Skip to main content
«Τα πάντα για τα βοτανα!»

Βότανα κατά της κατάθλιψης

Herbs for depression

Ανάμεσα στις δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες που κρύβονται στα βότανα και τα φυτά, ανήκουν και αυτές που επηρεάζουν την ψυχολογική και πνευματική ανθρώπινη σφαίρα. Δεν είναι λίγα τα βότανα που με τη χρήση τους, αλλάζει η διάθεση μας, τονώνεται η μνήμη και ευνοείται η πνευματική συγκέντρωση.

Κάποια βότανα παρά το γεγονός ότι  έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν χαλάρωση δεν έχουν ισχυρή επίδραση για το θεμιτό αποτέλεσμα. Κάποια άλλα πάλι έχουν παρενέργειες οι οποίες απαγορεύουν την τακτική χρήση, κάποια απλά δεν είναι συμβατά με τον εκάστοτε οργανισμό. Για αυτό ακριβώς το λόγο, θα αναφέρουμε μια μεγάλη γκάμα βοτάνων που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία στον οργανισμό. Οι συνδυασμοί των βοτάνων εμπλουτίζουν τη γεύση και το άρωμα, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να συνηθίσει την επίδραση ενός μεμονωμένου βοτάνου.

Ξεκινάμε από την αγγελική, ένα φυτό του οποίου το αιθέριο έλαιο δρα κατά της μελαγχολίας και της θλίψης. Η χρήση του ελαίου της σε συσκευή αρωματοθεραπείας, προσφέρει χαλάρωση και το άρωμα της δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας στο χώρο.

Η βαλεριάνα, είναι ήδη γνωστή για τις ηρεμιστικές, αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες της. Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε περιπτώσεις έντονης αϋπνίας. Σε περιπτώσεις υπερέντασης και χρόνιας ημικρανίας, έχει πολύ καλά φυσικά αποτελέσματα. Η χρήση της μπορεί να είναι είτε σε συσκευή αρωματοθεραπείας, αν και το αιθέριο έλαιο της είναι δυσεύρετο, είτε ως αφέψημα της ρίζας της, η οποία περικλείει τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Ένα ακόμα χαλαρωτικό και αντικαταθλιπτικό βότανο είναι το βαλσαμόχορτο, φυτό του οποίου τα άνθη περιέχουν τις πιο ευεργετικές ιδιότητες του. Η κυρίως χρήση του είναι κατόπιν εκχύλισης σε έλαιο, το γνωστό βαλσαμέλαιο, το οποίο είναι ευεργετικό σε εντριβές, κυρίως σε μυοσκελετικά προβλήματα. Πέραν όμως των αναλγητικών ιδιοτήτων που έχει, προσφέρει πνευματική διαύγεια και ενισχύει την διανοητική λειτουργία. Έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και είναι ήπιο φυσικό ηρεμιστικό. Σε περιπτώσεις νευραλγιών και εκνευρισμού, ηρεμεί και λειτουργεί καταπραϋντικά. Διεγείρει την πνευματική λειτουργία και καταπολεμά την αϋπνία.

Ο βασιλικός, ένα βότανο που βρίσκουμε στα περισσότερα νοικοκυριά, βοηθά την αδύνατη μνήμη και  καταπολεμά το άγχος. Σε περιπτώσεις νευρικότητας, ηρεμεί και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα.  Είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό και προσφέρει ήρεμο ύπνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό, ως έγχυμα, σε συσκευή αρωματοθεραπείας αλλά και σε έλαιο μασάζ.

Το γιασεμί, ένα αναρριχητικό φυτό το οποίο ανθίζει κατά την περίοδο του καλοκαιριού, προσφέρει ένα άρωμα γλυκό και ιδιαίτερα ευεργετικό για την ψυχολογία. Η χρήση του περιορίζεται στο αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα άνθη του. Η χρήση του αιθέριου ελαίου σε συσκευή αρωματοθεραπείας αλλά και σε έλαιο μασάζ, προσφέρει γλυκιά ηρεμία και χαλάρωση, ενώ σε συνδυασμό με χρήση κάποιου αφεψήματος κατά της κατάθλιψης, συμβάλει αισθητά στην αντιμετώπιση της και δίνει αίσθηση αισιοδοξίας. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να αναμειχθεί με επιτυχία με αιθέριο έλαιο βαλεριάνας, βανίλιας, δεντρολίβανου και τριαντάφυλλου.

