Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα και εγκυμοσύνη

Herbs for pregnancy and breastfeeding

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μαμάδες, προσπαθούν και θέλουν πάντα να έχουν την καλύτερη δυνατή διατροφή, ώστε να προσφέρουν θρέψη στο μωράκι τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα υπέροχων μηνών, υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του σώματος που θέλουμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η κατακράτηση υγρών, οι ναυτίες, η διαστολή των αγγείων, οι καούρες, η αδυναμία και ο εκνευρισμός.

Ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης, μπορεί να είναι ο καλύτερος, αλλά πάντα κρύβει κινδύνους άμα δεν γίνει με την ανάλογη μελέτη και γνώση. Δεν είναι λίγα τα βότανα που έχουν ισχυρά εκτρωτικά συστατικά, και μέσω διέγερσης της μήτρας προκαλούν αποβολή. Κάποια από αυτά μάλιστα τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή διατροφή μας.

Παρακάτω θα αναφερθούμε και στα βότανα που επιτρέπονται αλλά και σε αυτά που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, πάντα χωρίς υπερβολή.

Τα βότανα που επιτρέπονται είναι:

Το χαμομήλι για χαλάρωση, αλλά θέλει προσοχή γιατί σταματά το γάλα. Η τσουκνίδα αντιμετωπίζει την κατακράτηση υγρών και τονώνει το αίμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ταραξάκο. Για την αντιμετώπιση οιδήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθητικό και ακίνδυνο είναι επίσης το σπανάκι και η ρόκα, καθώς επίσης είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία προστατεύοντας και δυναμώνοντας τον οργανισμό.

Η αλθαία, λειτουργεί μαλακτικά για το πονεμένο στομάχι και τις καούρες, ενώ το μελισσόχορτο ενυδατώνει επαρκώς τον οργανισμό.

Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό για ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι λεπτό και πολύ φιλικό στην επιδερμίδα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.

Τα βότανα που επιτρέπονται με προσοχή & σε μικρές ποσότητες είναι:

Η ρίγανη αλλά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί διέγερση της μήτρας, το τζίντζερ το οποίο έχει την ίδια επικινδυνότητα αλλά σε μικρές ποσότητες ανακουφίζει από ναυτίες της εγκυμοσύνης και το μύρτιλλο το οποίο συστέλλει τα αγγεία που διαστέλλονται από το βάρος που δέχονται τα πόδια κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Προστατεύει από φλεβίτιδα και πρήξιμο ποδιών αλλά πρέπει αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Τα βότανα των οποίων η χρήση είναι απαγορευτική κατά την εγκυμοσύνη:

Καταρχήν τα εκ φύσεως εκτρωτικά, όπως είναι ο μαϊντανός, το δίκταμο, ο μανδραγόρας, όλα τα είδη αρτεμισίας ( τα είδη αρτεμισίας θα τα κατανοήσετε και θα τα εντοπίσετε καλύτερα ψάχνοντας την λατινική τους ονομασία που πάντα περιέχει το artemisia κάτι το οποίο στις ελληνικές ονομασίες παραλείπεται), η αλόη και η αντράκλα η οποία θέλει προσοχή η χρήση της στην εγκυμοσύνη. Η εφέδρα, ο κέδρος και το κυπαρίσσι επίσης απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη.

Όλα τα εμμηναγωγά, διεγερτικά μήτρας και ρυθμιστικά ορμονών βότανα, απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από αυτά είναι η λυγαριά (και κατά τη διάρκεια του θηλασμού), το φασκόμηλο, ο άνηθος, η γλυκόριζα, η λουΐζα, η αχιλλέα, η υδραστίς και το σύμφυτο.

Το κάρδαμο, το σαφράν, ο μάραθος, η κανέλλα, το φλισκούνι και το δεντρολίβανο, υποβοηθούν την αποβολή.

Βότανα σχετικά με τον θηλασμό:

Σχετικά με το θηλασμό, επιτρέπονται και προάγουν την παραγωγή γάλακτος, ο γλυκάνισος, ο μάραθος, ο βασιλικός, το γαϊδουράγκαθο, το μελισσόχορτο, η τσουκνίδα, το κύμινο, η τριγωνέλλα, το σταυροβότανο και φυσικά η μαγιά μπύρας. Αυτά βέβαια κατόπιν τοκετού.

Αντίθετα αποτελέσματα έχει η κατανάλωση, φασκόμηλου, χαμομηλιού, δυόσμου και αγράμπελης όπου σταματούν το γάλα. Απαγορεύεται η χρήση βοτάνων που ρυθμίζουν τις ορμόνες κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως η λυγαριά, το φασκόμηλο και η μαντζουράνα. Περνούν ορμόνες στον οργανισμό του μωρού μέσω του θηλασμού.

Προσοχή στην κατανάλωση βοτάνων για θηλασμό, γιατί υπερδοσολογία θα προκαλέσει υπερέκκριση γάλακτος και μαστίτιδα. Όπως ισχύει για όλα τα βότανα, πάντα πρέπει να υπάρχει μέτρο και να προσέχουμε τυχόν ευαισθησία σε κάποιο από τα ανωτέρω βότανα.
αλθαία, αλόη, αμυγδαλέλαιο, άνηθος, αντράκλα, αρτεμισία, Αχιλλέα, βασιλικός, βότανα, βοτανα για εγκυμοσυνη, βοτανα για θηλασμο, βοτανα για καουρες, βοτανα για κατακρατηση υγρων, βοτανα για ναυτια, βότανο, γαϊδουράγκαθο, γάλα, γλυκάνισος, γλυκόριζα, δεντρολίβανο, δίκταμο, εφέδρα, κανέλλα, κάρδαμο, κέδρος, κύμινο, κυπαρίσσι, λουΐζα, λυγαριά, μαγιά μπύρας, μαϊντανός, μανδραγόρας, μάραθος, μελισσόχορτο, μύρτιλλο, οιδήματα, παραγωγή γάλακτος, ρίγανη, ρόκα, σαφράν, σπανάκι, σταυροβότανο, σύμφυτο, ταραξάκο, τζίντζερ, τσουκνίδα, υδραστίς, φασκόμηλο, φλισκούνι, χαμομήλι

Comments (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.