορροφούν τον υδράργυρο από το θαλασσινό νερό.
4 Μάθετε την προέλευση των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε. Το μήλο ίσως είναι ένα από τα πιο βαριά ψεκασμένα φρούτα του εμπορίου.
5 Αποφύγετε τα τρόφιμα με προσθετικές ύλες όπως χρώμα και άρωμα και αποφύγετε τις συσκευασίες αλουμινίου.
6 Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και δοκιμάστε να κόψετε το κάπνισμα! Το τσιγάρο περιέχει κάδμιο, αρσενικό και πολλές ακόμα βλαβερές ουσίες.
7 Βάλτε φίλτρο στο νερό της βρύσης σας.
8 Ενημερωθείτε για τα εμβόλια χωρίς υδράργυρο και αλουμίνιο. Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν ως συντηρητικό.
9 Αν καλλιεργείτε αποφύγετε τα χημικά εντομοκτόνα. Προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με φυτικά.
10 Αποφύγετε αποσμητικά με αλουμίνιο, προϊόντα μακιγιάζ, βαφές μαλλιών, μαλακτικά ρούχων, συντηρητικά ξύλου, βαφές σπιτιού και βερνίκια, προτιμήστε προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και κατά συνέπεια εσάς.
11 αποφύγετε γλυκαντικές ουσίες και περιορίστε τον καφέ.
Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος, θα αναφέρουμε πως μπορούμε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από βαρέα μέταλλα, βότανα και τροφές φυσικής και ήπιας αποτοξίνωσης και πως ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προστατεύσει συνολικά.
Διαβάστε τη συνέχεια για αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα στο μέρος 2.
βαρέα μέταλλα, βότανα, βότανα για αποτοξίνωση, βοτανα για αποτοξινωση απο βαρεα μεταλλα, βοτανα για αυτοανοσα, βοτανα για παρκινσον, βότανο