Αν και δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, ένα ακόμα φυτό που συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της μελαγχολίας, είναι η γλυκόριζα. Τονώνει την πνευματική ισορροπία και δρα αποτελεσματικά κατά της κατάθλιψης.

Το δεντρολίβανο, τόσο ως έγχυμα  όσο και το αιθέριο έλαιο του, είναι ιδιαίτερα τονωτικό για την πνευματική λειτουργία και το νευρικό σύστημα. Αναζωογονεί  και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πνευματική κόπωση και τα προβλήματα συγκέντρωσης. Το δεντρολίβανο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται άμεσα με την κατάθλιψη.

Το θυμάρι, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και είναι αναγνωρισμένο ως θεραπευτικό από αρχαιοτάτους χρόνους. Τονώνει το νευρικό σύστημα και προσφέρει πνευματική διαύγεια. Το αιθέριο έλαιο του αλλά και το έγχυμα του, λειτουργεί ως αγχολυτικό και καταπολεμά την πνευματική κόπωση.

Επίσης ευεργετικό βότανο είναι η λεβάντα, η οποία έχει πολύ καλές ηρεμιστικές ιδιότητες και προσφέρει ήρεμο ύπνο σε περιπτώσεις αϋπνίας. Το άρωμα της λειτουργεί ευεργετικά σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Η κατευναστική της δράση, την καθιστά ιδανική για την αντιμετώπιση εκνευρισμού και υπερέντασης, όπως επίσης είναι αγχολυτική.

Ο λυκίσκος λειτουργεί ως φυσικό μυοχαλαρωτικό ενώ παράλληλα θεωρείται αποτελεσματικότατος στην καταπολέμηση της αϋπνίας του έντονου στρες της υπερέντασης και του εκνευρισμού. Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες επιδρούν στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να προσφέρουν χαλάρωση και ήρεμο ύπνο και να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αποτελεσματικά περιπτώσεις ήπιας και μέτριας κατάθλιψης.

Το μελισσόχορτο, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα και το δυόσμο, έχει ήπιες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ηρεμιστικές του δράσεις βοηθούν στη μείωση του άγχους και την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Ένα φυτό που δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, είναι η maca. Είναι η ρίζα ενός φυτού που ευδοκιμεί στο Περού και παρουσιάζει μεταξύ άλλων, αντικαταθλιπτική δράση, μείωση του άγχους και των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ένα δέντρο που συναντάμε στην καθημερινότητα μας, το πεύκο, έχει πολύ καλές ηρεμιστικές ιδιότητες. Δεν μπορεί να γίνει αφέψημα ή έγχυμα, αλλά έχει πολύ καλά ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα η χρήση του σε λουτρά αλλά και το αιθέριο έλαιο του σε συσκευή αρωματοθεραπείας και έλαιο μασάζ.

Η πασιφλόρα είναι επίσης ένα βότανο που δρα ευεργετικά ενάντια στην κατάθλιψη, λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων του. Ανεβάζει την ψυχολογία σε περιπτώσεις μελαγχολίας ή θλίψης και δρα ενάντια στο άγχος. Ενδείκνυται η χρήση της πασιφλόρας και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Το περγαμόντο, του οποίου το αιθέριο έλαιο έχει έντονο το άρωμα εσπεριδοειδών, είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό το οποίο αναζωογονεί το πνεύμα και μειώνει την πνευματική και ψυχολογική ένταση. Το άρωμα του, δίνει τόνο αισιοδοξίας και ανεβάζει τη διάθεση.

Το πατσουλί επίσης συνίσταται σε χρήση συσκευής αρωματοθεραπείας σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, συναισθηματικής κόπωσης και νευρικότητας. Το άρωμα του καταπολεμά την πνευματική εξάντληση και το έντονο στρες.

Ένα ακόμα βότανο το οποίο προτιμάμε σε έγχυμα, είναι το πράσινο τσάι. Τονώνει και διεγείρει την πνευματική λειτουργία, θεωρείται ότι βοηθάει σε περιπτώσεις κατάθλιψης και συναισθηματικής εξάντλησης αλλά δεν είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά, παρά τις θεραπευτικές ιδιότητες που προσφέρει σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο.

