| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Ελίχρυσος για ανάπλαση και ενυδάτωση!

Ο ελίχρυσος, με τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει στην επιδερμίδα, είναι ιδανικός για την φροντίδα της επιδερμίδας! Είναι ένα από τα λίγα βοτανα με αιθέριο έλαιο που έχει πολλές εφαρμογές τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς όσο και καλλωπιστικούς.

Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή πολλών καλλυντικών. Μπορεί να προστεθεί σε κηραλοιφή για ανάπλαση ιστών, αντιμετώπιση ακμής τοπικά, πανάδες και ρυτίδες. Σε βάση ελαίου είναι ιδανικό για μυοσκελετικούς πόνους, μώλωπες, τραυματισμούς, εκδορές, σκληρύνσεις και δερματικές παθήσεις. Σε σαμπουάν και αφρόλουτρο προστατεύει την επιδερμίδα και την διατηρεί ενυδατωμένη, ενώ σε coldcream μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ καλή αντιγηραντική κρέμα. Το αφέψημα επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλύσεις και λοσιόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο ελίχρυσος είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα καθώς επουλώνει τραύματα και σημάδια ακμής, ενώ αναπλάθει γρήγορα την επιδερμίδα, μειώνοντας σημάδια και ουλές. Φυσικά στην αντιμετώπιση της ακμής σημαντικό ρόλο παίζει η αντιφλεγμονώδης και αντιβιοτική δράση. Η χρήση του ελίχρυσου μειώνει γενικότερα σημάδια και ανομοιομορφίες, αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και ομοιόμορφη.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι ο ελίχρυσος, εκτός από την πρόπολη και το τεϊόδεντρο, είναι από τα ισχυρότερα αντιμυκητιακά. Όχι μόνο προστατεύει από μολύνσεις αλλά αντιμετωπίζει άμεσα ακόμα και επίμονες μυκητιάσεις.

Όσοι αγαπούν τον ήλιο παρά την πλέον βλαβερή ακτινοβολία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη πως ο ελίχρυσος προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα, ανακουφίζει και αναπλάθει την επιδερμίδα που έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, ενώ προστατεύει από εμφάνιση καρκίνου του δέρματος καθώς μπλοκάρει την απορρόφηση UV ακτινοβολίας.

Η ιδιότητα που έχει ο ελίχρυσος να διατηρεί τα κύτταρα υγιή, επιτρέπει στην επιδερμίδα να διατηρείται νεανική, καθυστερώντας τα σημάδια γήρανσης. Με την γρηγορότερη ανάπλαση, τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται ενώ δημιουργούνται υγιή με μεγαλύτερη συχνότητα. Σε συνδυασμό με την ενυδατική δράση του, είναι ένα σημαντικό αντιγηραντικό βότανο!

Το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου δεν φαίνεται να έχει περιορισμούς στη χρήση καθώς έχει πολύ ήπιες παρενέργειες σε σπάνιες περιπτώσεις. Πάντα πρέπει να δοκιμάζετε το έλαιο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος ώστε να παρατηρήσετε αν υπάρχει αλλεργία στο φυτό. Δεν είναι τοξικό ή ερεθιστικό βότανο, αλλά ως αντιπηκτικό δεν πρέπει να καταναλώνεται μετεγχειρητικά ή όταν ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Το αιθέριο έλαιο δεν συνίσταται για εσωτερική χρήση αλλά μόνο εξωτερική, ενώ είναι σημαντικό να έχετε στην κατοχή σας καλή ποιότητας αιθέριο έλαιο καθώς είναι ένα φυτό ευαίσθητο που τα συστατικά του καταστρέφονται εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο επίσης σε λουτρά.

Ετικέτες:αναπλαστικα βοτανα, αντιγηραντικά βότανα, βότανα για ακμή, βοτανα για εγκαυματα, βότανα για ενυδάτωση, ελιχρυσος, ελιχρυσος στα καλλυντικα

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es