| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Τίλιο – Tilia

Το τίλιο, γνωστό κι ως φλαμουριά και φιλύρα, είναι ένα από τα βότανα που θα το συναντήσουμε με πολλές λατινικές ονομασίες, αλλά με τις ίδιες ή παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι ποικιλίες, Tilia cordata, Tilia parvifolia και Tilia platyphyllos.

Η κυριότερη χρήση του τίλιο είναι η κατανάλωση του εγχύματος από τα άνθη του. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το νευρικό σύστημα, καθώς είναι κατευναστικό, ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Η δρόγη του τίλιου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαλάρωση του νευρικού συστήματος και σε λουτρά, τόσο για ενηλίκους, όσο για μωρά και παιδιά με ανησυχία, εκνευρισμό και αϋπνία. Το τίλιο ενδείκνυται επίσης για μωρά και παιδιά με δυσκολία στον ύπνο και υπερκινητικότητα, καθώς μπορεί να προστεθεί στο βραδινό γάλα μαζί με λίγο μέλι, με πολύ καλά κατευναστικά αποτελέσματα. Το ίδιο ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιόδους που τα μωρά βγάζουν δόντια καθώς είναι ήπιο αλλά αποτελεσματικό παυσίπονο.

Άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες νευρικού τύπου, νευραλγίες και ζαλάδα, μπορούν να χρησιμοποιούν άφοβα το βότανο αυτό, ενώ έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις πανικού, υπερέντασης, ταχυπαλμίας και ευερεθιστότητας.

Πέραν της ψυχολογικής σφαίρας, στην οποία έχει πολλές εφαρμογές, το τίλιο είναι ιδανικό και για την αντιμετώπιση γρίπης και κοινού κρυολογήματος. Είναι εφιδρωτικό, οπότε πολύ καλό αντιπυρετικό, αντιβηχικό και αποχρεμπτικό. Μπορεί να καταναλωθεί τόσο για ξηρό βήχα, καθώς είναι φυσικό μαλακτικό, όσο για παραγωγικό λόγω της αποχρεμπτικής του δράσης. Το έγχυμα του τίλιου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, της βρογχίτιδας, της ρινικής συμφόρησης και της καταρροής. Πριν ανατρέξετε λοιπόν στην κλασική ιατρική για ένα απλό κρυολόγημα, δοκιμάστε να καταναλώσετε τίλιο.

Ως φυσικό αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων και πονόδοντων, έως και πόνους αρθριτικών, και ρευματισμών. Σε εξωτερική χρήση, η αντιφλεγμονώδης και αναλγητική δράση του τίλιου βρίσκει εφαρμογή σε εγκαύματα, εκδορές, δερματικές φλεγμονές, ενώ παράλληλα βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση.

Οφείλουμε να αναφέρουμε την ιδιαίτερα ευεργετική δράση του τίλιου στο καρδιαγγειακό σύστημα! Είναι ιδανικό για αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ωφέλιμο για τη διατήρηση της υγείας των αρτηριών, επουλώνοντας και προστατεύοντας τα αγγειακά τοιχώματα. Παράλληλα χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και δρα ενάντια της υπέρτασης.

Μεμονωμένες ιδιότητες και χρήσεις του τίλιου είναι η κατανάλωση για αντιμετώπιση της δυσπεψίας και η διουρητική του δράση. Βέβαια υπάρχουν και έχουν ήδη αναφερθεί βότανα αποτελεσματικότερα για τις συγκεκριμένες ανάγκες!

Το τίλιο δεν παρουσιάζει κάποια συμπτώματα ή αντενδείξεις κατά την κατανάλωση, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι πάντα να συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας γιατρό.

Ετικέτες:άνθη, αντιγριπικό, αντιπυρετικό, αντιφλεγμονώδες, αρτηριακή πίεση, αϋπνία, βότανα, βότανο, βρογχίτιδα, εγκαύματα, έγχυμα, εκδορές, ζαλάδα, ημικρανίες, θεραπευτικά βότανα, ιγμορίτιδα, ξηρός βήχας, ρευματισμοί, ρινική συμφόρηση, στρες, ταχυπαλμία, τίλιο, υπερένταση, υπέρταση, φιλύρα, φλαμουριά, φυσικό αναλγητικό, φυσικό αποχρεμπτικό, φυσικό ηρεμιστικό, φυσικό παυσίπονο, χαλαρωτικό βότανο

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es