| Βοτανολόγιο, τα πάντα για τα βότανα!
  • el
  • en
  • es

Βότανα και εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μαμάδες, προσπαθούν και θέλουν πάντα να έχουν την καλύτερη δυνατή διατροφή, ώστε να προσφέρουν θρέψη στο μωράκι τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα υπέροχων μηνών, υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του σώματος που θέλουμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η κατακράτηση υγρών, οι ναυτίες, η διαστολή των αγγείων, οι καούρες, η αδυναμία και ο εκνευρισμός.

Ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης, μπορεί να είναι ο καλύτερος, αλλά πάντα κρύβει κινδύνους άμα δεν γίνει με την ανάλογη μελέτη και γνώση. Δεν είναι λίγα τα βότανα που έχουν ισχυρά εκτρωτικά συστατικά, και μέσω διέγερσης της μήτρας προκαλούν αποβολή. Κάποια από αυτά μάλιστα τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή διατροφή μας.

Παρακάτω θα αναφερθούμε και στα βότανα που επιτρέπονται αλλά και σε αυτά που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Πάντα χωρίς υπερβολή στη χρήση, τα βότανα που επιτρέπονται είναι:

Το χαμομήλι για χαλάρωση, αλλά θέλει προσοχή γιατί σταματά το γάλα. Η τσουκνίδα αντιμετωπίζει την κατακράτηση υγρών και τονώνει το αίμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ταραξάκο. Για την αντιμετώπιση οιδήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθητικό και ακίνδυνο είναι επίσης το σπανάκι και η ρόκα, καθώς επίσης είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία προστατεύοντας και δυναμώνοντας τον οργανισμό.

Η αλθαία, λειτουργεί μαλακτικά για το πονεμένο στομάχι και τις καούρες, ενώ το μελισσόχορτο ενυδατώνει επαρκώς τον οργανισμό.

Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανικό για ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι λεπτό και πολύ φιλικό στην επιδερμίδα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.

Τα βότανα που επιτρέπονται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες είναι:

Η ρίγανη αλλά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί διέγερση της μήτρας, το τζίντζερ το οποίο έχει την ίδια επικινδυνότητα αλλά σε μικρές ποσότητες ανακουφίζει από ναυτίες της εγκυμοσύνης και το μύρτιλλο το οποίο συστέλλει τα αγγεία που διαστέλλονται από το βάρος που δέχονται τα πόδια κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Προστατεύει από φλεβίτιδα και πρήξιμο ποδιών αλλά πρέπει αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Τα βότανα των οποίων η χρήση είναι απαγορευτική κατά την εγκυμοσύνη είναι:

Καταρχήν τα εκ φύσεως εκτρωτικά, όπως είναι ο μαϊντανός, το δίκταμο, ο μανδραγόρας, όλα τα είδη αρτεμισίας ( τα είδη αρτεμισίας θα τα κατανοήσετε και θα τα εντοπίσετε καλύτερα ψάχνοντας την λατινική τους ονομασία που πάντα περιέχει το artemisia κάτι το οποίο στις ελληνικές ονομασίες παραλείπεται), η αλόη και η αντράκλα η οποία θέλει προσοχή η χρήση της στην εγκυμοσύνη. Η εφέδρα, ο κέδρος και το κυπαρίσσι επίσης απαγορεύονται κατά την εγκυμοσύνη.

Όλα τα εμμηναγωγά, διεγερτικά μήτρας και ρυθμιστικά ορμονών βότανα, απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από αυτά είναι η λυγαριά (και κατά τη διάρκεια του θηλασμού), το φασκόμηλο, ο άνηθος, η γλυκόριζα, η λουΐζα, η αχιλλέα, η υδραστίς και το σύμφυτο.

Το κάρδαμο, το σαφράν, ο μάραθος, η κανέλλα, το φλισκούνι και το δεντρολίβανο, υποβοηθούν την αποβολή.

Βότανα σχετικά με τον θηλασμό:

Σχετικά με το θηλασμό, επιτρέπονται και προάγουν την παραγωγή γάλακτος, ο γλυκάνισος, ο μάραθος, ο βασιλικός, το γαϊδουράγκαθο, το μελισσόχορτο, η τσουκνίδα, το κύμινο, η τριγωνέλα, το σταυροβότανο και φυσικά η μαγιά μπύρας. Αυτά βέβαια κατόπιν τοκετού.

Αντίθετα αποτελέσματα έχει η κατανάλωση, φασκόμηλου, χαμομηλιού, δυόσμου και αγράμπελης όπου σταματούν το γάλα. Απαγορεύεται η χρήση βοτάνων που ρυθμίζουν τις ορμόνες κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως η λυγαριά, το φασκόμηλο και η μαντζουράνα. Περνούν ορμόνες στον οργανισμό του μωρού μέσω του θηλασμού.

Προσοχή στην κατανάλωση βοτάνων για θηλασμό, γιατί υπερδοσολογία θα προκαλέσει υπερέκκριση γάλακτος και μαστίτιδα. Όπως ισχύει για όλα τα βότανα, πάντα πρέπει να υπάρχει μέτρο και να προσέχουμε τυχόν ευαισθησία σε κάποιο από τα ανωτέρω βότανα.
Ετικέτες:αδυναμία, αλθαία, αλόη, αμυγδαλέλαιο, ανάπτυξη εμβρύου, άνηθος, αντράκλα, αποβολή, αρτεμισία, Αχιλλέα, βασιλικός, βότανα, βότανο, γαϊδουράγκαθο, γάλα, γλυκάνισος, γλυκόριζα, δεντρολίβανο, διάρκεια εγκυμοσύνης, διάρκεια θηλασμού, διαστολή αγγείων, διέγερση μήτρας, δίκταμο, εγκυμοσύνη, εκνευρισμός, εκτρωτικά συστατικά, εμμηναγωγά, ενυδάτωση δέρματος, εφέδρα, θεραπευτικά βότανα, θηλασμός, ιχνοστοιχεία, καλή διατροφή, κανέλλα, καούρες, κάρδαμο, κατακράτηση υγρών, κέδρος, κύμινο, κυπαρίσσι, λουΐζα, λυγαριά, μαγιά μπύρας, μαϊντανός, μανδραγόρας, μάραθος, μαστίτιδα, μελισσόχορτο, μέταλλα, μύρτιλλο, ναυτίες, οιδήματα, παραγωγή γάλακτος, ρίγανη, ρόκα, ρύθμιση ορμονών, σαφράν, σπανάκι, σταυροβότανο, σύμφυτο, συστολή αγγείων, ταραξάκο, τζίντζερ, τοκετός, τριγωνέλα, τσουκνίδα, υδραστίς, υπερέκκριση γάλακτος, φασκόμηλο, φλεβίτιδα, φλισκούνι, χαμομήλι

Trackback από το site σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
  • el
  • en
  • es