Ο γνωστός σε εμάς κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν, είναι ένα ακόμα φυσικό αντικαταθλιπτικό που καταπολεμά το άγχος και ενισχύει τη μνήμη. Η χρήση του σαφράν στη μαγειρική αλλά και ωμό, βοηθάει στην αντιμετώπιση ήπιας μορφής κατάθλιψης και μελαγχολίας.

Το τίλιο είναι επίσης ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό και ηρεμιστικό βότανο το οποίο είναι ευχάριστο ως έγχυμα.

Ένα όμορφο λουλούδι που γνωρίζουμε όλοι, αλλά αγνοούμε της θεραπευτικές ιδιότητες του, είναι το τριαντάφυλλο. Είτε σε αιθέριο έλαιο είτε σε έγχυμα, το ευχάριστο άρωμα που αναδύεται, προσφέρει ανακούφιση από αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη,  όπως είναι η μελαγχολία, η θλίψη και ο ενκευρισμός.

Το ταραξάκο, ένα βότανο που του προσδίδονται πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή κατά της κατάθλιψης. Προσφέρει αίσθηση ευεξίας και πνευματική διαύγεια. Η αντικαταθλιπτική του δράση είναι ήπια, οπότε καλό θα ήταν να συνδυάζεται και με κάποιο άλλο βότανο.

Η διάσημη πλέον κινέζικη ρίζα τζίνσενγκ,  θεωρείται ότι τονώνει τη διανοητική λειτουργία και το χρησιμοποιούν ευρέως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων που την ακολουθούν. Ανακουφίζει από στρες και διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Ένα ακόμα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι το φασκόμηλο. Ηρεμεί τα νεύρα τονώνει τη μνήμη και είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, τόσο ως έγχυμα, όσο με τη χρήση του αιθέριου ελαίου του.

Το χαμομήλι, όπως και το τίλιο, είναι βότανο φυσικά ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό. Καταπολεμά τη νευρικότητα και την αϋπνία και προσφέρει χαλάρωση.

Η χρήση των ανωτέρων βοτάνων, μπορεί να γίνει είτε πίνοντας τα ως έγχυμα ή αφέψημα, σε έλαια χαλαρωτικού μασάζ και σε συσκευές αρωματοθεραπείας με συνδυασμούς αιθέριων ελαίων. Οι μείξεις βοτάνων είναι θεμιτές,  βελτιώνοντας τόσο το αποτέλεσμα όσο τη γεύση και το άρωμα.
Επειδή όμως τα βότανα έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και έχουν αντίκτυπο στον οργανισμό μας, πρέπει πάντα να προσέχουμε τις δοσολογίες, να μην υπερβάλουμε στη χρήση και να κάνουμε συχνά διαλλείματα και εναλλαγές βοτάνων ώστε να μη συνηθίσει ο οργανισμός.

Όλα τα βότανα ανεξαιρέτως, έχουν παρενέργειες στον οργανισμό όταν γίνετε κατάχρηση τους, όπως επίσης πολλά δεν πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Συνεπώς θα πρέπει πάντα να είστε σε επαφή με το γιατρό σας πριν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας ή του στρες.

maca, αγγελική, αγχολυτικα βοτανα, αντικαταθλιπτικα βοτανα, βαλεριάνα, βαλσαμόχορτο, βασιλικός, βότανα, βότανα για αϋπνία, βοτανα για εμμηνοπαυση, βοτανα για μελαγχολια, βότανα για μνήμη, βοτανα για πνευματικη διαυγεα, βοτανα για συγκεντρωση, βοτανα για υπερενταση, βότανο, γιασεμί, γλυκόριζα, δεντρολίβανο, ηρεμιστικά βότανα, θεραπευτικά βότανα, θυμάρι, κρόκος, λεβάντα, λυκίσκος, μελισσόχορτο, πασιφλόρα, πατσουλί, περγαμόντο, πεύκο, πράσινο τσάι, σαφράν, ταραξάκο, τζίνσενγκ, τίλιο, τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, χαμομήλι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φιλοσοφία μας
"Η τροφή, να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου."
Ιπποκράτης
Φωτογραφίες Βοτάνων
Social Media

All Rights Reserved © 2022 Βοτανολόγιο | Βοτανα

error: Απαγορεύεται, η αναδημοσίευση, ολική ή μερική του περιεχομένου του botanologio.com με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του, βάση του Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.